ANI a ajuns un catelus docil, in lesa demnitarilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

ANI a ajuns un catelus docil, in lesa demnitarilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Senatul a adoptat, ieri, in calitate de camera decizionala, aproape in unanimitate, cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, noua Lege de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate. Una dintre cele mai importante modificari aduse de noua formula a legii ANI, prevede ca demnitarii care isi completeaza incorect declaratia de avere sau de interese nu vor mai raspunde penal pentru acest lucru. In plus, senatorii au adoptat un amendament ce prevede ca persoanele care vor candida pentru functiile publice nu vor mai trebui sa depuna declaratii de avere si de interese inainte de a fi alese (amendament propus de parlamentarii PDL Orest Onofrei si Petru Filip). Pina acum, candidatii la functiile publice trebuiau sa depuna declaratiile de avere si de interese la Biroul Electoral Central sau birourile de circumscriptie, odata cu acceptarea candidaturii. Acestea erau trimise, ulterior, Agentiei Nationale de Integritate. Senatorii au decis si eliminarea amendamentului care prevede verificarea liderilor de sindicat de catre agentii de integritate, motivind acest lucru prin faptul ca organizatiile sindicale sint organizatii private si nu tin de stat. Un alt amendament introdus de catre senatori prevede verificarea presedintilor de Consilii Judetene de catre ANI. In plenul  Camerei Deputatilor, la propunerea deputatului PDL Cristian Boureanu, s-a decis eliminarea din Legea ANI a unor prevederi introduse de deputatii juristi referitoare la posibilitatea sechestrarii averilor ca masura asiguratorie impusa de Comisia de cercetare de pe linga Curtea de Apel. Prerogativa ANI va fi sa sesizeze ANAF ori Parchetul, dupa caz, cu raportul de analiza pe care-l intocmeste in urma constatarii unei diferente mai mari de 10.000 de euro intre modificarea averii pe durata mandatului si veniturile din aceeasi perioada. In acelasi timp, ANI nu mai poate comunica raportul sau de analiza si comisiilor de control al averilor care s-ar fi reinfiintat pe linga curtile de apel. Acestea, formate din doi judecatori si un procuror, ar fi avut competente ca, pe baza acestui raport, sa inceapa controlul averilor si, in functie de ce ar fi rezultat in urma acestui control, sa trimita mai departe cauza, instantelor competente, inclusiv cerind confiscarea averilor.

  Ambasada SUA: "ANI a fost slabita in mod inutil"

  Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, apreciaza ca Senatul Romaniei "a operat schimbari care nu erau cerute de Curtea Constitutionala" si care "vor slabi inutil ANI, in mod substantial".Institutul pentru Politici Publice si Societatea Academica din Romania i-au solicitat presedintelui Traian Basescu sa respinga de la promulgare Legea ANI in actuala forma si s-o retrimita pentru dezbateri in Parlament, chiar si cu riscul de a avea un act normativ "mai prost" sau de "a nu avea o lege pentru o perioada foarte lunga de timp".


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.