Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ion Iovan este cistigatorul Premiului National pentru Proza "Ziarul de Iasi"

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Cea de-a VI-a editie a Premiului National pentru Proza "Ziarul de Iasi" se apropie de final. Juriul, din care fac parte Alexandru Calinescu (presedinte), Codrin Liviu Cutitaru, Valeriu Gherghel, Emil Brumaru, Doris Mironescu si Bogdan Cretu, l-a desemnat, prin vot secret, pe scriitorul Ion Iovan drept cistigator al acestei editii.

  Cartea sa, publicata anul trecut la editura Curtea Veche, "Ultimele insemnari ale lui Mateiu Caragiale, insotite de un inedit epistolar, precum si indexul fiintelor, lucrurilor si intamplarilor, in prezentarea lui Ion Iovan", a concurat alaturi de "Macel in Georgia", de Dumitru Crudu (Polirom), "Zilele regelui", de Filip Florian (Polirom), "Fantoma din moara", de Doina Rusti (Polirom) si "Intrarea Soarelui" de Cecilia Stefanescu (Polirom).

  "Ion Iovan este un scriitor care a publicat mai multe carti memorabile de poezie si proza, insa aceasta ultima carte este capodopera sa, opera vietii sale. Este o carte de o originalitate exceptionala prin ideea de a imagina jurnalul lui Mateiu Caragiale din ultima perioada a vietii sale. Originalitatea sa se manifesta si pe plan stilistic, precum si prin modul exceptional prin care reconstituie personalitatea lui Mateiu Caragiale, realizind un portret de o autenticitate tulburatoare a autorului «Crailor de Curtea Veche»", sustine Alexandru Calinescu, presedintele juriului.

  Un alt membru al juriului, Valeriu Gherghel ne-a declarat: "Mi-as justifica optiunea pentru Ion Iovan in chipul urmator: nu este discutie, cei mai multi prozatori romani sint «meseriasi», in sensul ca pot trata onorabil orice subiect: de la povestirea de groaza si fiori la descrierea amorului eterat. Ceea ce a avut in plus Ion Ivan fata de toti ceilalti a fost intuitia unei teme deosebite. Ca sa folosesc un termen stravechi, i-am recompensat inspiratia".

  Si Doris Mironescu este de parere ca o astfel de carte este "o raritate", fiind de o complexitate extraordinara, unica. In viziunea sa, Ion Iovan a reusit sa surprinda nu numai viata bucuresteana scriitoriceasca de la "Capsa" din perioada interbelica, dar a creat o intriga politica fantasmagorica intre un tata si un fiu de exceptie.

  "Acest premiu este foarte important pentru mine. «Ziarul de Iasi» a reusit sa instituie un premiu scriitoricesc de o valoare cu adevarat nationala. Nu sint moldovean, sint bucurestean, iar Mateiu Caragiale este si el bucurestean get-beget si ma bucur ca un juriu moldovean a votat aceasta carte", a declarat scriitorul Ion Iovan la aflarea vestii ca este cistigatorul Premiului National pentru Proza "Ziarul de Iasi" pentru anul 2008.

  Festivitatea in cadrul careia i se va inmina premiul va avea loc la Iasi pe 22 mai. Tot atunci George Bondor va fi recompensat de juriu cu Premiul pentru debut iesean "Aurel Leon", pentru  volumul "Dansul mastilor. Nietzsche si filozofia interpretativa", aparut la editura Humanitas.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

  Dan CONSTANTIN

  În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

  Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

  opinii

  Teroare academică

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Teroare academică

  Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

  Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

  Gabriel MURSA

  Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

  Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

  Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

  Florin CÎNTIC

  Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

  Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

  pulspulspuls

  O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

  O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

  Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

  Caricatura zilei

  Drona cu bunătăți

  Cumpara editia digitala

  Vremea in Iasi

  Curs valutar

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Intrebarea zilei

  Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

  vezi raspunsuri