Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alte stiri

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Noul sistem de asigurari sociale de sanatate exclude eliberarea medicamentelor gratuite pentru elevii peste 16 ani, pentru studenti, fosti detinuti politici, veterani de razboi, revolutionari si persoane cu handicap, a declarat, ieri, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Alexandru Ciocilteu. CNAS ar fi de acord sa suporte plata gratuitatilor in cazul categoriilor mentionate, cu conditia ca sumele respective sa fie recuperate de la Secretariatul de Stat pentru Handicapati, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Educatiei Nationale, insa legislatia actuala nu permite acest lucru. Ciocilteu a mai declarat ca CNAS are deja o experienta negativa in privinta recuperarii unor fonduri de la Ministerul Transporturilor, ministrul Traian Basescu refuzind sa plateasca Casei Nationale de Sanatate cota de 25 la suta din incasarile realizate prin colectarea fondurilor de la asiguratii din propriul sistem.
    Ticu Dumitrescu a fost ranit intr-un accident de circulatie
    Senatorul PNTCD Constantin Ticu Dumitrescu a fost ranit, ieri dimineata, intr-un accident de circulatie produs pe autostrada Bucuresti-Pitesti, in apropierea municipiului Pitesti. Ticu Dumitrescu a declarat ca masina in care se afla a fost lovita lateral de un autoturism care a intrat pe contrasens, avind o viteza de peste 100 km la ora. Dumitrescu a spus ca soferul masinii sale a observat din timp ca autoturismul intrase pe contrasens si a reusit sa evite coliziunea frontala tragind de volan spre stinga, impactul producindu-se in dreptul usii dreapta spate, unde se afla senatorul. Ticu Dumitrescu este internat la sectia de terapie intensiva a Spitalului de Urgenta, avind umarul fracturat si citeva coaste rupte. El a spus ca nu a vrut sa ramina in spital, insa medicii l-au retinut pentru investigatii suplimentare. Autostrada Bucuresti - Ploiesti isi merita numele de "drum al groazei". De la inceputul anului, pe autostrada au avut loc 20 de accidente rutiere grave, soldate cu 16 morti si 20 de raniti, senatorul PNTCD Ticu Dumitrescu fiind victima celui de-al 21-lea accident.
    Subsolul unui bloc din capitala a sarit in aer in trei etape
    Subsolul unui bloc din capitala a sarit ieri in aer in urma fisurarii unei conducte de gaz metan, ce nu fusese inlocuita de 30 de ani. La intervale scurte, au avut loc trei explozii care au afectat structura de rezistenta a blocului dar care nu au produs victime. La ora 10.15 s-a produs prima deflagratie, de o intensitate mai mica, in urma careia a fost avariat subsolul si parterul imobilului. Imediat, locatarii au chemat pompierii. Pina la sosirea acestora a avut loc cea de-a doua si cea mai puternica explozie, fiind afectate 20 de apartamente. Pompierii au inceput sa evacueze locatarii, timp in care s-a produs a treia explozie.
    La ora 10.45 au sosit la fata locului doua echipaje ale Distrigaz-Sud, care au inceput sa caute conducta fisurata. Din primele cercetari a reiesit ca explozia a fost cauzata de un scurt-circuit electric produs la primele etaje ale cladirii. In ultimul an si jumatate, in Bucuresti s-au mai produs trei explozii similare.
    O frantuzoaica cere Romaniei daune morale de 200.000 de franci
    O cetateanca franceza a solicitat statului roman, prin intermediul Curtii Europene pentru drepturile omului, plata unor daune morale in valoare de 200.000 de franci, afirmind ca fiicele sale au fost retinute ilegal in Romania, timp de noua ani, de catre fostul ei sot. "Sint epuizata de aceasta lupta, dar nu descurajata", a declarat Rita Zenide, fosta arhitecta, in prezent profesor de arte plastice la Metz, localitate din estul Frantei. Ea este membra a asociatiei "SOS rapiri internationale", create, in luna martie, la Paris, de catre parintii ai caror copii au fost rapiti de fostii lor soti. Tatal celor doua fetite, Dan Zenide, este un arhitect de origine romana, care a solicitat azil politic in Franta, primind ulterior cetatenia franceza. Dupa divort, care a survenit in anul 1990, la Metz, Dan Zenide a fugit in Statele Unite impreuna cu cei doi copii, in virsta de cinci si, respectiv, opt ani, in ciuda unei decizii a justitiei franceze, care incredintase mamei cele doua fete. Judecatorii americani au confimat sentinta si urmau sa o execute, dar tatal a reusit sa ajunga, impreuna cu cele doua fetite, in Romania, unde locuieste din 1994.
    Miron Cozma nu indeplineste conditiile de pensionare
    Miron Cozma, presedintele de onoare al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ), nu poate fi pensionat, pentru ca, potrivit Camerei de Munca din Petrosani, nu indeplineste conditiile prevazute de lege, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Vasile Savu, presedintele interimar al Ligii. Savu a spus ca Miron Cozma are o vechime de 18 ani si 10 luni in grupa I de munca si, desi a implinit 45 de ani, nu indeplineste conditiile OG 67/1990. Aceasta ordonanta stipuleaza faptul ca se pot pensiona persoanele care au implinit 45 de ani si care au o vechime in munca de cel putin 20 de ani. Savu anuntase, in urma cu o luna, ca Miron Cozma intentioneaza sa se pensioneze, Liga ocupindu-se de intocmirea dosarului in acest sens.
    Reuniune sud-est europeana la Bucuresti
    Ministrii de Externe din Romania, Bulgaria, Albania, Grecia, Turcia, Macedonia, Bosnia-Hertegovina, state care fac parte din SEECP (Procesul Cooperarii Sud-Est Europene), au fost invitati sa participe astazi, la Bucuresti, la o reuniune de o zi.
    Romania detine presedintia SEECP, iar aceasta reuniune va avea pe agenda in principal probleme legate de situatia din Iugoslavia, respectarea Rezolutiei 1244 privind Kosovo, pozitia statelor din Europa de Sud-Est in chestiunea Dunarii.
    Din SEECP face parte si Iugoslavia, care nu a fost invitata la reuniune. Explicatia neinvitarii Iugoslaviei, oferita neoficial, este riscul ca delegatia albaneza sa nu mai participe la reuniune.
    Deputatii au adoptat legea solutionarii conflictelor de munca
    Legea privind solutionarea conflictelor de munca a fost adoptata, ieri, de plenul Camerei Deputatilor cu doar cinci abtineri, aceasta lege figurind pe lista prioritatilor legislative ale Executivului. Legea introduce noi reglementari cum ar fi cele privind greva de solidaritate. In plus, textul mai prevede posibilitatea declansarii grevei chiar daca majoritatea salariatilor nu sint de acord cu aceasta forma de protest. Proiectul de lege ii protejeaza pe cei carora li s-a desfacut abuziv contractul de munca, obligindu-i pe angajatori la plata unor despagubiri. Legea a fost adoptata in ambele Camere legislative si urmeaza sa parcurga procesul de mediere, unele articole fiind votate in variante diferite.
    Romania isi sporeste masurile de securitate
    Autoritatile romane au luat masuri suplimentare de precautie in urma valului de atentate teroriste de la Moscova, au declarat, ieri, surse din cadrul serviciilor de informatii. Potrivit surselor citate, Romania a intarit, in principal, paza la granite si la Ambasada Federatiei Ruse din Bucuresti. Ministerul roman de Interne a luat masurile "obisnuite" pentru situatii de acest gen, a declarat agentiei MEDIAFAX purtatorul de cuvint al MI, Mihaela Badic.
    Ciorbea ramine fara partid
    Hotarirea Tribunalului Bucuresti privind recunoasterea ANCD ca formatiune politica a fost anulata, marti, de catre Curtea de Apel, care a admis contestatiile inaintate de Parchet si de Partidul National Democrat Crestin (PNDC). Magistratii Curtii de Apel si-au motivat decizia prin faptul ca sigla noii formatiuni politice seamana foarte mult cu cea a PNDC si ca, in actele depuse instantei, apareau anumite neconcordante privind sediul ANCD. De asemenea, potrivit magistratilor, la dosar nu exista dovada ca solicitarea de inregistrare a partidului a fost afisata, timp de o luna, la Tribunalul Bucuresti, asa cum prevede legea. In urma acestei hotariri, Tribunalul Bucuresti va rejudeca cererea de infiintare a noului partid, dupa ce initiatorii acestuia vor inlatura carentele sesizate de instanta. "Ceea ce s-a intimplat astazi ma duce cu gindul la procesul de acum 45 de ani, in care eu am fost judecat de catre comunisti si in care stiam ca voi fi condamnat", a declarat senatorul Matei Boila, dupa decizia Curtii de Apel.
    Petre Roman nu l-ar gratia pe Cozma
    Presedintele PD Petre Roman a declarat, ieri, la o intilnire cu sindicatele din judetul Caras - Severin, ca, daca ar fi presedintele Romaniei, nu l-ar gratia pe Miron Cozma.
    Roman a spus ca Miron Cozma ar merita sa fie gratiat daca ar dovedi ca a inteles de ce se afla in situatia actuala. Liderul PD a aratat ca Miron Cozma a spus ca daca va iesi din inchisoare, o sa fie "vai si amar". "Atunci, stai tata, acolo! Acolo ti-e locul", a conchis Petre Roman. El a sustinut ca are creditul moral sa faca aceste afirmatii, intrucit a propus o lege de gratiere a faptelor petrecute in cursul mieriadei din ianuarie 1999, insa aceasta nu a fost adoptata pentru "a nu-i face un cadou lui Roman"
    Senatorii nu vor sa se mai joace de-a lupta anticoruptie
    Plenul Senatului a respins, ieri, proiectul de lege privind organizarea si functionarea Centrului National pentru studiul Criminalitatii Organizate si Coruptiei, principalele motive fiind lipsa fondurilor si a specialistilor in domeniu. In timpul dezbaterilor generale, senatorii PDSR, PNR, UFD si PNtCD cu evidentiat faptul ca infiintarea acestui Centru National in subordinea Departamentului de Control al Guvernului, este "formala" si nu isi va atinge scopul atit timp cit nu se actioneaza pentru asanarea justitiei. Senatorul PNR Emil Tocaci a afirmat ca‚ prin aceasta initiativa‚ Executivul face un gest formal, menit sa demonstreze ca in Romania se lupta din greu impotriva coruptiei, iar acest lucru nu va fi de natura decit sa mascheze realitatea. Senatorii Mircea Ionescu-Quintus (PNL), Szabo Karoly (UDMR) si Corneliu Gavaliugov (PD) s-au pronuntat in favoarea infiintarii Institutului.
    Sorin Dimitriu cere inlocuirea lui Ulm Spineanu
    Deputatul PNTCD Sorin Dimitriu, fost presedinte al FPS, a depus, ieri, la conducerea Camerei Deputatilor, cererea de inlocuire a senatorului taranist Ulm Spineanu de la conducerea Comisiei de control al activitatii FPS din anul 1997, cu un reprezentant al opozitiei. Sorin Dimitriu a precizat, dupa intrevederea cu Ion Diaconescu, ca acesta "a fost in principiu de acord" cu solicitarea sa, presedintele Camerei Deputatilor mentionind ca va analiza aceasta problema in conducerea partidului. Dimitriu a spus ca nu are nici o preferinta in ce priveste partidul din opozitie care isi va desemna un parlamentar la conducerea acestei comisii, anuntind ca viitorul presedinte trebuie sa fie "un specialist in domeniu".
    Universitatile de stat pot organiza facultati pentru minoritati
    In cadrul institutiilor de invatamint universitar de stat se pot organiza, in conditiile Legii 151/1999, grupe, sectii, colegii si facultati cu predare in limbile minoritatilor nationale, iar la cerere si prin lege se pot infiinta institutii de invatamint superior multiculturale, se arata intr-o notificare a Ministerului Educatiei Nationale (MEN), referitoare la infiintarea de institutii de invatamint superior. Precizarea a fost facuta ca urmare a numeroaselor solicitari adresate MEN in acest sens. In facultatile cu predare in limbile minoritatilor nationale, terminologia de specialitate se va invata in limba romana. Limbile de predare in institutiile de invatamint superior multiculturale se vor stabili in cadrul legii de infiintare.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri