Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ales cu 34 de voturi, respins cu 16.628

Extaz si agonie uninominala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Iosif Koto, candidatul care nu a vrut sa fie ales, dar a devenit parlamentar cu 34 de voturi

    Mai multi candidati au obtinut locuri in Parlament cu un numar mic de voturi, in urma repartizarii mandatelor in etapa nationala, in defavoarea unor candidati care au strins chiar si peste 10.000 de voturi. Koto Iosif de la UDMR a devenit deputat intr-un colegiu din diaspora - respectiv Africa si Orientul Mijlociu - desi a obtinut doar 34 de voturi din partea alegatorilor. Un alt deputat cu un numar mic de voturi este candidatul PSD-PC pentru romanii din strainatate, Tudor Pantiru, care a primit doar 533 de voturi. De asemenea, alti deputati au cistigat un mandat dupa redistribuire cu un numar mic de voturi: Claudiu Taga de la PNL este deputat de Timis cu 1.139 de voturi, iar Farkas Anna Lili din partea UDMR a obtinut doar 1.187 din voturile brasovenilor din colegiul in care a candidat.

    Alti cinci proaspeti deputati nu au strins nici macar 2000 de voturi din partea populatiei: Mircea Lubanovici (PDL), pentru Diaspora - 1.651 de voturi obtinute, Beres Stefan Vasile (UDMR) in judetul Maramures - 1.770 de voturi obtinute, Palfi Mozes Zoltan (UDMR) in judetul Cluj - 1.825 de voturi obtinute, Cristina Dobre (PNL), in judetul Iasi - 1.952 de voturi si Dan Bordeanu (PNL), in Judetul Vaslui - 1.960 de voturi.

    Vasile Puscas a vrut sa fie ales, dar nu i-au fost de ajuns 16.628 de voturi

    De partea cealalta se afla candidatii - unii dintre ei actuali parlamentari - care, desi au obtinut peste 10.000 de voturi, nu au reusit sa obtina un loc in Parlamentul Romaniei in urma etapei de redistribuire. Astfel, actualul vicepresedinte al Senatului, Norica Nicolai (PNL) nu a mai primit un loc in Parlament, desi a obtinut 12.357 de voturi. Norica Nicolai a candidat pentru Senat in judetul Calarasi. Si fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu (PDL), candidat in Bucuresti, a obtinut 10.702 de voturi, fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru (PNL), candidat pentru Senat intr-un colegiu din Galati,- 15.344, Doru Ioan Taracila (PSD), candidat in judetul Calarasi - 13.797 de voturi, iar fostul negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas (PSD), candidat in Cluj, a obtinut 16.628 de voturi, toti acestia ratind intrarea in Parlament.

    Alegerile parlamentare de duminica reprezinta o premiera pentru clasa politica, intrucit, ca urmare a adoptarii Legii votului uninominal, alegatorii au avut posibilitatea de a vota direct candidatii propusi in locul listelor de partid, dar candidatii care nu au obtinut mai mult de 50%A1 din voturile directe ale alegatorilor au intrat in procesul de redistribuire a mandatelor, in care s-a tinut cont de pragul electoral si de procentul obtinut de partide la nivel national.

    Iosif Koto: Eu nici nu am vrut sa fiu ales!

    Candidatul UDMR, Iosif Koto, cistigatorul unui mandat de deputat cu 34 de voturi, a comentat pentru HotNews.ro sistemul uninominal, despre care spune ca e prost si ca va trebui schimbat. Koto este de parere ca a ajuns in Parlament in mod nejustificat si ca nici macar el nu spera sa ocupe un fotoliu de parlamentar. Viitorul deputat UDMR, in virsta de 70 de ani, sustine ca este o nedreptate faptul ca alti candidati care au cistigat mii de voturi nu au intrat in forul legislativ. Koto a explicat ca nu si-a facut campanie nici in Africa, nici in Asia si ca majoritatea voturilor le-a primit de la romanii din Israel pe care i-a cunoscut in Cluj.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri