Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Telefoanele mobile utilizate in exces provoaca infertilitate la barbati

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Microundele emise de telefoanele mobile reduc numarul, mobilitatea si calitatea spermatozoizilor la aproape jumatate, la nivelul la care unii barbati devin infertili, este concluzia cercetatorilor.
    Aproape un miliard de persoane din lumea intreaga utilizeaza telefoane mobile, iar in unele tari numarul acestora creste cu 20 - 30% pe an.
    Cercetatorii de la Reproductive Research Centre de la Cleveland Clinic Foundation, Ohio, au analizat sperma a 364 de barbati care aveau probleme de fertilitate.
    Barbatii care utilizau in exces telefonul mobil (peste patru ore zilnic) aveau cel mai mic numar de spermatozoizi, 50 de milioane pe mililitru, fata de 86 de milioane pe mililitru la barbatii care nu utilizau prea mult telefonul mobil.
    Studiul a fost realizat in Mumbai, India, unde telefoanele mobile inca nu au ajuns la toate grupurile sociale.
    Profesorul Ashok Agarwal, coordonator al studiului, a declarat: "In cazul celor patru parametri, numar de spermatozoizi, mobilitate, viabilitate si morfologie, s-au inregistrat diferente importante intre cele doua grupuri."
    "Oamenii utilizeaza telefoanele mobile fara sa se gindeasca la consecinte. Este ca si cum ai utiliza o periuta de dinti, dar mobilele pot avea un efect devastator asupra fertilitatii", a adaugat Agarwal.
    Studiul ridica noi intrebari in ceea ce priveste influenta telefoanelor mobile asupra sanatatii.
    Studii anterioare au scos la iveala alte potentiale efecte daunatoare ale telefoanelor mobile asupra sanatatii.
    Presedintele Health Protection Agency, sir William Stewart, a spus anul trecut ca telefoanele mobile nu ar trebui utilizate de copiii cu virste sub opt ani pentru ca nu se cunosc efectele negative pe termen lung pe care aceste dispozitive le-ar putea avea. Subiectul constituie, de altfel, o prioritate pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii.
    Un studiu aparut anul acesta a scos la iveala faptul ca utilizatorii regulati de telefoane mobile nu prezinta riscul de a dezvolta tumori pe creier, desi exista o probabilitate mai mare ca aceste tumori sa apara pe partea capului unde se asaza telefonul mobil.
    Doctorii au identificat un numar din ce in ce mai mare de persoane care sufera de dureri ale degetelor si incheieturilor mainilor din cauza compunerii constante de mesaje text (SMS).
    Unele persoane au dezvoltat dependenta psihica de telefonul mobil, conform unui studiu recent realizat de o echipa de cercetatori australieni.
    Rezidentii din regiunile rurale sint mai expusi riscurilor, deoarece antenele de telefonie mobila plasate de obicei in aceste zone emit semnale mai intense, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de suedezi.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri