anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ancheta diplomelor false de la UMF Iasi este aproape de finalizare

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Conducerea Ministerului Educatiei Nationale (MEN) va finaliza, pina miercuri, ancheta in scandalul diplomelor false eliberate de Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, pentru a putea prezenta in Comisia de Invatamint a Camerei Deputatilor conculzia investigatiei, a declarat, luni, Valentin Popescu, secretar general in MEN.
  "Am fost nevoiti sa trimitem a doua echipa de control, la Iasi, intrucit Senatul universitatii a intirziat, prin ancheta interna, elucidarea cauzelor care au condus la aceste ilegalitati si ne-a invitat sa luam singuri dosarele de care avem nevoie", a precizat Popescu.
  Reprezentantii MEN au luat, de la UMF Iasi, copii dupa toate actele depuse de catre cei 63 de italieni, pentru a stabili daca exista incadrare juridica, in privinta legalitatii actelor de studii.
  Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA) a inceput o noua ancheta privind diplome obtinute de studenti din Israel, in care autoritatile romane colaboreaza cu cele israeliene.
  Aceasta ancheta a avut ca punct de plecare o oferta a unei firme din Israel pe care a primit-o Universitatea Bucuresti si care propunea "organizarea de programe de doctorat en-gros si in timp record", a spus presedintele CNEAA, Ioan Mihailescu, subliniind ca oferta a fost refuzata.
  Ministrul Educatiei Nationale, Andrei Marga, a dispus suspendarea din functie a rectorului Universitatii Ecologice din Bucuresti si a celui al Universitatii de Medicina si Farmacie "G.T.Popa" din Iasi, in urma implicarii celor doua institutii de invatamint in scandalul eliberarii unor diplome de licenta false. Dolphi Drimer si Carol Stanciu au fost suspendati pentru incalcarea legislatiei privind examenul de licenta si eliberarea diplomelor in invatamintul superior, potrivit concluziilor raportului Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA). Pe baza raportului, MEN a apreciat ca Universitatea Ecologica a incalcat "deliberat si grav" legislatia in vigoare si ca era de datoria conducerii Facultatii de Stomatologie si a Universitatii iesene sa verifice documentele prezentate de studentii straini care doreau sa sustina licenta.
  Academicianul Constantin Balaceanu Stolnici a fost numit rector interimar al Universitatii Ecologice din Bucuresti
  Academicianul Constantin Balaceanu Stolnici a fost numit, luni, de catre Senatul Universitatii Ecologice din Bucuresti, rector interimar al acestei institutii particulare de invatamint superior, dupa ce Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a decis suspendarea temporara din functie a profesorului Dolphi Drimer, fostul rector.
  Academicianul Constantin Balaceanu Stolnici este presedintele Societatii "Ateneul Roman", care patroneaza Universitatea Ecologica. Reprezentantii societatii sustin ca, prin aceasta masura, nu se incearca indepartarea din functie a lui Drimer, ci se asigura numai indeplinirea unor probleme tehnice, cum ar fi dreptul de semnatura pe actele bancare.
  Prezent la deschiderea anului universitar organizata de Universitatea Ecologica, Dolphi Drimer a declarat ca este "stupefiat de razboiul dus impotriva acestei institutii". "Toate acuzatiile sint false, fiind vorba de un razboi dus impotriva noastra si, in general, impotriva universitatilor particulare," a adaugat Drimer.
  Profesorul universitar Avram Filipas, rectorul Universitatii particulare "Titu Maiorescu" (UTM) din Capitala, a apreciat ca scandalul diplomelor false aduce atingere grava imaginii invatamintului superior particular, din Romania, "iar universitatile din strainatate cu care incheiem acorduri ne privesc, acum, cu suspiciune". Rectorul UTM a adaugat ca multe universitati particulare infiintate dupa 1990 nu doresc sa fie acreditate, desi au fost autorizate provizoriu, deoarece se complac in situatia de a incasa taxe de la studenti si de a profita de pe urma lor, fara a le asigura o pregatire temeinica.
  Conducerea Centrului Inter-Universitar European considera calomnioase acuzatiile de fals formulate in scandalul diplomelor false
  Conducerea Centrului Inter-Universitar European, cu sediul la Torre Beretti (Pavia), din Italia si a Asociatiei de Studii Universitare Europene, cu sediul la Madrid, Spania, considera calomnioase si rusinoase acuzatiile de fals formulate la adresa institutiilor respective, in scandalul diplomelor false, se arata intr-un comunicat semnat de profesorul Nicolo Panepinto, rector al Centrului si presedinte al Asociatiei.
  Documentul, tradus neoficial din limba italiana, mentioneaza ca cele doua institutii private intretin, de mai multi ani, o relatie de colaborare cu Universitatea Ecologica din Bucuresti si cu Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Iasi, dar nu elibereaza titluri de studii (diplome de licenta).
  Denumirea de Filiala a Universitatii Ecologice din Bucuresti, care apare pe unele documente, este determinata de o simplificare lingvistica, in sensul ca, din punct de vedere juridic, Universitatea nu a infiintat filiale nici in Italia, nici in Spania, intretinind cu institutiile respective un raport de colaborare academica, respectindu-se autonomia reciproca, se mai arata in comunicat.
  Studentii Centrului si ai Asociatiei si-au terminat studiile in Italia si Spania, obtinind evaluarea pentru disciplinele din planul de invatamint stabilite de comun acord, intre institutiile respective si universitatile romansti cu care au colaborat.
  Atit Centrul, cit si Asociatia au solicitat Ministerului roman al Educatiei Nationale (MEN), prin intermediul Universitatii Ecologice, aprobarea ca studentii lor sa poata sustine examenul de licenta la UMF din Iasi, pentru obtinerea, dupa promovare, a diplomei de medic stomatolog. In urma examinarii si evaluarii cererilor, MEN a acordat, cu diverse ocazii, pentru grupuri mici de studenti, aprobarea de a sustine examenul de licenta in Romania, delegind UMF sa verifice pregatirea fiecarui student, mai precizeaza documentul semnat de Nicolo Panepinto.
  Examenul de licenta, desfasurat public, a fost precedat de pre-licenta, aceasta constind intr-un colocviu prin care s-a verificat capacitatea fiecarui student candidat de a sustine probe succesive, iar pe fiecare diploma de medic stomatolog, eliberata studentilor straini, de catre UMF, se declara, cu claritate, ca acestia si-au dobindit pregatirea in Italia sau in Spania.
  Mentiunea cu privire la Universitatea Ecologica si semnatura profesorului Dolphi Drimer pe foile matricole confirma atit colaborarea academica existenta intre aceasta universitate si Centru sau Asociatie, cit si corespondenta planului de studii adaptat celui folosit in Romania, se mai arata in comunicat.
  In privinta laturii economice, rectorul Centrului Inter-Universitar European afirma ca nici un student italian si nici conducerile Centrului sau Asociatiei nu au intretinut raporturi economice cu rectorii, functionarii sau profesorii universitari din Romania.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  C.T. Popescu, Cristi Puiu şi jurnalismul în cheie moral corectă de pe malurile Dâmboviţei

  Alexandru LĂZESCU

  C.T. Popescu, Cristi Puiu şi jurnalismul în cheie moral corectă de pe malurile Dâmboviţei

  Intoleranţa agresivă faţă de orice puncte de vedere contrare evidenţiată din plin în cursul linşajului mediatic la care a fost supus regizorul Cristi Puiu sunt semne ale unei îngrijorătoare degradări sociale.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Bătrâna nimfă

  Nichita DANILOV

  Bătrâna nimfă

  Cu trupul gol acoperit de solzi pomădat de razele verzi-argintii ale lunii şi părul revărsat pe umeri, cu faţa de un alb aproape cadaveric, cu şoldul sprijinit de stâncă, doamna Scrumeda îmi făcea de la depărtare semn cu mâna s-o aştept.

  Reîntoarcerea în peşteră

  Dana ȚABREA

  Reîntoarcerea în peşteră

  Într-un moment din spectacolul Antisocial (regia: Bogdan Georgescu), în contextul în care protagoniştii sunt absorbiţi de tehnologie, butonând telefonul mobil, survine următoarea întrebare: „Cât de departe suntem de peşterile din care am ieşit?” Mi-am amintit acest fragment meditând asupra unui paradox: evoluţia tehnologiei nu reprezintă o garanţie a faptului că omul s-a îndepărtat de peşteră (şi voi clarifica imediat ce peşteră am în vedere). Nu cumva omul tehnologic e mai aproape ca oricând să redevină omul peşterii?

  Cum e posibil un stat minimal? (2)

  Sorin CUCERAI

  Cum e posibil un stat minimal? (2)

  Adaug aici că o guvernare republicană nu exclude principiul majorităţii, ci doar pe acela al majorităţii opresive. 

  pulspulspuls

  Hopaa: cine-i musiu?

  Hopaa: cine-i musiu?

  Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

  Caricatura zilei

  Frecția

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.