Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cantaretul Youssou N'Dour va candida la alegerile prezidentiale din Senegal

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     "De foarte mult timp, numerosi senegalezi mi-au cerut, prin diverse mijloace, sa imi depun candidatura la agelerile prezidentiale din luna februarie. Am ascultat ce au avut de spus, am inteles ce au spus, iar acum raspund favorabil cererilor lor (...) Voi fi candidat", a declarat Youssou N'Dour, care este deja presedintele unei miscari cetatenesti - Fekke ma ci bollé - pe care a infiintat-o in 2010.

    "Este datoria patriotica suprema (...) Eu sunt alternativa pentru Alternativa", a adaugat artistul senegalez, referindu-se la "Alternativa", partidul actualului presedinte al tarii Abdoulaye Wade, un liberal ajuns la putere in 2000, dupa 40 de ani de guvernare socialista.

     Nascut intr-o familie modesta, in octombrie 1959, in cartierul Medina din Dakar, Youssou N'Dour este astazi unul dintre cei mai cunoscuti artisti senegalezi pe plan international.

    El a infiintat la Dakar un studio de inregistrari si o societate de productie muzicala, o societate de micro-credit, o fundatie de caritate si a devenit patron al unui trust de presa. In afara posturilor RFM si TFM, grupul Futurs Medias include si un ziar.

    Youssou N'dour a criticat in termeni duri politica de cheltuieli bugetare adoptata de presedintele Wade, intr-o tara in care angajarile cu forme legale reprezinta un fapt rar, iar venitul mediu pe locuitor este de 3 dolari/ zi.

    Viitoarele alegeri prezidentiale din Senegal, ce vor avea loc in februarie 2012, au creat deja polemici constitutionale intense, referitoare la dreptul actualului presedinte Abdoulaye Wade, in varsta de 85 de ani, de a candida la un al treilea mandat, intr-o tara care se mandreste cu faptul ca alternarea la putere s-a produs intotdeauna in liniste si pace.

    Constitutia revizuita a statului Senegal limiteaza numarul mandatelor prezidentiale la doua, insa presedintele Abdoulaye Wade sustine ca aceasta norma nu se poate aplica in cazul sau, deoarece primul lui mandat prezidential a fost exercitat inainte de adoptarea acestui amendament.

    Consiliul constitutional se va pronunta la sfarsitul lunii ianuarie in privinta validitatii candidaturilor pentru alegerile prezidentiale. Primul tur de scrutin va avea loc pe 26 februarie.

    Youssou N'Dour s-a afirmat la nivel mondial printr-o maniera de interpretare aparte, concretizata intr-un stil muzical complet nou - world music -, care a fascinat artisti si fani deopotriva, transformandu-l intr-una dintre figurile emblematice ale istoriei muzicale internationale.

    Originar din capitala Senegalului, Dakar, Youssou a mostenit talentul muzical de la mama sa. In adolescenta, el s-a alaturat celui mai popular grup din orasul natal, Star Band, devenind, la scurt timp, liderul trupei pe care, ceva mai tarziu, avea sa o redenumeasca Super E'toile de Dakar.

    In formula Super E'toile de Dakar, Youssou a cantat pentru prima data in Europa, in 1984, debutand un an mai tarziu pe continentul nord-american. Talentul sau a fost remarcat de artisti consacrati, in 1986 avand deja doua colaborari de succes cu Paul Simon, pentru piesa "Graceland", si cu Peter Gabriel, pentru "So". Acesta din urma a devenit unul dintre cei mai mari admiratori ai lui Youssou, oferindu-i tanarului artist sansa de a canta in deschiderea concertelor sale in numeroase turnee.

    In 1988, Youssou N'Dour colabora deja si cu alte nume celebre, precum Bruce Springsteen, Tracy Chapman si Sting, in cadrul turneului international Human Rights Now!, organizat de asociatia Amnesty International.

    Primul album ce a beneficiat de distributie internationala, "Set", a fost lansat in 1989. In 1991, Youssou a obtinut si prima nominalizare la premiile Grammy, cu albumul "Eyes Open", cativa ani mai tarziu castigand, cu materialul "Egypt", trofeul pentru cel mai bun album de world music. In 1994, Youssou a lansat, alaturi de solista suedeza cu origini africane Neneh Cherry, single-ul "7 seconds".

    Youssou N'Dour a lansat 26 de materiale discografice, noua compilatii si a sustinut, timp de trei decenii, turnee in toata lumea. (Mediafax)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri