Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum ne dicteaza creierul comportamentul neobisnuit

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +


    Dezinhibarea pe Internet: Ne comportam diferit pe Internet fata de viata reala. Ne schimbam comportamentul natural si sintem mai dezinhibati. Asta se intimpla datorita disparitiei restrictiilor sociale si a factorilor care ne limiteaza in interactiunea zilnica, conform Top Tenz. In plus, pe Internet, multi sint anonimi, acest lucru contribuind la fenomenul de dezinhibare. Conversatia nu se petrece in timp real, iar regulile de zi cu zi nu se aplica.

    Vorbitul in spatii aglomerate: Creierul nostru poate sa ne faca sa ne concentram doar asupra unui dialog, intr-o camera unde se tine o petrecere zgomotoasa. Putem sa ignoram zgomotul de fundal si chiar ne auzim numele daca sintem strigati de la celalalt capat al unei camere aglomerate in care se vorbeste tare. Putem sa ignoram sunetele care nu vin direct spre noi. Efectul nu apare, insa, in cazul celor care aud doar cu o ureche. Urechea umana este construita astfel incit sa poata filtra anumite frecvente audio si sa selecteze ceea ce dorim, pe baza directiei din care vin sunetele.

    „Efectul hipermarket": Mergi la hipermarket sa cumperi cateva produse, dar te intorci acasa cu mult mai multe in punga. Acest efect se numeste „transferul Gruen" si apare atunci cind intri intr-un astfel de spatiu imens. Aranjamentul din interior este facut astfel incit sa te zapaceasca si sa te faca sa uiti de planurile initiale. La obtinerea acestui efect contribuie si muzica prezenta acolo. Devenim, astfel, cumparatori impulsivi, dispusi sa cheltuiasca mai mult decit planuisera initial. La fel sint facute si mallurile si cazinourile. Cumparatorul nu stie ce sa ia mai intii, in care loc sa intre mai repede. Cel mai bine este sa ai la tine o lista pe care sa te uiti des.

    Iluzia de superioritate: Acesta este un fenomen care ii face pe unii sa se creada superiori altora si sa exagereze atunci cind se gindesc la propriile calitati. Fenomenul a fost studiat pe larg in psihologia sociala. S-a constatat ca oamenii cu un nivel al inteligentei mai scazut tind sa aiba un simt exagerat al acestei superioritati iluzorii. „Efectul Dunning-Kruger", asa cum a fost el denumit, ii face pe oamenii nepriceputi sa ajunga la concluzii gresite. In plus, incompetenta lor iii determina sa nu vada greselile pe care le fac.

    Efectul Tetris: Acesta denumeste acel fenomen prin care oamenii acorda o atentie exagerata unor activitati care ajung sa le ocupe realitatea. Acestea pot fi jocurile video si televizorul, ele ajungind sa le domine „victimelor" chiar visele si imaginile mentale. Cei care lucreaza in domeniul IT au astfel de probleme, ei ajungind sa viseze chiar si noaptea codurile cu care lucreaza ziua. Un studiu de la Oxford a aratat ca celebrul joc Tetris poate preveni aparitia unor amintiri traumatizante, avind, astfel, si un efect benefic. (ziare.com)

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri