Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Basescu a fost huiduit la Tusnad (VIDEO)

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In momentul in care publicul a inceput sa fluiere si sa huiduie, Basescu a repetat articolul 1 din Constitutie. "O sa repet articolul 1 din Constitutie pana ce incetati", a spus seful statului. In discursul sau, presedintele s-a referit si la abordarile extremiste atat din partea maghiarilor, cat si din cea a romanilor, si a spus ca aceste lucruri trebuie tratate cu atentie.

    "Am auzit politiceni care spuneau ca acum 20 de ani a fost colapsul comunismului si iata ca acum are loc si colapsul economiei in timp de democratie. Viitorul european se aseaza in acest moment chiar in centrul crizei economice, criza din care vom iesi intariti alaturi de celelalte tari europene", a spus Basescu.

    Basescu a adaugat ca Romana nu poate iesi singura din criza economica. "Vom iesi atunci cand vor iesi marile puteri economice europene din criza. Suntem prea mici si prea slabi pentru a iesi singur", a adaugat Basescu.

    Seful statului a fost invitat sa participe, sambata, la dezbaterile cu tema "Politicieni reformatori in Europa", impreuna cu presedintele FIDESZ, Viktor Orban, si presedintele CNMT, Laszlo Tokes.

    Tokes: "In politica niciodata nu exista niciodata"

    Episcopul Laszlo Tokes i-a transmis presedintelui Traian Basescu ca in politica "niciodata nu exista niciodata". Europarlamentarul a afirmat ca in Romania este nevoie de o schimbare de regim, nu doar in economie, in domeniul infrastructurii sau in administratie, ci si in ce priveste politica privind minoritatile nationale. "Apreciez ca in Romania s-au facut pasi importanti in ce priveste politica privind minoritatile nationale, dar suntem departe de alte state. Ne lovim de problema autonomiei, iar in timp ce in mai multe tari europene functioneaza diferite forme de autonomii, la noi se spune <niciodata>. Cred ca acesta este o afirmatie extremista, in politica niciodata nu exista <niciodata>", a spus europarlamentarul maghiar.

    Potrivit sursei citate, aceasta neincredere este mostenita de la comunism. "Am mostenit pereti care ne despart unii de altii. Ar trebui sa le invingem granitele neincrederii si sa privim minoritatile in spiritul Raportului Tismaneanu, care recunoste maghiarii, recunoaste existenta politicii colonizarii in vederea schimbarii componentei etnice in timpul comunismului", a afirmat Tokes. Episcopul este de parere ca tocmai din aceasta cauza, in prezent nu trebuie ca armata sau biserica ortodoxa sa continuie colonizarea. Episcopul considera ca aceasta zi are o importantata deosebita, deoarece, prin stabilirea increderii dintre Viktor Orban si Traian Basescu se poate restabili increderea romano-maghiara.

    In acest sens Tokes a amintit "spiritul Timisoarei", cand in lupta impotriva comunismului romanii si maghiarii au actionat impreuna. Tokes si-a afirmat bucuria pentru ca Elena Basescu se numara printre europarlamentari si si-a exprimat nemultunirea ca printre randurile europarlamentarilor se afla si „extremistul Vadim Tudor, care continua in mod expres politica mostenita de Ceausescu".

    Europarlamentarul maghiar a mai vorbit si despre faptul ca, in aprilie, Parlamentul Europei a condamnat comunismul, alaturi de nazism. „Sunt mandru ca Romania se afla in frunte in acest demers si ca Raportul Tismaneanu are repercusiuni de drept, nu inseamna doar afirmatii pompoase", a spus Tokes. In incheiere, acesta a mentionat ca, in continuare, va lupta pentru autonomie si pentru o lege a minoritatilor care nu va vorbi despre romi si maghiari impreuna, sau despre turci si greci si maghiari impreuna, ci va rezolva problemele maghiarilor in Transilvania. 
    „In mod natural, vom fi solidari si cu celelalte minoritati nationale din Romania, vom lupta si pentru drepturile lor, insa ei nu au probleme asematoare ca si Tinutul Secuiesc", a conchis Tokes Lasz

    La cea de-a 20-a editie a Universitatii de Vara Tusvanyos, organizata la Baile Tusnad, participa aproximativ 1.000 de persoane, studenti si invitati, politicieni, personalitati ale vietii economice, profesori si specialisti in diverse domenii din tara si din strainatate.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri