Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sfinta confruntare

Cine va fi viitorul mitropolit?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ei au fost desemnati vineri, prin vot, drept candidati oficiali din partea Sinodului mitropolitan. CV-urile lor erau deja trimise la Catedrala Mitropolitana si multiplicate inca de ieri-dimineata. Preferatul Patriarhului Daniel pentru aceasta functie este, potrivit mai multor surse, Casian Craciun, in timp ce Ioan Selejan ar avea sustinere mai mare in rindul ierarhilor locali, dar si in Sinodul BOR, avind in vedere ca a fost nominalizat la functia de patriarh. Sansele de reusita ale fiecaruia depind, practic, de influenta pe care o are PF Daniel asupra membrilor Sfintului Sinod al BOR, forul care va decide, in final, viitorul mitropolit de la Iasi prin vot secret. Teoretic, mai pot aparea insa propuneri. Sint insa extrem de putin probabile. 

     

    Calinic, scos din carti

    Sinodul mitropolitan reunit vineri la Iasi, in prezenta Patriarhului PF Daniel, a lasat propunerea candidaturilor pentru partea a doua a sedintei, de dupa-amiaza.

    Din cei sapte membri au fost prezenti doar cinci, doi absentind din motive de sanatate. Au participat la discutii IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei, PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, PS Calinic Botosaneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Corneliu Barladeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor. Nu au putut veni episcopul de Husi, PS Ioachim Mares, si PS Eftimie Luca, episcopul de Roman.

    Cu toate ca un membru al Sinodului, PS Calinic Botosaneanu, era si el citat ca posibil candidat, bucurindu-se de popularitate si respect in rindul preotilor fara ranguri si intelectualilor din Adunarea Eparhiala, se pare ca relatia defectuoasa cu PF Daniel l-a transformat aproape intr-o „persona non grata", el neparticipind impreuna cu ceilalti patru membri ai sinodului la masa de prinz, dintre cele doua sesiuni. In urma consultarilor deschise, fiecare dintre cei cinci membri ai Sinodului au facut cite doua propuneri.

    Au rezultat in urma votului secret cite patru voturi pentru PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, si PS Ioan, Episcop al Harghitei si Covasnei, si cite un vot au primit IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, si IPS Nifon, Arhiepiscop al Tirgovistei. „Astfel, Sinodul mitropolitan a desemnat doi candidati pentru scaunul de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in persoana PS Casian si PS Ioan", a declarat preot Constantin Sturzu, purtator de cuvint al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

    Astazi, rezultatele votului de vineri vor fi prezentate Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasului, care include membrii clerici si mireni din celelalte eparhii ale Mitropoliei, delegati in Adunarea Nationala Bisericeasca, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa, preot prof.dr. Viorel Sava, si directorul Seminarului Teologic Botosani, preotul Grigore Diaconu.

    Adunarea Eparhiala are dreptul, potrivit Statutului BOR, de a mai face doua propuneri, care pot fi sau nu diferite de cele ale sinodului. Decizia finala o va lua insa prin vot secret Sinodul BOR, care poate de asemenea sa completeze lista candidatilor cu alte doua propuneri.

    Surse apropiate Mitropoliei Moldovei spun insa ca sint sanse minime ca Sinodul sa faca alte propuneri decit cele de pe lista alcatuita la Iasi. Motivul este acela ca eventualele propuneri ale Sinodului ar fi, implicit, impotriva celor agreate de Patriarhul Daniel, care si-a impus punctul de vedere in Sinodul mitropolitan si in Adunarea eparhiala a Iasului. O atitudine impotriva Patriarhului l-ar transforma imediat pe propunator intr-un indezirabil.

    Patriarhul a alcatuit un "portret" al succesorului sau

    Viitorul mitropolit al Moldovei va trebui sa intruneasca voturile a jumatate plus unu dintre membrii Sinodului prezenti la sedinta. Cel mai probabil, votul decisiv va avea loc pe 5 martie. La acea data va fi ales, practic, cel mai important inalt ierarh al tarii dupa patriarh, el fiind si vicepresedinte al Sfintului Sinod. "Arhiepiscopia Iasilor este astazi cea mai mare eparhie din Patriarhia Romana ca numar al parohiilor (1.196), al manastirilor si schiturilor (107) si al scolilor de teologie (o facultate si 6 seminarii teologice). O eparhie bogata in istorie, cultura si spiritualitate", a punctat Patriarhul Daniel importanta alegerii succesorului sau, care va pastori in cea mai saraca zona a Romaniei si a Uniunii Europene.

    PF Daniel a alcatuit, in consecinta, un "profil" al candidatului ideal la functia de mitropolit al Moldovei. Acesta trebuie sa fie "un arhipastor cu pregatire teologica temeinica si matura", cu o viata liturgica intensa, "un bun gospodar, care a dovedit capacitatea de a conduce o eparhie saraca", care s-a remarcat la nivelul Sinodului prin rezolvarea unor probleme majore, de interes regional sau national.

    De asemenea, viitorul Mitropolit al Moldovei trebuie sa aiba capacitatea de dialog, sa fie cunoscut si apreciat de bisericile ortodoxe din diaspora, cit si de reprezentantii celorlalte biserici crestine din strainatate, sa fie un sprijin permanent si constant al Patriarhului. Care dintre cei doi candidati indeplinesc in mai mare masura cerintele formulate de Patriarhul Daniel?

    Casian si-a facut "campanie electorala"

    PS Casian Craciun, nascut in Lopatari, Buzau, este indicat drept preferatul Patriarhului. Cei doi se cunosc de mult, fiind aproximativ de aceeasi virsta. Casian Craciun are 53 de ani si, dupa ce a absolvit Institutul Teologic Ortodox din Bucuresti, a primit in 1980 o bursa de studii la Universitatea de Stiinte Umane din Strasbourg, unde a obtinut patru ani mai tirziu titlul de doctor in teologie. La Strasbourg a facut studii si Patriarhul, tot inainte de 1989. Ambii au fost hirotoniti in 1990, primul cu numele „Lugojanul", celalalt cu "Galateanul".

    Ca si Daniel, Casian Craciun este cunoscut ca promotor al ecumenismului. Dar atuul sau cel mai mare in ochii PF Daniel este spiritul sau gospodaresc, care il promoveaza ca un continuator al managementului sau bisericesc. Despre viata liturgica intensa a PS Casian opinia publica stie mai putin. In schimb, mai mare vilva au facut discutiile despre presupusa lui colaborare cu fosta Securitate. Initial, surse din CNSAS au afirmat ca episcopul Dunarii de Jos ar fi colaborat cu Directia de Informatii Externe a Securitatii, avind misiuni in strainatate si purtind trei nume conspirative: „Crin", „Casius" si „Casio".

    Ulterior, dupa un vot pe muchie, - o parte dintre votanti sustinind ca existau destule probe incriminatoare -, CNSAS a dat totusi verdictul de necolaborare in cazul lui Casian Craciun. Potrivit unor surse apropiate Mitropoliei, Casian are mai mult sprijinul si admiratia Patriarhului decit a ierarhilor.

    Socotit cu o figura vesnic zimbitoare, cam greu de asociat cu aceea a unui sfint parinte, episcopul Dunarii de Jos a avut in ultimele luni o atitudine extrem de politicoasa cu ierarhii ieseni, ceea ce i-a facut pe unii sa o catalogheze drept „campanie electorala". El a impartit in rindul preotilor ieseni cartea „Biserica Misiune Slujire", editata la Episcopia Dunarii de Jos, in care sint popularizate actiunile sale, diverse discursuri, inclusiv cele din preajma alegerii lui Daniel in scaunul de Patriarh, pe care l-a sprijinit cu voturile din eparhia sa - spun surse din adunarea electorala bisericeasca. Acesta ar fi un motiv important pentru care PF Daniel i-ar intoarce acum aceasta bunavointa, sprijinindu-l la scaunul de mitropolit. PS Casian a mai distribuit la Iasi revista lunara a Eparhiei Dunarii de Jos, „Calauza ortodoxa", in care sint numeroase fotografii care il infatiseaza alaturi de PF Daniel.

    Propus la fotoliul de Patriarh, iubit la cel de mitropolit

    Ioan Selejan, nascut in Pietrani, judetul Bihor, este preferat in rindul ierarhilor Arhiepiscopiei Iasilor, care ii apreciaza nu doar pregatirea teologica, ci si calitatile morale si daruirea dovedita in raport cu problemele episcopiei. Ca si Casian Craciun, Ioan Selejan este licentiat in Teologie ortodoxa, obtinind in 1994 doua doctorate - unul in studii biblice, celalalt in egiptologie si orientalistica, ambele la Institutul biblic din Ierusalim. Ioan Selejan s-a dedicat bisericii dupa ce a absolvit intii Facultatea de Instalatii si Automatizari din Bucuresti.

    La 9 iulie 1994 a fost ales primul Episcop al Covasnei si Harghitei. In aceasta perioada a refacut peste 120 de locasuri de cult si si-a creat un renume din ajutorul acordat preotilor saraci si din preocuparea de a creste numarul preotilor nascuti in cele doua judete si de a-i trimite la studii.  A ridicat din temelii mai multe manastiri, printre care Manastirea „Adormirea Maicii Domnului de la Izvoru Muresului", a sprijinit infiintarea Centrului Ecleziastic de la Sfintu-Gheorghe, a Muzeului Carpatilor Rasariteni, dar si a altor institutii de cultura care au rolul de a ajuta la mentinerea identitatii culturale a celor aproximativ 100.000 de romani care traiesc in cele doua judete.

    Astazi, Episcopia Covasnei si Harghitei are alte opt manastiri si schituri. Teologul Mihai Neamtu spune ca episcopul Ioan este cunoscut mai ales pentru "incercarea de a mentine un oarecare suflu in interiorul Bisericii Ortodoxe intr-un context de izolare geografica, pe de o parte, iar pe de alta, de marginalitate religioasa si culturala in zona Harghitei si Covasnei".

    Daca in cazul lui Casian Craciun au existat discutii despre o presupusa colaborare cu Securitatea, in cazul PS Ioan Selejan CNSAS a afirmat in urma mai multor verificari ca nu s-au gasit documente care sa ateste ca ar fi fost colaborator al organului represiv din perioada comunista.

    Nominalizarea de catre unii membri ai Sfintului Sinod pentru scaunul de patriarh a fost considerata o recunoastere a tuturor acestor calitati ale lui Ioan Selejan, dar demonstreaza si faptul ca episcopul Harghitei si Covasnei are sustinere la nivelul conducerii BOR. Succesul sau in alegerile pentru scaunul de mitropolit al Moldovei va depinde doar de felul in care sustinerea Sfintului Sinod va rezona cu cea a Patriarhului.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri