S-au furat 13 miliarde din sediul RAJAC
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

S-au furat 13 miliarde din sediul RAJAC

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  O zecime din banii cheltuiti pentru construirea luxosului sediu al RAJAC din Copou s-a evaporat. La aceasta concluzie au ajuns, dupa un an de controale, inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP). Dupa ce au masurat cu rigla si compasul peretii, mochetele si ferestrele din noul sediu al RAJAC, inspectorilor nu le-au iesit la socoteala 13 miliarde lei. Suma reprezinta practic mariri nejustificate ale preturilor la materialele de constructie folosite, lucrari achitate, dar negasite pe teren sau depasiri ale consumului specific de materiale. "Cind au inceput discutiile despre modul cum s-au cheltuit banii publici la RAJAC, s-a spus ca nu exista un prejudiciu. Acum vorbim despre un prejudiciu cert, identificat numai din lucrarile vizibile. O expertiza tehnica vizind lucrarile ascunse ar scoate la iveala multe alte probleme", a apreciat seful Corpului de Control al prefectului.
  Doua firme beneficiare
  Dupa verificarea "la singe" a tuturor materialelor intrate in construirea sediului RAJAC din Copou, inspectorii DGFP au tras, partial, linia. O suma de 7,175 miliarde lei a fost reprezentata de actualizari nejustificate ale preturilor aferente materialelor din comenzile de lucrari suplimentare. Alte 4,48 miliarde lei gasite de inspectori consta in lucrari facturate de SC "Moldoconstruct "si SC "Iasicon" SA, achitate de RAJAC, dar neregasite pe teren la inventariere. Cu alte sume reprezentind depasiri ale consumului de materiale pentru lucrari sau achizitii de echipamente fara suport in practica, prejudiciul constatat s-a ridicat la 13,06 miliarde lei. Pentru a ajunge la concluziile de mai sus, inspectorii de la Finante au verificat fila cu fila toate facturile, borderourile, notele de intrare-receptie, notele de comanda pentru lucrari suplimentare si notele de renuntare intocmite pentru lucrarea de 123 miliarde lei reprezentata de noul sediu al RAJAC. Fiecare act in parte a fost comparat cu situatia din teren si cu normele standard de consum.
  Un exemplu concret de migaleala
  Un exemplu concret, pentru a vedea pina la ce amanunte s-a mers cu controlul, il dam in rindurile ce urmeaza. S-au luat, de exemplu, facturile eliberate pentru zugravelile interioare speciale din corpul A al sediului RAJAC, efectuate cu vopsea lavabila. RAJAC a platit executarea a 3.538,88 mp de astfel de zugraveli la un pret de 101,75 milioane lei. Inspectorii au masurat fiecare incapere zugravita din corpul A, de la biroul de secretariat-protocol pina la holuri si toalete, rezultind un total de 1.649,88 mp, adica o diferenta de 1.889 mp fata de factura platita. La zugraveli au fost adaugati alti 620,79 mp de tavan fals din gips-carton si 972,81 mp de zugraveli gasite in plus de inventar la corpul D al sediului RAJAC. In total, inspectorii DGFP au gasit pe teren o suprafata de 3.243,48 mp de zugraveli, cu 295,4 mp mai putin decit suprafata platita de RAJAC. In final, a rezultat un prejudiciu calculat de inspectorii DGFP in valoare de doar 8,5 milioane lei. Si tot asa, factura cu factura si lucrare cu lucrare.
  "Nu se poate spune ca inspectorii au fost rau-intentionati. S-a masurat la milimetru. S-a luat in calcul suprafata peretilor, s-a scazut cea ocupata de hidranti sau de alte dotari. S-au adaugat tavanele false. S-au luat in calcul pina si zugraveli care fusesera facute in alte parti sau reactualizari ale preturilor stabilite de constructor, dar care nu se regaseau in situatia preturilor de pe piata din acel moment. Nu se poate spune in nici un caz ca s-au cautat cu orice pret minusuri si pierderi", a spus Valerian Salavastru, seful Corpului de Control al prefectului, cel care a primit rezultatele controlului finantistilor.
  Costuri umflate si de 7 ori
  Fara a putea verifica inca o parte a lucrarilor, inspectorii DGFP au ridicat deocamdata o serie de intrebari referitoare la costurile diverselor amenajari din sediul RAJAC. Astfel, extinderea instalatiei de gaze naturale, evaluata initial la 16,7 milioane lei, a ajuns sa coste 117 milioane lei, adica de 7 ori mai mult. Gardul din jurul sediului a ajuns sa coste 2,55 miliarde lei, fata de doar 1,03 miliarde lei cit reprezenta oferta initiala. "Au fost cresteri de sume fata de oferta, pe care mi le asum. S-a plecat de la 55 miliarde lei cost al noului sediu si s-a ajuns la 123 miliarde. Toti banii care s-au cheltuit se regasesc insa in lucrare. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar inspectorii DGFP nu sint economisti. Vorbim despre norme tehnice, pe care este posibil sa le fi interpretat eronat. Oricum, astept un raport oficial, pe care sa se poata discuta. Daca va fi cazul, vom solicita in instanta o expertiza neutra, care sa ateste ce si cum s-a cheltuit pentru sediul RAJAC", a precizat sec managerul regiei, Ioan Toma.
  Scandalul RAJAC: un sediul luxos de 123 miliarde din banii iesenilor
  RAJAC a organizat in 2002 o licitatie pentru modernizarea sediului regiei. Contractul a fost adjudecat de un consortiu condus de SC "Moldoconstruct" SA contra sumei de 55 miliarde lei, desi oferta acestuia era cea mai scumpa dintre cele prezentate. Conditiile impuse in caietul de sarcini au fost interpretate anul trecut de oficialii Prefecturii ca favorizind clar acest consortiu. Mai mult, in decurs de trei ani, intre RAJAC si constructori au fost intocmite 5 acte aditionale privitoare la suplimentarea valorii lucrarilor, aceasta ajungind in final la 123 miliarde lei. Aceasta desi legea impune ca, in cazul depasirii valorii initiale a contractului cu mai mult de 50%, sa fie organizata o noua licitatie.
  Vila ce seamana leit cu sediul RAJAC
  Unul dintre principalii actori din cadrul RAJAC a fost luat in vizor de conducerea Prefecturii inca din septembrie 2005. Prefectul Radu Prisacaru a solicitat efectuarea de cercetari cu privire la o vila si o suprafata de 635 mp amplasate pe strada Eternitate, la un teren de 1.584 mp din strada Florilor, a unui teren de 2.100 mp in Dancu, a unei livezi in suprafata de 2.000 mp si a unei alte vile in constructie in Moara de Vint, apartinind socrului directorului tehnic al RAJAC, Mihai Dorus. Totodata, Parchetului i s-a solicitat sa cerceteze si provenienta apartamentului din soseaua Arcu, detinut de directorul tehnic al RAJAC. Suspiciunile prefectului au pornit de la asemanarea izbitoare a vilei socrului acestuia cu sediul RAJAC. Pina acum, Prefectura nu a primit nici un rezultat cu privire la eventualele nereguli in dobindirea averii lui Dorus sau a socrului sau.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.