Tensiune electorala in crestere la Universitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Tensiune electorala in crestere la Universitate

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  La Universitatea „Al.I.Cuza" incep de astazi alegerile pentru noii decani ai facultatilor, in timp ce ieri a fost ultima zi de alegeri pentru directorii departamentelor profesionale. Facultatile care vor da startul alegerilor sint Facultatea de Drept si cea de Istorie, la care alegerile se vor desfasura chiar astazi, ultima zi de alegeri fiind 31 ianuarie.

  Noul director al Departamentului de Istorie este conf.dr. Mihai Cojocaru, in timp ce la Drept, desi a expirat perioada de alegeri, au fost alesi doar membrii departamentului reprezentati de sefii colectivelor stiintifice, pentru director nefiind nici un candidat. Majoritatea alegerilor pentru decan se vor desfasura pe data de 28 februarie, respectiv pentru Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Fizica, Biologie, Filosofie, Informatica, Litere si Teologie Catolica. La FEEA, sefi de departamente sint prof.dr. Ion Ignat - la Departamentul Economie, Analiza Cantitativa si Sisteme Informationale si prof. dr. Emil Maxim la Departamentul Administrarea Afacerilor.

  Prof.dr. Nicolae Sulitanu conduce Departamentul de Fizica, prof.dr. Luminita Zamfirache, pe cel de Biologie, Nicu Gavriluta a fost ales director al Departamentului de Filosofie, conf.dr. Dorel Lucanu - al celui de Informatica, iar prof.dr. Iosif Enasoae, al celui de Teologie Romano-Catolica. La Facultatea de Litere, au fost alesi ca directori prof.dr. Adrian Poruciuc la Departamentul Limbi Straine, conf.dr. Dan Stoica, la Departamentul de Jurnalism, iar la Departamentul de Limba si Literatura Romana - conf.dr. Lacramioara Petrescu.

  In continuarea alegerilor universitare, pe data de 29 ianuarie, se vor vota decanul de la Facultatea de Matematica, directorul de departament aici fiind prof.dr. Gheorghe Aniculaesei. Pe data de 30 se vor desfasura alegerile la Facultatea de Chimie si la cea de Geografie si Geologie. Directorii de Departament sint conf.dr. Mihail Lucian Birsa la Departamentul de Chimie, conf.dr. Corneliu Iatu - la Departamentul de Geografie si conf.dr. Nicolae Buzgar la Departamentul de Geologie.

  La ultimele doua facultati - Psihologie si Stiinte ale Educatiei si Facultatea de Teologie Ortodoxa, alegerile pentru decani se vor desfasura in ultima zi, pe 31 ianuarie. Directorul de Departament al fiecarei facultati este prof.dr. Corneliu Eugen Havirneanu la Departamentul de Psihologie si prof.dr. preot. Ioan Cristinel Tesu, la Departamentul de Teologie. La Facultatea de Educatie Fizica si Sport a fost ales ca director al Departamentului actualul decan, prof.dr. Ioan Iacob. Alegerile pentru departamentele subordonate senatului academic se vor face in ultima zi a lunii. Tot pe 31 va fi si ultima zi de depunere a candidaturilor pentru functia suprema de rector,  urmind ca alegerile sa aiba loc pe 16 februarie.

  Daniel Condurache, oprit din cursa pentru rector

  Prof.dr. Daniel Condurache, aspirant la functia de rector al Universitatii Tehnice „Gh. Asachi" (UTI), a fost faultat in alegerile care il puteau inscrie in marea competitie chiar de colegii sai. Sef al catedrei de Mecanica Teoretica la UTI, prof.dr. Daniel Condurache nu a fost votat de consiliul profesoral al Facultatatii de Constructii de masini ca membru in Senatul academic. Or, potrivit legii, candidatii la functia de rector trebuie sa faca parte obligatoriu din Senat.

  „Mi-am anuntat dinainte candidatura pentru ca lucrurile trebuie facute din timp, sa fie transparente si cred ca am procedat corect", spune Daniel Condurache. Astfel, ca membri ai Senatului au fost alesi prof.dr. Octavian Lupescu, prof.dr. Doru Calarasu, prof.dr. Mircea Mihailide si decanul, care primeste automat functia de membru al Senatului, prof.dr. Gheorghe Nagit. Surse de la UTI spun ca printre motivele pentru care i-a fost barat accesul spre fotoliul de rector lui Daniel Condurache ar fi si publicitatea de care se bucura la universitatea concurenta, respectiv „Al. I. Cuza".

  Dar, potrivit acelorasi surse, argumentul care a cintarit cel mai greu in faultarea profesorului Condurache este viziunea acestuia diferita de a actualului rector Nicolae Badea, care il sustine la functia de rector pe prof.dr. Nicolae Taranu, de la Facultatea de Constructii.

  Daniel Condurache este un adept al reformei profunde si imediate la Universitatea Tehnica, de ridicare a standardelor academice, atit la nivelul corpului profesoral, cit si al studentilor. Intrebat cum comenteaza satisfactia unor colegi de a-i fi barat accesul la conducerea institutiei, prof.dr. Daniel Condurache a replicat cu o ironie: „Veselia de acolo este similara cu cea de pe Titanic". Pentru functia de rector au ramas «in hora» actualul prorector pentru cercetare stiintifica Ion Giurma si decanul Facultatii de Constructii, Nicolae Taranu. Ultima zi de depunere a candidaturilor va fi 31 ianuarie, urmind ca alegerile sa aiba loc pe data de 15 februarie.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.