Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Alegerile au facut Italia greu de guvernat

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Beppe Grillo, omul care a intors pe dos scena politica prin refuzul de a se alia cu celelalte formatiuni parlamentare. Asta l-a facut pe Berlusconi sa propuna o alianta cu stanga

    Italia a intrat intr-un impas luni, obtinand o Camera a Deputatilor de stanga si un Senat fara o majoritate clara in urma unor alegeri legislative marcate de un succes la fostului actor de comedie Beppe Grillo si scrutate de catre partenerii europeni ai tarii cu ingrijorare. "tara se confrunta cu o situatie foarte delicata", recunoaste Pier Luigi Bersani, liderul coalitiei de stanga. Aceasta a obtinut cele mai multe voturi pentru ambele Camere ale Parlamentului, dar dispune de o majoritate de mandate doar in Camera Deputatilor. In Senat, in schimb, in virtutea regulilor electorale diferite, dreapta este cea care a obtinut cele mai multe mandate. Totusi, nicio majoritate clara nu se degaja, inclusiv in cazul unei aliante ipotetice intre coalitiile de stanga si de centru - condusa de premierul demisionar Mario Monti. "Un vot-soc care ne da un Parlament blocat", titra pe site Il Corriere della Sera.

    Surpriza de pe locul 3

    Singurul invingator real al scrutinului este Beppe Grillo, liderul Miscarii Cinci Stele (M5S), care a stiut sa seduca exploatand respingerea clasei politice, furia fata de austeritate si neincrederea fata de Europa. Un catalizator al nemultumirii sociale, intr-o tara aflata in plina recesiune economica (-2,2% in 2012), el a adunat voturi atat din partea alegatorilor de dreapta, cat si a celor de stanga, cu un program considerat "populist" de catre adversarii sai, incluzand intre altele stoparea finantarii publice a partidelor politice, introducerea unui venit minim de 1.000 de euro si promisiunea unui referendum asupra euro. Potrivit rezultatelor oficiale, el obtine aproximativ 25% in fiecare dintre cele doua Camere, devenind a treia forta politica din tara.

    Actualul premier, invins categoric de fostul prim-ministru

    La randul sau, seful Guvernului in exercitiu Mario Monti a pierdut pariul de a forma o mare forta de centru, coalitia sa obtinand aproximativ 10% din voturi in fiecare Camera. "Suntem foarte multumiti" de rezultat, a declarat el, subliniind ca aceasta coalitie a fost infiintata in urma cu doar doua luni. Insa numarul modest de 17-20 de senatori prevazuti pentru tabara lui Monti nu este suficient pentru formarea unei aliante majoritare cu stanga.

    In ceea ce il priveste pe Silvio Berlusconi, plecat de la putere huiduit, in 2011, si confruntandu-se cu o serie de procese, inclusiv unul pentru relatii sexuale contracost cu o prostituata minora, el a inregistrat o revenire spectaculoasa promitand sa scada impozitele si chiar sa ramburseze o taxa funciara nepopulara introdusa de catre Monti. "Este un rezultat extraordinar", care arata ca "cei care credeau ca Berlusconi este terminat trebuie sa se mai gandeasca", si-a exprimat satisfactia Angelino Alfano, secretarul general al partidului lui Il Cavaliere, PdL.

    Beppe Grillo, noul arbitru al politicii italiene

    Privirile se indreptau luni seara spre Beppe Grillo (64 de ani), care ar putea obtine aproximativ 50 de mandate de senator, dar care nu este dispus sa colaboreze cu celelalte formatiuni. "Au dat faliment atat la stanga, cat si la dreapta. Pot sa duca sapte-opt luni, dar vom fi un adevarat obstacol pentru ei", a scris Grillo intr-un mesaj postat pe blog, anuntand o "stire de importanta mondiala". "Vom fi o forta extraordinara. Vom fi 110 in Parlament, dar in afara de noi vor fi milioane", continua el.

    "Are toate atuurile in joc", subliniaza Roberto D'Alimonte, profesor de stiinte Politice la universitatea romana Luiss. Drumul parcurs de bloggerul de 64 de ani, care a facut o campanie maraton in intreaga Italie, a raliat prin intalnirile sale mii de italieni exasperati. Tribunul a stiut sa joace cartea respingerii clasei politice si exasperarea compatriotilor sai, cu convingeri deopotriva de dreapta si de stanga, impotriva austeritatii. El si-a fondat miscarea in 2009 si, multumita blogului sau (cel mai citit din Italia), Grillo a sedus un numar mare de italieni, indeosebi din randul tinerilor.

    Ascensiunea sa a fost accentuata de scandalurile de coruptie din partidele politice, care au izbucnit in ultimele luni in Italia, astfel incat de la o simpla miscare cetateneasca pornita pe internet, Miscarea 5 Stele a devenit o veritabila forta politica. Adversarii il critica considerandu-l un grup populist imprevizibil, cu obiective complet nerealiste, ca anularea datoriei italiene si saptamana de munca de 20 de ore. Intr-un interviu, Beppe Grillo a estimat ca partidele politice traditionale nu vor rezista "mai mult de sapte sau opt luni". "Au esuat, atat dreapta cat si stanga. Au fost acolo timp de 25 de ani si au dus tara in catastrofa. Problema Italiei sunt acesti oameni. Ei nu vor sta mult acolo. Vor sta chiar foarte putin", a avertizat el.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri