Subventiile de la APIA vin de la 1 martie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Subventiile de la APIA vin de la 1 martie

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Plata subventiilor pe suprafata facute prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va reincepe de la 1 martie. Directorul executiv al Centrului Judetean APIA, Sergiu Jitareanu, a explicat ca nu s-au facut plati in acest an din cauza lipsei Legii bugetului de stat. „In principiu, subventia se plateste in intervalul 1 decembrie - 30 iunie, deci nu putem vorbi de o intarziere. Avansul a fost platit integral. Diferenta se plateste insa din bugetul de stat. Acesta a fost publicat zilele trecute, asa ca vom reincepe platile. Estimez ca aceasta se va intampla cu incepere de la 1 martie", a declarat Jitareanu. Un numar de 32.200 de fermieri din judet beneficiaza de plati directe pe suprafata, pe un total de aproximativ 258.000 ha. Cuantumul subventiei directe se ridica la 108 euro/ha. Din aceasta suma s-a platit fermierilor ieseni avansul de 53,88 euro/ha, respectiv un total la nivelul judetului de 61,1 milioane lei, ramanand de achitat pentru 2012 o subventie de 54 euro/ha. La aceasta se va adauga, pentru cele 20 de comune incluse in zona defavorizata, o subventie de 80 euro/ha. "In ultimii ani s-a constatat o evolutie imbucuratoare la nivelul judetului. De la 45.926 cereri pentru subventii in 2007 s-a ajuns la 32.193 in 2012. In acelasi timp insa, suprafata pentru care se platesc subventii a crescut de la 250.000 ha, la 258.000 ha. Asta inseamna ca fermierii ieseni au inceput sa se organizeze, sa se grupeze in exploatatii mai mari", a spus Jitareanu. Aproximativ 60% din suprafata pentru care se acorda subventii in judet este exploatata in 459 de ferme de peste 50 ha. Ceilalti 31.734 de fermieri exploateaza impreuna putin peste 100.000 ha, adica in medie cate 3 hectare.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  De ce a fost multă vreme tabu ipoteza că virusul care a provocat COVID-19 ar fi scăpat din Laboratorul din Wuhan?

  Alexandru LĂZESCU

  De ce a fost multă vreme tabu ipoteza că virusul care a provocat COVID-19 ar fi scăpat din Laboratorul din Wuhan?

  Procedeele, dezvăluite recent, prin care a fost discreditată timp de aproape un an şi jumătate o teorie de bun simţ, aceea că virusul care a provocat pandemia ar fi putut proveni de la Laboratorul de Virusologie din Wuhan, ilustrează corupţia din domenii ştiinţifice cu mare miză financiară şi maniera în care „ştiinţa” a fost politizată.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Câte ceva despre parabole

  Nichita DANILOV

  Câte ceva despre parabole

  Am trăit într-o lume parabolică. Într-o comunitate închisă. Prizoniera propriilor dogme. O lume în care predomina elementul religios. Am trăit într-o lume în care Evul Mediu era la el acasă. Dogmele şi cutumele unei astfel de lumi mi s-au imprimat adânc în suflet, încă din fragedă copilărie.

  Sociologia teatrală şi critica vie

  Dana ȚABREA

  Sociologia teatrală şi critica vie

  Două chestiuni din volumul al doilea de Teatru în diorame, semnat de Miruna Runcan, oglindind perioada comunistă dintre anii 1965 şi 1977, care reprezintă, în opinia autoarei, intervalul cel mai suportabil existenţial şi de efervescenţă teatrală din zbuciumata istorie a comunismului românesc, merită să fie supuse atenţiei: investigaţia sociologică asupra teatrului a lui Pavel Câmpeanu în contextul în care facultăţile şi institutele de cercetare sociologică fuseseră închise şi dezbaterea cu privire la actul critic.

  O scrisoare din RFG

  Michael ASTNER

  O scrisoare din RFG

  Prin aprilie, la Amnaş fiind, am găsit într-un dulap o scrisoare veche primită de ai mei de la soţia unuia dintre fraţii lui tata, scrisoare scrisă şi trimisă după ce fuseseră în vizită în România. Pe cât de banală pare, pe tot atât de interesantă este totuşi această relativ scurtă misivă venită din Republica Federală Germania, deci din Germania de Vest. Iat-o:

  pulspulspuls

  Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

  Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

  Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

  Caricatura zilei

  Răposat reclamant

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.