Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un elev a murit inecat cu o bucata de napolitana

Tragedie cumplita in pauza, la scoala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Tragedie din joaca: un copil de 12 ani a murit sufocat cu o bucatica de napolitana. El s-a stins sub privirile ingrozite ale colegilor si ale profesorilor, pe motiv ca cei care au fost imediat linga el nu au stiut sa acorde primul ajutor.

    Cumplitul accident s-a petrecut intr-o pauza, pe terenul de sport al Scolii Bohotin, din comuna Raducaneni. Ionut Andries, elev in clasa a sasea, a iesit in curtea scolii impreuna cu alti colegi. De acolo, ei au hotarit sa mearga la magazinul din apropiere pentru a cumpara ceva de mincare. Pentru a nu pierde tot timpul din pauza, copiii au inceput sa alerge dupa ce au facut cumparaturile. Nesansa a facut ca Alexandru sa se inece cu o bucatica de napolitana.

    "In timpul pauzei, copilul a fost la magazin si si-a cumparat napolitane. In timp ce minca, el a si alergat. Se prezuma ca s-ar fi inecat cu un bol alimentar", a declarat comisarul Dorin Lipovanu, seful Biroului de Politie Raducaneni.

    Colegii, speriati cind l-au vazut cazut pe Alexandru, i-au alertat pe profesori. "In pauza, copiii au venit speriati sa ne spuna ca Alexandru a lesinat. Profesorul de sport, care are dubla specializare, si in kinetoterapie, a stiut precis tehnicile de acordare a primul ajutor. Numai ca, atunci cind a ajuns linga el, nu a mai putut face nimic", a povestit Iulia Ciobanu, directorul Scolii Bohotin.

    La fata locului a ajuns si ambulanta de la unitatea medicala din Raducaneni. "Noi am fost anuntati de la unitatea medicala, insa copilul era deja decedat. Asteptam in continuare rezultatele necropsiei de la Institutul de Medicina Legala", a mai spus comisarul Lipovanu.

    Alexandru avea un frate mai mic, iar la scoala invata bine. "Era un copil bun, cu mult bun-simt. La invatatura nu excela, dar se straduia", a mai spus Iulia Ciobanu, directorul scolii.

    Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au demarat si ei o ancheta in acest caz pentru stabilirea cu exactitate a celor intimplate la Scoala din Bohotin.

    De vina pentru tragedie pare a fi si inexistenta totala a cursurilor de prim ajutor care, in urma cu mai multi ani, erau predate chiar si elevilor. Astfel de cursuri sint obligatorii in majoritatea scolilor din Uniunea Europeana.

    Cum se executa manevra Heimlich

    Una din cele mai eficiente metode de prim ajutor in cazul persoanelor care se ineaca cu mincare sau alt corp solid este manevra Heimlich. In general, in cazul in care o persoana are caile aeriene blocate cu un bol alimentar sau un corp strain, trebuie intervenit imediat.

    Pentru a ajuta persoana in cauza, pacientul este aplecat in fata si incurajat sa tuseasca, aplicindu-i-se lovituri puternice pe spate. Daca aceasta manevra simpla nu da rezultate, trebuie incercata manevra Heimlich.

    Atentie, insa: aceasta metoda este complet ineficienta daca victima inca poate respira, vorbi sau tusi. Manevra Heimlich se efectueza atunci cind victima nu scoate nici un sunet, semn ca traheea este blocata complet. Asezati-va in spatele victimei, cu bratele in jurul taliei sale, apoi plasati degetul mare pliat pe pumn pe abdomenul victimei, intre ombilic si stern. Acoperiti pumnul strins astfel cu cealalta mina si efectuati, rapid si cu forta, patru miscari de impingere in sus. Puteti repeta manevra de 6 sau 10 ori.

    In cazul in care victima este intinsa jos, puneti podul palmei pe abdomenul ei, intre ombilic si stern. Apoi, puneti cealalta mina peste prima, tinind coatele intinse. Efectuati 4 miscari de impingere in jos si catre cap, rapid si cu forta. Aceste miscari vor comprima diafragma, care la rindul ei va comprima plaminii, iar presiunea creata va arunca corpul strain in cavitatea bucala.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri