Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cinci tineri de la Textile au debutat la Romanian Fashion Week

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Sapte tinute elegante din materiale auxiliare

    Ideea a pornit dintr-o provocare lansata de compania Freudenberg. "Am primit un colet cu materialele de la companie si ne-am inscris la concurs. Trebuia sa realizam niste tinute cu ajutorul acestora. Numai ca materialele au fost deosebite. Cei de la Freudenberg fac in general furnituri pentru confectii, pernute pentru umeri, insertii de material. Provocarea a fost ca din acest tip de materiale sa facem ceva purtabil", a explicat Ioana Petcu.

    Astfel, din insertii transparente, mai subtiri sau mai groase, din pernute de diferite forme, tinerii au reusit sa construiasca sapte tinute feminine. "Intii a trebuit sa vedem cum cade materialul, cum sint texturile. Ne-am jucat cu materialele pina sa trecem la treaba. Bineinteles, am tinut cont si de ceea ce se poarta acum. Ca designer debutant, este greu sa faci de la inceput ceva propriu, unic si sa nu tii cont de tendinte", a spus si Mirela Teodorescu.

    Cele sapte tinute create de tinerii designeri impresioneaza mai ales prin simplitatea croielii, care emana eleganta. De la coletul de materiale primite si pina la rezultatul final drumul a fost, insa, destul de lung. "Toate materialele pe care le-am primit sint, in general, acele materiale care nu se vad la o rochie. Ele sint considerate materiale auxiliare, iar noi le-am adus la suprafata. Fiind dure, noi am incercat sa le dam o latura mai feminina", explica Ghita Hausi Tamas.

    Luna care s-a scurs de cind au primit materialele si pina la prezentarea lor pe scena Romanian Fashion Week a fost una dintre cele mai incarcate din viata celor cinci tineri. Ei singuri s-au ocupat de design, retusuri si de coaserea bucatilor de material. "Fiecare tinuta a fost facuta direct pe manechin. Nu am avut timp sa facem si tipare. Am incercat sa evitam pe cit posibil cusaturile, deoarece am lucrat cu materiale instabile, pe care le-am combinat in asa fel incit sa se aseze bine. Sint inclusiv cusute de noi, e numai munca noastra acolo", a completat Ghita Hausi Tamas.

    Creatiile tinerilor se afla acum in Italia

    "Examenul" cu publicul a fost promovat cu brio de catre cei cinci designeri aflati la inceput de drum. Desi erau prea emotionati in culise pentru a auzi aplauzele celor aflati in Sala Polivalenta, tinerii au primit felicitari din partea tuturor celor din jur. "Ne-au felicitat si profesorii, si chiar administratorul caminului unde stau. M-a tot vazut ca intru seara cu rochia in camin, cind mai aveam de terminat cusaturi sau retusuri, si m-a tinut minte. Dupa aceea m-a felicitat si ea. Daca ar fi sa multumesc cuiva pentru aceasta reusita, in primul rind i-as multumi lui Dumnezeu, deoarece simt ca a fost alaturi de noi, Irinei Schrotter, in atelierul careia am putut lucra, si doamnei profesor Antonela Curteza, cea care ne-a coordonat echipa", povesteste Ioana.

    Din pacate, conform clauzelor din contract, tinerii nu au putut pastra tinutele create, cu toate ca ar fi dorit. Acestea au plecat in Italia, unde se afla si sediul companiei care i-a sprijint, pentru a fi prezentate pe podiumurile din capitala internationala a modei. "Am fi vrut sa le pastram, dar ele fiind in Italia, speram sa fie vazute si admirate de cit mai multa lume", spune Mirela Teodorescu.

    Vor sa isi faca o cariera in tara

    Pasiunea pentru design nu este una recenta pentru niciunul dintre cei cinci tineri. Unele dintre cele mai timpurii amintiri ale lor sint legate de tot felul de tinute vestimentare. "De cind eram copil, consideram ca perdelele, draperiile, hainele mamei trebuiau micsorate, schimbate si purtate. De atunci cred ca a luat nastere acest «microb» al designului", isi aminteste Mirela.

    Pentru totI, inscrierea la Facultatea de Textile a reprezentat o oportunitate de a-si pune in valoare talentul pe care se bucura ca nu l-au risipit. "Initial, eu am vrut sa dau la Universitatea de Arte, la Design, si mi-a parut tare rau ca am ajuns la Politehnica. Acum in nici un caz nu imi mai pare rau. De mica imi fac haine si acum reusesc sa fac acest lucru in mod profesionist", spune si Elena Bancila.

    Experienta pe care au acumulat-o in facultate ii va ajuta, cu siguranta, pe cei cinci tineri sa isi realizeze visul, anume sa-si construiasca o cariera aici, in tara, deoarece niciunul dintre ei nu vrea sa lucreze in strainatate. "La baza oricarui obiect vestimentar sta un inginer textilist, ca noi. Avem nevoie de materiale textile in constructii, in consolidari de drumuri, in medicina, design interior. Intotdeauna va fi nevoie de specialisti ca noi", spune Ghita Hausi Tamas.

    Cei cinci tineri spera ca Romanian Fashion Week sa fi reprezentat o rampa de lansare spre o lume pe care isi doresc sa o cucereasca.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri