Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Armistitiul din biroul lui Crin. Ce au negociat Ponta si Antonescu ca sa fie pace in USL

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dupa o runda de negocieri joi noaptea, liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta au avut o discutie decisiva in aceasta dimineata in biroul lui Crin Antonescu despre viitorul USL, la finalul careia cei doi au ajuns la un acord de principiu. Dupa aceasta ultima reuniune, comisiile parlamentare au primit unda verde pentru a audia ministrii.

    Tensiunile intre cei doi parteneri de forta din interiorul USL au plecat de la schimbarile facute pe turnanta la structura Guvernului. Desi cei doi lideri ai USL au incercat sa mascheze supararile fiecarei parti, intre PNL si PSD s-au purtat negocieri dure joi noaptea si vineri dimineata.  Miza o reprezinta resursele financiare ale viitoare guvernari, liberalii simtind, conform unor surse din PNL, ca "dorinta PSD-ului este de a trage totul de pe masa".

    "Au crezut ca acceptam orice si pot face orice schimbare de ultima ora. Am cerut de urgenta schita Ordonantei  pentru reorganizarea Guvernului si de acolo am aflat ce schimbari doreau sa faca fara sa ne anunte", au declarat pentru gandul surse din conducerea PNL.

    Astfel, liberalii au aflat ca PSD a primit la Marile Lucrari Publice, institutie condusa de pesedistul Dan Sova, CNADNR de la Ministerul Transporturilor. Vicepresedintele PNL, Relu Fenechiu, s-a enervat dupa ce si-a dat seama ca pe langa componenta de autostrazi o poate pierde si cea legata de drumurile europene. Dupa ce ieri s-a convocat de urgenta un Birou Permanent National al PNL, au inceput negocierile cu PSD. La capatul lor, Fenechiu a primit doar promisiunea ca zona de drumuri nationale va trece in subordinea sa, doar dupa ce se va gasi formula juridica pentru spargerea CNADNR.

    "Regret ca nu am autostrazile, aveam proiecte. Ma pregatesc pentru acest minister de opt ani", a spus la finalul audierilor in Parlament, noul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. El a admis ca se va sparge CNADNR, Compania Nationala de Autostrazi urmand sa revina lui Dan Sova. De altfel, in timpul audierilor cei doi ministri au aratat ca lucrurile nu sunt clare, membrii comisiilor de specialitate punandu-i de cateva ori in incurcatura in privinta repartizarii institutiilor aflate in subordine.

    O alta tema aflata in disputa a fost cea a subordonarii prefectilor. Ramas fara componenta Turism la minister, dar si fara prea multi bani la Dezvoltare Regionala, ministrul Administratiei si Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a cerut ca prefectii sa treaca in subordinea sa. El s-a lovit de opozitia liberalilor care nu au acceptat sa piarda prefectii, care se aflau la Ministerul de Interne, unde este propus liberalul Radu Stroe.  Pentru a impaca ambele tabere, Ponta a gasit o solutie de compromis si a cerut ca prefectii sa nu fie  la Administratie, ci in coordonare sa directa. Oricum, Victor Ponta a spus de la bun inceput in cadrul discutiilor ca prefectii reprezinta Guvernul in teritoriu si ca acestia raspund in primul rand in fata sa si nu a ministrilor de resort. MInistrul de Interne, Radu Stroe, a spus insa ca prefectii raman la Interne.

    Liberalii au avut castig de cauza in situatia de la Ministerul Sanatatii, unde mai multe directii de sanatate au ramas in coordonarea ministrului si au trecut la Consiliile Judetene.

    Problema ANAF a ramas un subiect deschis pentru perioada urmatoare, ea ramanand in acest moment la Ministerul de Finante. Cu toate acestea, in programul de guvernare al USL, se prevede formarea unei mega-structuri, care sa aiba in coordonare ANAF, Vamile si Garda Financiara.

    Premierul Ponta a tinut insa sa precizeze ca seful ANAF va fi numit de el, dupa cum prevede legea.

    Victor Ponta a insistat insa si ca Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, sa fie ordonator de credite si sa nu depinda de semnatura ministrului de Finante, Daniel Chitoiu. Premierul a declarat ca a gandit ministerul Bugetului ca pe o "camara la care sa aiba cheile".

    Crin Antonescu i-a reprosat lui Victor Ponta ca pesedistii au incercat sa faca schimbari in structura Guvernului fara sa-i anunte in prealabil.

    In replica, pentru a-i ameninta pe liberali, mai multi lideri social-democrati au purtat discutii exploratorii ieri seara cu cei din UDMR.

    Audierile in comisiile parlamentare ale ministrilor propusi in viitorul Cabinetul Ponta au fost amanate,ieri, din cauza unor neintelegi in USL, motivele avand legatura, potrivit unor surse, cu atributiile ministrilor si cu subordonarea unor institutii in Guvern.

    Joi seara, dupa anuntul privind amanarea audierilor ministrilor propusi, au inceput sa circule informatii referitoare la disputele din interiorul USL legate de atributiile ministrilor delegati.

    Ulterior, Victor Ponta a plecat de la Parlament si fost asaltat de jurnalisti cu intrebari referitoare la motivele disputelor, respectiv subordonarea ANAF si trecerea Autostrazilor la Ministerul Marilor Proiecte.

    Dupa plecarea lui Ponta, au aparut informatii referitoare la initierea unor discutii ale PSD cu UDMR si cu PPDD.

    Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca nu crede ca PSD a inceput negocieri cu UDMR sau PPDD.

    Antonescu a declarat, joi seara, USL face bine, ca PNL nu a cerut ministere in plus si ca audierile ministrilor propusi vor incepe vineri, mentionand ca nu au fost intrunite toate conditiile, inclusiv politice, pentru ca acest lucru sa se intample joi.

    gandul.info


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri