Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Critica de teatru se muta pe bloguri

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cei ce nu reusesc sa gaseasca in ziare cronici ale pieselor pe care vor sa le vada, pe Broadway, in West End-ul Londonez, la Tokyo sau Sydney, pot apela la blogurile iubitorilor de teatru ce merg la avanpremiere si se transforma in critici amatori.

    Amatorii de teatru publica pe blogurile personale cronici ale pieselor cu zile sau saptamini inainte ca in ziare sa apara articole despre spectacolele respective, dupa premiera, si iau astfel locul traditionalilor critici de teatru, ce nu mai sint atit de puternici ca in trecut.

    "Criticii, mai ales in Marea Britanie, nu pot decide singuri soarta unei piese", a spus Kevin Wallace, producator al musicalului "Stapinul Inelelor", ce se joaca in West End. "Nici un critic nu a mai avut aceasta putere in ultimii 30 de ani."In prezent, din ce in ce mai multi oameni consulta paginile de internet pentru a decide daca vor cumpara bilete la teatru.

    "Este adevarat ca blogosfera incepe sa-i influenteze pe amatorii de teatru", potrivit criticului de teatrul de la "The Guardian", Michael Billington.Noua tendinta a atras atentia in Marea Britanie la inceputul anului cind cronicile amatorilor la "Regele Lear" al Royal Shakespeare Company au aparut online cu saptamini inaintea celor ale profesionistilor. Interpreta rolului principal Frances Barber s-a accidentat la genunchi, ceea ce a aminat premiera oficiala cu opt saptamani.

    "A fost o situatia dificila", a spus Billington. "Am fost nevoit sa ignor toate birfele. Un critic trebuie sa se concentreze pe propriile reactii."

    De aceeasi soarta a avut parte si productia "Stapinul Inelelor", in versiunea musical.

    Pentru ca se bazeaza mult pe tehnologie, piesa a rulat in avanpremiera mai bine de o luna. Iar daca criticii profesionisti au fost nevoiti sa astepte noaptea premierei pentru a-si publica opiniile, bloggerii si-au postat pe internet propria versiune, ceea ce i-a dat de gindit producatorului.

    "Acum, astept cronici pe internet imediat dupa avanpremiera. Am vazut oameni care au scris o cronica si in timpul spectacolului. Blogul este prima sursa de informatie de pe piata si trebuie sa o accepti."

    Potrivit directorului editorial al popularei reviste de teatru "Whats on Stage", Terri Paddock, anumite teatre acorda o mare atentie blogurilor in perioada de avanpremiera si le considera indicatorul unei reactii sincere a audientei, spre deosebire de cronicile profesioniste, si-si ajusteaza spectacolele in functie de ele.

    La spectacolul "Stapinul Inelelor", Paddock a fost la o avanpremiera alaturi de alti aproximativ 300 de amatori de teatru.

    Blogger-ul Katie Spain, ce tine un jurnal online pe seatwave.com, crede ca li se da atentie pentru ca reprezinta publicul obisnuit si opiniile lor reflecta experienta spectatorilor, ceea ce da valoare cronicilor lor.

    "Multi prefera acum sa citeasca cronici ale spectatorilor si nu pe cele ale unor critici reputati, pentru ca apar mai devreme si sint, de obicei, scrise intr-un limbaj mai accesibil, fara elemente de jargon", a spus Spain.

    Dar daca producatorii si unii spectatori sint incintati de cronicile de pe bloguri, exista insa citiva care apara inca rolul criticului profesionist.

    "Diferenta dintre un profesionist si un critic amator este ca recenzia unui critic are mai multa autoritate si, in consecinta, influenteaza box-office-ul", a spus Billington de la "The Guardian".

    In opinia sa, cronicile de la premiera sint foarte asteptate de producatori si de manageri. "Ziarele se citesc inca in Marea Britanie, iar cronicile tiparite ale "Stapinului Inelelor" s-au bucurat de multa atentie", a spus el. "Au fost in majoritate negative. Asta va afecta box-office-ul."

    Dar lucrurile se schimba, a admis el. Rolul criticului "nu mai este la fel de incontestabil cum era odata", iar "balanta puterii se va schimba" in continuare.

    Paddock de la "What's on Stage" a spus ca blogul si ziarul se pot completa reciproc.

    "In aceasta epoca a internetului, oamenii intra online pentru a vedea ce gandesc alti oameni ca ei. Pe de alta parte, ziarele angajeaza critici profesionisti, educati si experimentati", potrivit lui Paddock, care a adaugat ca spectatorii sint influentati de cronicile amatorilor, care apar primele, dar cele profesioniste ii ajuta sa-si intareasca opinia.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri