Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Adevarat sau fals pe etichetele produselor alimentare din UE

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     

    Agentia Europeana pentru Securitate Alimentara (EFSA) a dat publicitatii un studiu referitor la asa-zisele „efecte pozitive asupra sanatatii" ale unui grup de 2758 de substante folosite in industria alimentara, pornind de la informatiile incluse in reclamele lor, scrie cotidianul spaniol „El Pais"' in editia sa de vineri. Iar rezultatul este mai mult decit concludent: numai in 510 cazuri sint probate stiintific. Ancheta a inceput in 2008. Fireste, intotdeauna este posibil sa apara studii noi care sa infirme sau sa confirme ceea ce se stia pina la un anumit moment. Din acest motiv, EFSA insista ca toate concluziile sale se bazeaza pe cunostintele stiintifice actuale.

    Studiul scoate la iveala destule aspecte referitoare la publicitatea din ziua de azi. Atunci cind rezultatele vor fi publicate oficial de catre UE, in luna decembrie, vor deveni obligatorii, explica un purtator de cuvint al Ministerului spaniol al Sanatatii, mentionat de „El Pais".

    Unele dintre afirmatiile evaluate sint urmatoarele.

    - Uleiul de masline ajuta la controlul nivelului de „colesterol rau" (lipoproteinele cu densitate mica, LDL). Adevarat. „Nu a fost stabilita o relatie cauza-efect intre consumul de ulei de masline si nivelul de colesterol rau, dincolo de aspectul logic legat de compozitia acestui ulei. Ultima rezerva permite sa se afirme ca un ulei ce are in compozitia sa acizi mono- si polinesaturati ajuta in acest sens".

    - Polifenolii din uleiul de masline ajuta la mentinerea concentratiei de „colesterol bun". Fals. „Studiile prezentate nu sint relevante si nu permit sa se stabileasca o relatie directa".

    - Afinele reduc incidenta cazurilor de infectii ale tractului urinar la femei. Fals. „Probele prezentate sint insuficiente pentru a se stabili o relatie intre consumul de proantocianidine (clasa de substante cu proprietati de absorbtie a radicalilor liberi) din afine si apararea impotriva bacteriilor patogene".

    - Izoflavonii din soia protejeaza ADN-ul, proteinele si lipidele impotriva oxidarii. Fals. „Nu s-au efectuat studii asupra oamenilor pentru a putea trage o asemenea concluzie". Acelasi lucru se poate spune si despre alte asa-zise proprietati, cum ar fi aceea ca „ajuta la controlul colesterolului", „ajuta la diminuarea simptomelor vasculare ale menopauzei" sau ca „ajuta la mentinerea mineralizarii oaselor pentru femeile aflate la menopauza".

    - Coenzima Q10 contribuie la procurarea de energie prin intermediul metabolismului. Fals. „Nu exista o relatie intre acest produs, la moda in salile de sport, si presupusele sale proprietati".

    - Nucile ajuta la controlul colesterolului. Adevarat. Aceeasi explicatie oferita de EFSA si in cazul uleiului de masline.

    - Probioticele bifidus ajuta la apararea organismului. Fals. Sint in realitate bifidobacterii. Fiecare companie de productie a lactatelor detine propriul bifidus, organisme vii cu tulpini diferite. Dar agentia a intreprins studii si concluzia generala este ca nu se poate stabili o relatie intre aceste produse si diminuarea agentilor patogeni din sistemul digestiv al omului.

    - Proprietatile mierii. Lucrurile se prezinta sub aspecte diferite. A fost depusa o solicitare legata de efectul benefic al mierii asupra aparatului respirator, de energizare sau stimulare a metabolismul si sistemului imunitar. Expertii nu au studiat aceste efecte, considerind ca termenul de miere este mult prea vast si ca exista multe varietati, astfel incit nu se poate retine o compozitie unica si careia sa i se atribuie aceste proprietati.

    - Sterolii vegetali (fitoesterolii) ajuta la reducerea „colesterolului rau". Adevarat. Acest lucru necesita consumul a 0,8 grame zilnic. Nu este recomandat femeilor care alapteaza sau fetitelor sub cinci ani.

    - Fibrele de griu contribuie la mentinerea greutatii sau la scaderea in greutate. Fals. Studiile prezentate nu dovedesc acest lucru.

    - Creatinina sporeste efectul exercitiilor fizice. Adevarat. Ajuta la marirea masei musculare. Expertii au stabilit ca doza necesara zilnic este de 3 grame. In schimb, nu s-a dovedit cresterea rezistentei fizice.

    - Cafeina creste rezistenta in efectuarea exercitiilor fizice. Adevarat. Studiile au demonstrat ca ingerarea ei diminueaza senzatia de oboseala. Pentru aceasta trebuie administrate 3 miligrame de substanta pentru fiecare kilogram de masa corporala, cu o ora inainte de inceperea exercitiilor fizice.

    - Beta-glucanul din secara si ovaz contribuie la controlul colesterolului. Adevarat. In schimb, nu este cert daca da senzatia de satietate.

    - Capsaicina - substanta picanta din ardeii iuti - ajuta la mentinerea greutatii. Fals. „Singurul studiu efectuat asupra oamenilor nu duce la aceasta concluzie".

    - Inlocuirea zaharului cu xilitol, sorbitol si alti substituenti reduce cariile. Adevarat. Studiile arata ca un nivel scazut de glucoza (zahar) diminueaza bacteriile ce duc la aparitia cariilor, astfel ca inlocuitorii reduc acest risc.

    - Sodiul (natriul, prezent in sare de bucatarie) ajuta la mentinerea functiei musculare. EFSA admite ca afirmatia este adevarata. Cu toate acestea, experientele nu stabilesc o cantitate minima recomandata si mai subliniaza ca in UE „nu se constata o deficienta" in consumul de sodiu. Pe de alta parte, este acceptata ideea conform careia un produs cu un continut redus de sodiu (de sare) ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale scazute, incheie „El Pais". (Agerpres)

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri