Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Smecheria permiselor

Cozi infernale la SEP, pe Primaverii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Numarul cererilor de preschimbare a permiselor de conducere a ajuns la 300 zilnic, fata de 70 cat erau in medie. Explicatia: dupa 19 ianuarie, la schimbarea permisului va trebui refacuta fisa medicala. Fie pentru ca sufera de boli incompatibile cu sofatul si nu vor sa aiba probleme, fie pentru ca nu vor sa mai stea la coada si la medici, fie ca vor sa nu mai dea bani in plus, iesenii se inghesuie sa-si schimbe permisul in avans. Asta desi multi mai au ani buni de valabilitate a actului, unii avand permis valabil pana in 2020. Cat de legal este totul? Ce putem invoca totusi pentru a-l schimba legal in avans? Merita "afacerea"? 

    Sute de soferi se inghesuie zilnic la Serviciul de Eliberare Permise (SEP) de pe bulevardul Primaverii pentru a-si schimba permisul de conducere. Desi prezenta zilnica a iesenilor care solicitau schimbarea permisului era de aproximativ 60 - 70 de persoane, ieri erau peste 300 de persoane care asteptau la coada. Isteria a aparut printre soferii din toata tara dupa aparitia Legii 203/2012 care modifica si completeaza OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Aceasta a fost publicata in 12 noiembrie 2012 in Monitorul Oficial si va intra in vigoare din 19 ianuarie 2013, cand vor aparea modificari in noul Cod Rutier. Aceste modificari echivaleaza, de fapt, cu doua mari dezavantaje pentru soferi. In primul rand, va fi impusa o scadere a termenului de valabilitate de 10 ani, pana la 5 ani. Scurtarea perioadei nu ii va afecta insa si pe cei care isi scot permis nou in aceste zile, pana pe 19 ianuarie, care primesc un act valabil 10 ani, potrivit legislatiei in vigoare acum. Totodata, schimbarea permisului auto va necesita si refacerea fisei medicale, actiune ce implica noi costuri, iar pe unii dintre soferii mai in varsta sau cu boli i-ar putea afecta decisiv. Mai mult decat atat, soferii se tem ca dupa 19 ianuarie vor trebui sa schimbe cozile interminabile de la Serviciul de Eliberare Permise cu cele de la cabinetele medicale.

    Numarul cererilor a crescut de aproximativ patru ori

    „Permisul meu va expira in vara, si oricum trebuia sa il schimb, dar am auzit ca dupa 19 trebuie sa refac fisa medicala. Si nu imi convine sa mai pierd alti bani. Pacat ca trebuie sa stam la aceste cozi, am deja 30 de minute de cand stau si mai sunt persoane in fata mea", ne-a explicat Marian, unul dintre soferii car doresc sa isi schimbe permisul in avans. La coada erau insa si persoane care isi schimbau pemisul desi aveau un act cu valabilitate chiar si pana in 2020. Acestea au refuzat sa discute despre motivul pentru care prefera un act nou.

    Reprezentantii SEP spun ca, de cand a aparut anuntul privind modificarea legislatiei, numarul cererilor de preschimbare a permisului auto a crescut pana la de patru ori media zilnica obisnuita. „Crestere e putin spus, zilnic sunt cozi foarte mari la ghiseul de preschimbari permise. Imediat ce a aparut anuntul in presa, numarul cererilor s-a dublat, mai intai, dupa care spre sfarsitul anului s-a triplat. Astazi, pana la aceasta ora (n.r. - ieri, in jurul orei 14), erau deja 300 de cereri, si cine stie cati vor mai ajunge. Cei mai multi vin pentru ca vor sa scape de costurile cu fisa medicala si de rezultatele acesteia. De aceea si multi din cei care solicita in aceste zile schimbarea permisului sunt persoane mai in varsta", a explicat fenomenul Vasile Zacornea, comisar in cadrul SEP.

    Vizita medicala pentru permisul auto costa intre 70 si 100 de lei, la care se adauga timpul alocat, care in cel mai bun caz poate fi o zi intreaga. La aceasta se adauga suma de 40 lei, taxa pentru avizul psihologic. Pretul pentru preschimbarea permisului este insa mai mic: 68 lei.

    Imediat ce fenomenul a luat amploare, conducerea SEP a luat decizia de a suplimenta numarul agentilor de la ghiseele de preschimbare a permiselor auto. Astfel, desi pana la data anuntului un singur agent facea fata solicitarilor, acum sunt permanent cinci agenti care raspund cererilor soferilor. Printre soferii veniti in aceste zile la SEP se numara si persoane care detin permis doar de cativa ani, dar care doresc sa obtina o noua valabilitate de 10 ani. „Unii dintre soferi motiveaza dorinta de schimbare a permisului spunand ca s-a deteriorat, iar altii ca se apropie termenul de expirare a valabilitatii. Totusi, au venit si persoane care mai aveau inca opt ani valabilitate si tot voiau sa il schimbe. Omul daca mai castiga macar un an, doi, in plus, tot e multumit", a completat declarat Vasile Zacornea. Potrivit legii, este suficienta invocarea distrugerii sau deteriorarii vechiului permis pentru a solicita inlocuirea lui.

    „La certificate de inmatriculare inca nu avem aglomeratie"

    O alta modificare a legislatiei auto de care soferii din toata tara sunt interesati este introducerea asa-numitului „timbru de mediu", care urmeaza sa inlocuiasca taxa auto de prima inmatriculare. Potrivit guvernantilor, modificarea va impune taxe mai ridicate proprietarilor de masini vechi si poluante, in timp ce soferii de autovehicule noi si putin poluante vor plati taxe mult mai mici. Practic, plata pentru acest timbru de mediu va fi calculata in functie de emisia de noxe si de capacitatea cilindrica a vehiculului, potrivit unei declaratii a premierului Victor Ponta. Din fericire, aceasta veste nu a afectat nicio categorie de soferi, din punct de vedere al reprezentantilor SEP. „La certificate de inmatriculare inca nu avem aglomeratie, pentru ca lumea asteapta. Dar, cu siguranta, cum va fi ceva concret emis in acest sens, se va intampla aceeasi poveste ca si la serviciul de preschimbari permise", a completat Zacornea.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri