Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Barbatii romani sint cei mai buni familisti ai Europei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Potrivit studiului Discovery Species, proiect de cercetare realizat pentru Discovery Networks EMEA de catre companiile specializate Sense si Holden Pearmain, exista patru tipologii in care pot fi incadrati tinerii barbati europeni.  Astfel, "barbatul traditionalist, tata de familie" este tipul care reprezinta in medie 26% dintre participantii la studiu. Acesti barbati au o viziune conservatoare asupra rolului pe care il joaca in familie si societate. Daca in Europa occidentala predomina tipul barbatului modern, relaxat, care reuseste sa imbine cu succes toate aspectele vietii (cariera, familie, prieteni, hobby-uri), in Romania, majoritatea, 72%, este reprezentata de barbatul traditionalist, stresat de obligatiile pe care i le impune societatea moderna. Romanii cred ca este important sa aduca bani in casa si sa aiba o imagine perfecta, casa, masina si o sotie frumoasa. Daca in Suedia 57%, iar in Franta 42% dintre barbati au o viziune moderna asupra vietii sociale si relatiilor dintre sexe, in Romania, numai 11% dintre ei au o astfel de mentalitate, desi 82% declara ca egalitatea intr-o relatie este extrem de importanta.

    Barbatii cei mai ingrijorati si mai apasati de obligatii sint in tari ca Romania sau Polonia, unde rata somajului este foarte ridicata si unde mentalitatea a ramas cea potrivit careia barbatul nu isi face datoria daca nu asigura traiul familiei. "Este ciudat faptul ca Romania are o rata mult mai mare a stresului si presiunii decit Polonia, care tinde spre tipologii mai moderne. Ar fi interesant de studiat aceasta problema", a precizat directorul EMEA Research, Claire O'Connor.

    Viata sociala a barbatului modern, cariera si veniturile acestuia sint in strinsa legatura cu viziunea acestora despre educatie. Pentru a avea bani si un loc de munca satisfacator, tot mai multi barbati doresc sa aiba educatie superioara. Romanii se afla pe locul trei in rindul barbatilor care vor sa fie considerati experti intr-un anumit domeniu.

    Germanii sint cei mai egocentrici

    Egocentricii sint a treia categorie de barbati identificata in cadrul studiului Discovery Species, acestia reprezentind, in medie, 26% din totalul celor intervievati. Ei pun mai presus de toate relatiile in care sint implicati si acorda mai putina atentie familiei. Aproape jumatate dintre germani (48%) se inscriu in aceasta categorie, fiind secondati de olandezi (43%). In Romania, doar 5% dintre barbati se incadreaza in segmentul egocentricilor. Circa 14% din barbatii europeni cu virste de 25-39 de ani se inscriu in categoria barbatilor neimplicati, concentrati pe nevoile lor. Acestia traiesc conform principiului "carpe diem" si nu vor sa isi asume angajamente serioase. In ceea ce-i priveste pe barbatii romani, numai 11% fac parte din acest segment. Studiul, realizat cu ajutorul a 12.000 de barbati, dintre care 1.083 de romani, din 15 tari europene, releva faptul ca barbatii tineri intirzie sa se maturizeze si restabilesc pietrele de hotar ale virstei adulte, trecind cu mult peste virsta de 30 de ani inainte de a-si lua o casa sau de a face un copil.

    Atunci cind totusi se casatoresc si au copii, barbatii tineri din Romania nu cred in egalitate cind vine vorba de cresterea copiilor, 46% considerind ca este mai important ca tatii sa ofere "sprijin emotional decit financiar" si 44% ca un barbat poate creste un copil la fel de bine ca o femeie. Ei se afla pe locul trei in topul tuturor tarilor europene in ceea ce priveste importanta egalitatii intr-o relatie, 82% fiind de parere ca este un element esential.

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri