Scandalul "Spiru Haret" explodeaza si la Iasi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Scandalul "Spiru Haret" explodeaza si la Iasi

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  "Spiru Haret" detine un sediu impunator in Bucuresti

  Un grup de femei din Iasi a dat in judecata Universitatea "Spiru Haret". Cele 17 reclamante au chemat in judecata si Ministerul Educatiei, si Directia Generala de Strategii si Programe Universitare.

  Acestea le solicita magistratilor de la Curtea de Apel Iasi sa oblige institutiile la emiterea unui act administrativ din care sa rezulte ca studiile universitare efectuate in perioada 2006-2009, Facultatea de Psihologie - Pedagogie si Facultatea de Management din Brasov, forma de invatamint la distanta, sint valabile.

  De asemenea, cele 17 iesence vor ca institutiile sa recunoasca in mod oficial ca examenul de licenta pe care l-au dat este valabil si legal sustinut. Totodata, reclamantele cer eliberarea diplomelor de licenta si recunoasterea oficiala a acestora.

  "Universitatea tergiverseaza eliberarea diplomelor"

  In cererea adresata Curtii de Apel Iasi, ele au precizat ca, in perioada 2006-2009, au frecventat cursurile Universitatii "Spiru Haret", invatamint la distanta. In luna iulie 2009, acestea au finalizat studiile, dind si examenul de licenta, in baza caruia li s-au eliberat adeverinte prin care universitatea le recunostea calitatea de licentiate.

  "Avind in vedere scandalul mediatic din ultimele luni, universitatea tergiverseaza eliberarea diplomelor, iar institutiile in care lucram au devenit suspicioase in ceea ce priveste valabilitatea studiilor pe care le-am efectuat, amenintindu-ne ca ni se vor lua sporurile pe care le-am primit ca urmare a finalizarii acelor studii superioare sau ni s-au luat deja sporurile", au precizat reclamantele in actiunea depusa la instanta de judecata. Acestea au adaugat ca li s-a refuzat si inscrierea la cursuri de masterat la alte universitati sau inscrierea la definitivat.

  Mai mult, acestea au apreciat ca "presupusa ilegalitate a examenului de licenta se refera doar la absolventii care au fost scolarizati in perioada 2005-2008 si 2006-2009, la specializarea Pedagogie, invatamint la distanta".

  "E un abuz sa ni se refuze recunoasterea unor studii"

  Gheorghina Matei, Benoniea Vrabie, Rodica Savischi, Duta Luca, Elena Bursuc, Tereza Antonoaea, Carmen Ciornea, Viorica Luceanu, Elena Prisacaru, Aurica Oiste, Elena Cracana, Florina Gradinariu, Aurica Aluchi, Constanta Proca, Petronela Miron, Doina Cristina si Axenia Moga au precizat ca nu exista un act normativ sau o hotarire judecatoreasca de anulare a diplomelor obtinute in anii 2008-2009. Reclamantele au pus aminarea acordarii diplomelor pe seama „presiunilor din mass-media" si au adaugat ca situatia lor este incerta.

  Totodata, cele 17 iesence au sustinut ca sint discriminate, deoarece absolventii din alti ani si-au obtinut diplomele. "Consideram ca este un abuz din partea statului sa ni se refuze recunoasterea unor studii", au mentionat acestea. Ele au adaugat ca au facut sacrificii mari, neglijindu-si familiile sau copiii si achitind toate taxele pentru a-si termina studiile. In plus, reclamantele au afirmat ca nu pot fi victimele neacreditarii unei institutii de invatamint, deoarece problema acesta trebuie rezolvata de catre universitate, nu de catre studenti. Acestea au precizat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat o sentinta in anul care s-a incheiat prin care recunostea diploma de licenta a unei absolvente a Universitatii „Spiru Haret". Primul termen de judecata al acestui dosar a fost stabilit pentru data de 17 ianuarie.

  -----

  De unde au pornit problemele

  Scandalul privind diplomele acordate de Universitatea "Spiru Haret" a izbucnit in urma cu aproximativ doi ani. Atunci, autoritatile au afirmat ca unele dintre diplomele acordate nu sint valabile, deoarece facultatile nu ar fi fost acreditate.

  Ministerul Educatiei, Daniel Funeriu, a precizat ca, pentru intrarea in legalitate, ar fi fost necesar ca absolventii sa fie reevaluati.

  Conform presei centrale, Funeriu a declarat atunci ca nu va mai accepta ca Universitatea "Spiru Haret", cea mai mare institutie de invatamint particulara din Romania, "sa scoata pe banda rulanta oameni care au diplome fara acoperire".


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Armistiţiu ca să ce?

  Cosmin PAȘCA

  Armistiţiu ca să ce?

  Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

  Filmuletul zilei

  opinii

  O poveste (nebună) victoriană

  Codrin Liviu CUȚITARU

  O poveste (nebună) victoriană

  Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

  Arta surâsului

  Nicolae TURTUREANU

  Arta surâsului

  Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

  Instabilitatea politică şi performanţa economică

  Alin ANDRIEȘ

  Instabilitatea politică şi performanţa economică

  Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

  pulspulspuls

  Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

  Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

  Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

  Caricatura zilei

  Mall

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.