Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alte stiri

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Comisiile juridica si de aparare ale Camerei Deputatilor au adoptat ieri, in unanimitate, raportul final la legea privind accesul la dosarele Securitatii, dupa ce, timp de trei ore si jumatate, membrii celor doua comisii au convenit asupra articolelor ramase in suspensie. Discutiile finale au stabilit ca accesul la dosarele Securitatii va fi realizat prin intermediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati, cu sediul in Bucuresti, care este un organism autonom, supus controlului Parlamentului. Consiliul trebuie sa prezinte Parlamentului rapoarte anuale sau la cerere. Acest Consiliu este condus de un Colegiu numit de Parlament cu votul majoritatii parlamentarilor, pentru un mandat de sase ani. Candidatii pentru cele 11 locuri ale Colegiului sint propusi de grupurile parlamentare si sint aprobati de Comisiile juridice si apoi sint validati prin vot secret pe lista de cele doua Camere legislative.
    Calitatea de agent sau colaborator se stabileste de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati prin probele aflate in evidentele organelor de Securitate coroborate cu probe cum ar fi: angajamentul scris si semnat de cel in cauza, rapoarte, sinteze informative, inscrisuri olografe si dovezi. O alta noutate consta in faptul ca activitatea Consiliului poate fi prelungita, printr-o hotarire a Parlamentului, peste cei sase ani stabiliti initial prin proiectul lui Ticu Dumitrescu. In urma votului Comisiilor de aparare si juridica, proiectul de lege poate intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.
    Magistratii vor primi un spor pentru risc si suprasolicitare
    Magistratii, precum si personalul auxiliar de specialitate de la instantele judecatoresti si parchete vor beneficia, pentru risc si suprasolicitare neuro-psihica, de un spor de 50 la suta la salariul de baza brut lunar, au hotarit, ieri deputatii. Legea, in noua varianta, prevede ca magistratii militari pot opta intre pensia de serviciu stabilita in conditiile Legii pentru organizarea judecatoreasca si pensia militara de serviciu. Deputatii au mai hotarit ca personalul civil din Ministerul Justitiei cu atributii de coordonare si control si cel care efectueaza lucrari in legatura cu activitate penitenciarelor si Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie, personalul civil din Directia generala a Penitenciarelor, Directia medicala si unitatile subordonate acestora beneficiaza de un spor la salariul de baza de pina la 30 la suta. La propunerea comisiei de specialitate, deputatii au decis ca grefierii, grefierii - dactilografi, daca participa in locul grefierilor la sedintele de judecata, vor beneficia de indemnizatii de sedinta.
    Senatorii vor invata engleza
    Secretarul general al Senatului, Alexandru Dumitrescu, a declarat, ieri, ca senatorii vor putea invata limba engleza, in cadrul unor cursuri organizate cu ajutorul "actualului personal al Senatului". Dumitescu a lasat sa se inteleaga ca cei care vor preda aceste cursuri vor fi selectati dintre angajatii Senatului. Secretarul general a precizat ca a raspuns astfel unei solicitari a senatorului PDSR Mihai Matetovici, care ceruse organizarea unor cursuri de engleza.
    Minerii din Livezeni ramin blocati in subteran
    Cei 49 de mineri de la Exploatarea Miniera Livezeni care, ieri dimineata, au refuzat sa iasa din mina, protestind astfel fata de salariile incasate pe luna martie, isi continua protestul. Protestatarii sint de parere ca salariile lor trebuiau sa fie mai mari, conform calculelor efectuate de ei. Cei 49 de mineri, care lucreaza in frontal (exploatarea propriu-zisa a carbunelui), sint nemultumiti de modul in care s-a stabilit indicele de indeplinire a planului, salariul lor de baza fiind calculat in functie de acest indice. Minerii au spus ca nu vor renunta la actiunea lor de protest pina nu vor fi platiti corespunzator cu munca prestata. Reprezentantii Companiei Nationale a Huilei afirma ca au refacut calculele privind salariile minerilor nemultumiti, ajungind la concluzia ca cifrele de pe statele de plata sint corecte.
    Presedintele OSCE a facut o vizita la Bucuresti
    Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul norvegian de Externe Knut Vollebaek, a facut aseara o scurta vizita de lucru la Bucuresti, unde a discutat, in principal, criza umanitara din Balcani, a anuntat purtatorul de cuvint al Ministerului roman de Externe, Simona Miculescu. Obiectivele vizitei sint evaluarea situatiei refugiatilor, necesitatea solidarizarii comunitatii internationale cu Albania si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM) si o informare a statelor din zona in legatura cu implicarea OSCE in efortul de diminuare a efectelor dezastrului umanitar produs de criza din Kosovo, a spus Simona Miculescu. Presedintele in exercitiu al OSCE a avut convorbiri cu ministrul roman de Externe, Andrei Plesu, presedinte in exercitiu al Cooperarii Statelor Sud-Est Europene.
    S-a deschis prima casa particulara de bilete de tren
    Un satean din comuna maramureseana Cicirlau a deschis marti prima casa particulara de bilete de tren din judet, deoarece ghiseul garii a fost inchis. Doru Goje a spus ca a renuntat temporar la munca cimpului si la hainele de lucru si s-a imbracat elegant, ca sa atraga cit mai multi clienti. El spera sa faca fata noii sale meserii. Goje marturiseste ca nu a pornit aceasta afacere pentru a se imbogati, fiindca are deja un bar, ci pentru a-si ajuta consatenii care, fara un punct de vinzare a biletelor, nu ar mai fi putut face naveta la Baia Mare. Biletele vindute de Doru Goje au acelasi pret ca si cele cumparate de la casele de bilete din gari. Satenii sint multumiti ca datorita lui Doru Goje trenul va opri in continuare in Cicirlau, iar lucratorii feroviari spun ca nu-i sperie initiativa privata pe calea ferata, sperind ca in acest mod se va reduce numarul blatistilor.
    In Camera, reglementarea privind imunitatea ramine ca inainte
    Camera Deputatilor a aminat din nou, ieri, dezbaterea proiectului de hotarire privind modificarea Regulamentului Camerei, din cauza absentei de la lucrari a initiatorului legii, deputatul PNTCD Vasile Lupu. Modificarea Regulamentului viza, in special, simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii parlamentare, propunind ca aceasta sa fie ridicata prin votul majoritatii deputatilor si nu prin votul a doua treimi, asa cum prevede actualul regulament. Senatul a modificat deja propriul Regulament in ceea ce priveste simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii parlamentare.
    Unificare ApR-PSDR va avea loc peste doua luni
    Congresul de unificare al ApR si PSDR ar putea avea loc la sfirsitul lunii iunie, se arata intr-un comunicat al ApR, remis ieri presei, dupa incheierea unei noi runde de negocieri la nivelul Comisiilor politice ale celor doua partide. In urma discutiilor, reprezentantii celor doua partide au convenit asupra structurarii si atributiilor organelor de conducere ale noii formatiuni, aspecte care vor fi incluse in statutul acesteia. De asemenea, au fost convenite principiile programului politic, fiind stabilite si criteriile pe baza carora se va realiza fuziunea intre filialele celor doua partide - ponderea acestora si capacitatea politica a liderilor locali, se arata in comunicat.
    Evolutii in Tratatul romano-ucrainean
    Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ieri inregistrarea unor "evolutii" asupra Tratatului privind regimul frontierei de stat, document aflat in curs de negociere cu Ucraina. Anuntul a fost facut dupa desfasurarea, in perioada 29 martie-4 aprilie, la Bucuresti, a unei runde de negocieri romano-ucrainiene. Partea romana a propus, in cadrul negocierilor, o serie de variante de compromis privind modul in care se va reflecta in Tratatul privind frontiera principiul "senalului", de baza in dreptul international in ceea ce priveste trasarea granitelor fluviale intre doua tari. Cea de a cincea runda de negocieri va avea loc in Ucraina, la inceputul lunii mai.
    Seful diplomatiei franceze vine in Romania dupa Pasti
    Seful diplomatiei franceze, Hubert Vedrine, va efectua, in perioada 14-15 aprilie, o vizita oficiala la Bucuresti, la invitatia omologului sau roman, Andrei Plesu, a anuntat ieri MAE roman. Vedrine va discuta cu oficialitatile de la Bucuresti evolutia relatiilor bilaterale si situatia internationala, cu accent pe problema Kosovo. Ministrul francez va fi primit de presedintele Emil Constantinescu, de premierul Radu Vasile si de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Petre Roman si Ion Diaconescu. Seful diplomatiei de la Paris va avea convorbiri cu ministrul roman de Externe, Andrei Plesu, si cu ministrul pentru Integrare Europeana, Alexandru Herlea.
    Procesul lui Bivolaru incepe imediat dupa Pasti
    Deputatul PDSR Gabriel Bivolaru are interdictie de a parasi Capitala, a hotarit, ieri, Curtea Suprema de Justitie, care a respins contestatia politicianului fata de decizia procurorilor ca acesta sa ramina in Bucuresti pina la inceperea procesului, in care este acuzat de fraudarea BRD cu aproape 300 de miliarde de lei. Deputatul PDSR a solicitat instantei supreme sa revoce decizia din 3 martie a Parchetului, prin care i s-a interzis sa paraseasca Bucurestiul, pe o perioada de 30 de zile. Bivolaru a cerut ca macar in Ialomita sa i se permita sa se deplaseze, intrucit locuitorii acestui judet l-au ales. Avocatul Ioan Neagu a declarat ca aceasta masura nu poate fi prelungita de procurori, in schimb judecatorii pot decide ca, pe tot parcursul procesului, Bivolaru sa nu paraseasca localitatea. Bivolaru este acuzat ca a cauzat Bancii Romane de Dezvoltare, in perioada 1992-1996, o paguba de peste 70 miliarde de lei, la o valoare actualizata de aproape 300 de miliarde de lei. Curtea Suprema de Justitie va incepe la 14 aprilie judecarea lui Bivolaru.
    Deputatii au aprobat infiintarea Inspectiei Muncii
    Camera Deputatilor a aprobat, ieri, infiintarea Inspectiei Muncii, organ de specialitate al administratiei publice centrale, aflat in subordinea Ministerului Muncii, care va avea ca atributii controlul aplicarii dispozitiilor legale referitoare la relatiile de munca si la protectia salariatilor in exercitarea profesiei lor. Deputatii au adoptat, astfel, un proiect de lege, initiat de Guvern, privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii. Reprezentantul Guvernului a declarat, in plen, in timpul dezbaterilor generale, ca toate carentele legislatiei actuale si efectele acestora, incepind cu securitatea muncii si terminind cu procentul mare de persoane implicate in fenomenul de munca la negru, au dus la necesitatea aparitiei Inspectiei Muncii. El a mai spus ca initiativa legislativa este in concordanta cu legislatia Uniunii Europene.
    Un sofer s-a inecat dupa ce a cazut cu masina in Dunare
    Un autocamion incarcat cu lemne s-a scufundat, marti dupa-amiaza, in Dunare, din cauza unei defectiuni tehnice produse in momentul urcarii acestuia pe bac, accidentul soldindu-se cu moartea soferului, informeaza Politia Transporturi. Matei Serbanoiu (44 ani), soferul unei autospeciale cu remorca, propietatea societatii comerciale ''Greceanu'' SRL din Macini-Tulcea, a urcat autocamionul pe bacul de trecere peste bratul Borcea din satul Pietroiu, comuna Borcea-Calarasi. Din cauza unei defectiuni la sistemul de frinare a autocamionului, Serbanoiu nu l-a mai putut controla, acesta rupind parapetii de sustinere a bacului si a cazut in apa. Soferul nu a mai putu fi salvat si s-a inecat.
    85% din transportul romanesc pe Dunare este blocat de razboiul din Iugoslavia
    Bombardarea de catre NATO a patru poduri de peste Dunare determina pierderi enorme pentru armatorii fluviali romani, care sint constrinsi sa-si reduca drastic activitatea, transmite AFP. "Perspectivele sint sumbre. Inchiderea traficului pe Dunare ne-a facut sa pierdem deja contracte in valoare de 10 milioane de dolari", a declarat pentru AFP directorul societatii Navrom Galati, Iordache Panaite. "Daca situatia continua, vom fi obligati sa disponibilizam o parte din cei 3.500 de angajati", a adaugat acesta. Potrivit Asociatiei Armatorilor si Operatorilor Portuari, aproape 85% din transportul fluvial de marfuri romanesti este destinat Ungariei, Austriei si Germaniei si foloseste portiunea iugoslava a Dunarii. Transportatorii romani au fost suferit deja consecintele negative ale embargoului decretat in 1992 de catre ONU impotriva RF a Iugoslaviei. Romania a anuntat la acea data pierderi directe si indirecte de 7 miliarde de dolari si a solicitat, fara rezultat, compensatii pentru acestea.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri