Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Zi decisiva pentru Nichita

Marile proiecte ale primarului depind azi de votul consilierilor locali

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Zi decisiva azi pentru marile proiecte ale primarului. Alesii locali vor avea de analizat doua proiecte foarte importante. Ambele vor afecta direct sau indirect buzunarele iesenilor. Pe de o parte, consilierii locali vor trebui sa decida astazi factura de la incalzire pentru acest sfirsit de an. Concret, pretul unei gigacalorii ar putea creste cu 65% fata de iarna trecuta, adica de la 1,07 la 1,75 milioane lei pe gigacalorie. Al doilea proiect deosebit de important, atit pentru ieseni, cit mai ales pentru primar, este cel referitor la contractarea unei linii de finantare de 4.000 miliarde lei de catre municipalitate. Cu acesti bani, primarul Gheorghe Nichita intentioneaza sa realizeze mai multe proiecte legate in special de infrastructura Iasului. Alesii locali ai Aliantei DA au anuntat deja ca au obiectii la ambele proiecte de hotarire. Cu toate acestea, proiectele pot fi adoptate cu majoritate simpla, adica doar cu acordul celor 14 consilieri ai PSD. Daca insa va fi vreo absenta, situatia poate deveni exploziva.
    "Vrem referendum"
    In total, pe ordinea de zi a sedintei de astazi vor fi 38 de proiecte de hotarire. Intilnirea alesilor locali se anunta a fi una cu scintei. Atit liberalii, cit si democratii ieseni au anuntat deja ca nu intentioneaza sa sustina proiectele propuse de Nichita. "Noi nu vom vota imprumutul. Noi vom propune emiterea unui set de obligatiuni municipale la inceput, pentru a observa interesul pietei. Avem mai multe obiectii si la proiectele propuse spre finantare. Vom solicita in continuare organizarea unui referendum pentru contractarea imprumutului", a declarat Radu Botez, consilier local al PNL. Acesta a mai spus ca liberalii intentioneaza sa propuna si mai multe modificari pentru proiectul care vizeaza stabilirea pretului local al gigacaloriei. Astfel, liberalii sustin ca bugetul local ar trebui sa mareasca subventia acordata CET. "Inca mai verificam date tehnice, dar cred ca vom propune dublarea subventiei de la Consiliul Local, de la 10% la 20%. Apoi, vrem sa mergem pe pretul solicitat de CET pentru populatie, adica 1,8 milioane lei, si nu 1,75 milioane lei, cit a propus comisia economica. Nu vrem sa ducem toate pierderile spre CET", a adaugat Botez.
    Nici democratii nu vor sustine proiectele propuse de Nichita fara modificari. "In cazul pretului la gigacalorie vom vota impotriva. Nu putem participa la incompetenta manageriala de la CET. Vom avea mai multe propuneri pentru sedinta de Consiliu Local", a precizat Constantin Axinia, consilier local al PD. Acesta a mai spus ca democratii vor solicita aminarea proiectului cu privire la imprumutul de 4.000 miliarde lei. "Noi sintem de acord cu proiectele propuse, dar nu cu modul in care se pune problema, la suma intreaga. Vrem o dezbatere pentru fiecare proiect in parte. Vrem sa aminam proiectul si sa discutam intre toti consilierii locali investitiile propuse", a completat Axinia.
    Se asteapta dezbateri intense pe tema incalzirii
    Iesenii vor afla astazi cit vor trebui sa plateasca pentru caldura din apartamente in aceasta iarna. Ultima propunere venita din partea comisiei economice din cadrul Consiliului Local (CL) presupune o crestere de 65% a pretului gigacaloriei. Pretul fixat astazi de CL va fi folosit de CET inclusiv la calcularea facturilor de pe luna octombrie si pina la sfirsitul acestui an. Concret, daca anul trecut o gigacalorie a fost taxata la populatie cu 1,07 milioane lei, anul acesta, o gigacalorie ar putea costa 1,75 milioane lei. Astfel, proportional vor creste si facturile venite iesenilor racordati la sistemul centralizat.
    Un alt proiect extrem de important va fi cel prin care se intentioneaza deschiderea unei linii de finantare de 4.000 miliarde lei. Cu acesti bani, municipalitatea intentioneaza sa demareze sau sa continue mai multe proiecte, printre care asfaltarea a peste 50 km de strazi, construirea de locuinte sociale, ridicarea pasarelei "Octav Bancila", finalizarea pasajului subteran de la Hala Centrala sau a cadastrului general. Alesii locali vor avea pe masa un studiu elaborat de firma "VMB Partners", consultantul ales de Primarie. Municipalitatea va avea la dispozitie 3 ani pentru a consuma creditul facut si va plati bancii finantatoare dobinzi doar la sumele cheltuite. In momentul in care cheltuielile municipalitatii se vor apropia de pragul de 1.000 miliarde lei, se intentioneaza emiterea unui set de obligatiuni municipale in valoare de 1.000 miliarde lei. Obligatiunile ar urma sa fie rascumparate in termen de 20 de ani.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri