Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Al saptelea volum din seria manuscriselor lui Eminescu, editat fara bani de la Guvern

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Volumul lansat luni cuprinde textele definitive ale unor poeme majore ale lui Eminescu, printre care "Scrisoarea I", "Scrisoarea II", "Scrisoarea III", "Luceafarul", "Trecut-au anii", "Doina", "Mai am un singur dor", "Rugaciunea unui dac" sau "Oda (in metru antic)".

    Cartea este tiparita pe hirtie galbena si reproduce exact caietele eminesciene, cuprinzind foi liniate, foi albe sau cu patratele, coli mari sau biletele. Imprimarea a fost realizata cu cerneluri tipografie gata amestecate si nu prin suprapunerea culorilor cyan, magenta, galben si negru, care ar fi putut sa duca la o calitate mai redusa a imaginilor reproduse, a explicat artistul care a realizat conceptia grafica a volumului, Mircea Dumitrescu. "Am vrut sa pastram scriitura eminesciana", a spus el.

    Realizarea primului volum al seriei de manuscrise ale lui Eminescu, un proiect lansat sub egida Academiei Romane pe 15 ianuarie 2005, a costat 140.000 de lei, bani acordati de Ministerul Culturii si Cultelor, desi pretul estimat initial era de 250.000 de lei.

    Pentru urmatoarele cinci volume, aparute in ianuarie 2006, MCC nu au mai acordat finantare. In 2005, ministrul Culturii de la acea data, Mona Musca, nu a locat fonduri si, dupa spusele lui Mircea Dumitrescu, l-a trimis pe coordonatorul seriei, Eugen Simion, la vremea aceea presedinte al Academiei, sa obtina finantare pe cont propriu, de la banci.

    Astfel, volumele II-VI au fost finantate din sponsorizari si publicate de Editura Academiei in colaborare cu Editura Enciclopedica

    La lansarea acest volume, care a avut loc pe 15 ianuarie 2006, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu se declara un sustinator al proiectului editarii manuscriselor lui Eminescu si anunta inca zece volume care ar fi urmat sa apara in acelasi an, pe banii alocati de Guvern, un milion de lei.

    Doua licitatii succesive, organizate de Editura Academiei Romane, au desemnat cistigator pentru tiparirea celor zece volume de manuscrise Eminescu mai intii o imprimerie din Buzau si apoi una din Onesti. Acestea nu ar fi putut imprima cartile la aceleasi standarde cu volumele anrterioare, in opinia lui Dumitrescu. Astfel, licitatiile au fost contestate,  procedurile s-au prelungit si banii au fost returnati la sfirsitul anului.

    "Nu mi s-a intimplat niciodata o asemenea absurditate, sa pierdem banii si un an din viata", a spus Dumitrescu si l-a numit responsabil de intarziere pe directorul Editurii Academiei, scriitorul D.R. Popescu.

    Costurile de realizare si tiparie al celui de-al saptelea caiet al lui Eminescu, 80.000 de lei, au fost acoperite de Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta si de Monitorul Oficial. Costul unui exemplar este de 160 de lei.

    Pentru urmatoarele 16 sau 17 volume, care vor fi editate tot de Fundatia Nationala de Stiinta si Arta, Guvernul a promis sa solutioneze problema financiara, spune Dumitrescu.

    "Cei mai multi dintre romani considera ca ziua lui Eminescu este ziua culturii si a spiritualitatii romane", a spus presedintele Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta, criticul literar Eugen Simion, la lansarea volumului, care a avut loc luni, la sediul fundatiei.

    "Eminescu este un poet pentru toate sensibilitatile, pentru toate virstele", a adaugat criticul.

    Ducerea la bun sfirsit a proiectului editarii acestor documente, care a fost gindit de Noica, "este o datorie a generatiei actuale de intelectuali", a mai spus Simion.

    Manuscrisele lui Eminescu, aflate in custodia Academiei Romane, sint atit de fragile incit nu mai pot fi manipulate. Astfel, volumele de manuscrise vin in ajutorul celor care vor sa studieze opera eminesciana dar nu pot avea acces la originalele foarte deteriorate.

    Lansarea volumului VII al caietelor eminesciene a coincis cu vernisajul unei expozitii care prezinta schite si fotografii ale monumentului dedicat poetului si realizat de sculptorul Neculai Paduraru pentru a fi amplasat pe lacul de la Ipotesti. Monumentul a fost turnat in bronz dar este in prezent amplasat in curtea casei parintesti din sat si nu in mijlocul lacului, cum fusese gindit initial, a precizat criticul de arta Dan Haulica, prezent la evenimentul de luni.

    Academia ar putea publica peste 300 de pagini necunoscute din caietele lui Eminescu

    Peste 300 de pagini necunoscute scrise de Mihai Eminescu se gasesc in Romania si in afara tarii si ar putea fi incluse intr-un al 24-lea volum din seria de manuscrise aparuta sub egida Academiei Romane, a declarat, luni, artistul Mircea Dumitrescu, care a realizat conceptia grafica a colectiei.

    Statutul juridic al manuscriselor necunoscute nu este inca definitivat, asa ca Dumitrescu nu a putut da mai multe detalii referitoare la provenienta lor.

    Documentele necunoscute ar putea fi reunite intr-un volum al seriei de manuscrise ale lui Mihai Eminescu, editata sub egida Academiei Romane, din care au fost deja publicate sapte volume.

    Manuscrisele lui Eminescu, aflate in custodia Academiei Romane, sint atit de fragile incit nu mai pot fi manipulate. Astfel, volumele de manuscrise vin in ajutorul celor care vor sa studieze opera eminesciana dar nu pot avea acces la originalele foarte deteriorate. (NewsIn)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri