Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A murit Boris Eltin

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    "Accesele de depresie, insomniile, durerile de cap de noaptea, lacrimile si disperarea, durerea celor apropiati mie, care nu m-au mai suportat in ultimele clipe, care nu au rezistat, care m-au dezamagit - a trebuit sa rabd toate acestea", a scris Boris Eltin in memoriile sale aparute in 1994, "Lupta pentru Rusia".

    Fostul presedinte rus Boris Elitn a murit ieri, la virsta de 76 de ani. Potrivit unor surse medicale citate de Interfax, decesul sau a fost cauzat de un stop cardiac. Eltin a fost primul presedinte al Rusiei postsovietice. El avea probleme cu inima, suferind in urma cu citiva ani o operatie de by-pass coronarian. El a fost predecesorul la Kremlin al actualului presedinte Vladimir Putin, pe care l-a desemnat in functie in 31 decembrie 1999, cind a demisionat. Boris Eltin va ramine in istorie ca omul care i-a alungat pe comunisti de la putere, in august 1999, si a plasat Rusia pe calea reformelor inainte ca, devenit bolnav si nepopular, sa-i cedeze locul lui Vladimir Putin.

    Dintr-un satuc din Urali, la Kremlin

    Nascut la 1 februarie 1931 intr-o familie de tarani dintr-un orasel din Urali, de profesie inginer constructor, Eltin si-a inceput cariera politica la virsta de 37 de ani in cadrul Partidului Comunist. A fost ales presedinte al Rusiei in iunie 1991 si reales in iulie 1996. Discreditat de criza financiara din vara anului 1998, a demisionat brusc inainte de incheierea mandatului, spre surpriza generala, la 31 decembrie 1999.

    Desi Eltin a condus Rusia catre democratie si economie de piata, multi cetateni si-l vor aduce aminte mai ales ca presedintele unei tari in declin, comenteaza CNN. El a fost o figura controversata, bucurindu-se de o mare popularitate in perioada comunista, cind a promis ca va lupta impotriva coruptiei, dar dovedind ca nu poate sau nu vrea sa previna falimentarea industriei de stat in procesul privatizarii, in timpul celor noua ani pe care i-a petrecut ca primul presedinte ales liber al Rusiei.

    Eltin si-a pierdut mare parte din credibilitatea democratica atunci cind a decis sa foloseasca forta pentru a rezolva disputele politice, desi a argumentat ca actiunile sale au fost necesare pentru a mentine tara unita. In decembrie 1994, el a lansat un razboi impotriva separatistilor din Cecenia. Zeci de mii de oameni au fost ucisi in acest conflict, iar o armata rusa umilita si invinsa s-a retras in 1996. Razboiul nu a rezolvat nimic, iar trupele Moscovei l-au reluat in toamna anului 1999.

    In ultimii ani ai mandatului sau Eltin a suferit numeroase probleme de sanatate. El se retragea in mod regulat la resedinta sa de la tara si statea departe de Kremlin zile, uneori chiar saptamini la rind. Pe masura ce tara se confrunta cu criza dupa criza, liderul ei parea din ce in ce mai absent.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri