Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alesii, stransi din concedii ca sa primeasca un cartof fierbinte

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Pana la prezenta slaba la referendum, liderii USL se tem de o prezenta slaba maine si poimaine in Parlament

    Astfel, parlamentarii au de luat hotararea cea mai dificila pentru modul in care se va desfasura referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, dar mai important pentru modul in care vor evolua pe viitor relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana, se arata intr-un comentariu Mediafax. In fapt, Senatul se va reuni in sesiune extraordinara marti, iar Camera Deputatilor se va reuni miercuri, pentru a decide in legatura cu legislatia privind referendumul.

    Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a criticat ieri USL pentru injumatatirea numarului sectiilor de votare din strainatate si intentia de a organiza referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu pe parcursul a doua zile, in loc de una, cum stabilise Guvernul Ponta. "Lideri ai USL sugereaza tot mai insistent ca referendumul din 29 iulie sa se desfasoare pe parcursul a doua zile. Aceasta prevedere ar putea fi adoptata la sesiunea extraordinara a Parlamentului. Ea este complet ilegala si incalca, atat hotararea Parlamentului, cat si hotararea guvernului Ponta care au fixat data referendumului intr-o singura zi, pe 29 iulie. (...) Imaginati-va ce ar insemna ca buletinele de vot sa ramana o noapte in custodia USL!", a spus Ungureanu.

    Cu binecuvantarea lui Iliescu

    Totodata, europarlamentarul sustine ca, in sesiunea extraordinara a Parlamentului, USL urmeaza sa confirme printr-o lege ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Ponta privind organizarea referendumului de demitere a presedintelui, la care Curtea Constitutionala a decis sa se opereze modificari. Traian Basescu a facut apel, saptamana trecuta, la liderii USL sa nu recurga la modificarea regulilor in timpul jocului. Reamintim, Curtea Constitutionala a decis ca referendumul va fi valid doar in cazul in care prezenta va fi mai mare de jumatate din populatia cu drept de vot.

    De data aceasta, incuviintarea pentru modificarea legii referendumului a venit de la fostul presedinte Ion Iliescu. El a declarat ca varianta organizarii referendumului privind demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu in doua zile ar fi "un lucru bun" si "realist". "Cred ca doua zile ar fi realist, pentru ca experienta a aratat si, mai ales, suntem intr-o perioada de vara si lumea merge mai greu, se mobilizeaza mai greu. Si avem aceasta experienta pentru modificarile la Constitutie, in 2003. Tot asa, tinand seama de nevoia de a asigura prezenta, s-a organizat pe doua zile si a fost foarte bine. S-a dat o prezenta mai buna, intr-un moment important de modificari esentiale ale Constitutiei noastre, in special probleme legate de noul nostru statut in UE. Asa ca, eu cred ca ar fi un lucru bun pe doua zile (organizarea referendumului - n.r.) Eu cred ca starea de spirit a populatiei este evidenta, dar problema este participarea la vot intr-o perioada cam nefericita, in mijlocul verii", a afirmat Iliescu, intrebat despre varianta organizarii referendumului privind demiterea lui Traian Basescu in doua zile.

    FT: Romania arata limitele puterii de care dispune UE fata de statele membre

    Romania ilustreaza limitele puterii de care dispune UE pentru a proteja statul de drept in tarile membre, titra ieri Financial Times, adaugand ca unii parlamentari europeni se tem ca angajamentele luate de premierul Victor Ponta ar putea fi doar promisiuni desarte. Cea mai puternica arma a UE pentru a pedepsi o tara care nu respecta normele sale democratice este Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, care permite sanctionarea unui stat membru, inclusiv prin suspendarea dreptului sau de vot. Dar aceasta masura, cunoscuta si ca optiunea "nucleara", nu a fost folosita niciodata, fiind considerata prea severa. In cazul Romaniei, UE inca mai are cateva carti pe care sa le joace, respectiv extinderea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), blocarea aderarii la Schengen sau suspendarea eliberarii de fonduri europene. Oricum, conchide cotidianul britanic, ramane neclar daca vreuna dintre aceste masuri va reprezenta o amenintare reala pentru un prim-ministru al carui cel mai mare interes este inca acasa mai degraba decat la Bruxelles.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri