Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Basescu cere Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Presedintele Traian Basescu s-a aflat ieri la Chisinau, in calitate de invitat la summit-ul sefilor statelor membre GUUAM. Presedintii statelor ex-sovietice au semnat o declaratie comuna de principii, prin care cer retragerea trupelor ruse din Transnistria. Din GUUAM, grup creat in 1997 cu sprijinul Statelor Unite, fac parte Georgia, Uzbekistan, Ucraina, Azerbaidjan si Republica Moldova, toate tari din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Liderul uzbek, Islam Karimov, a refuzat sa participe la reuniunea de la Chisinau. Romania a participat la reuniunea GUUAM in calitate de observator alaturi de reprezentanti ai SUA, OSCE sau Poloniei. Nici un reprezentant al Rusiei nu a fost insa prezent, lucru care i-a deranjat pe comentatorii rusi. Reuniunea regionala GUUAM, practic necunoscuta pina in prezent, a devenit populara in urma revolutiilor din Ucraina si Georgia care au micsorat consistent influenta Rusiei in CSI. Problema reducerii dependentei energetice a tarilor membre GUUAM fata de Rusia a constituit unul dintre principalele subiecte de discutii, ca si cel al transportului petrolului si gazelor din Asia Centrala si Marea Caspica catre Europa. Ucraina, Georgia, Azerbaidjan si chiar Romania nu si-au ascuns intentia?de a se implica in construirea de noi trasee pentru transportarea hidrocarburilor,?lucru care irita Rusia. Printre principalele subiecte dezbatute au fost si situatia democratiei in Belarus si eventuala extindere a organizatiei GUUAM catre alte state europene.
    Basescu vrea sa implice Romania in conflictul transnistrean
    Una din temele fierbinti ale reuniunii a vizat gasirea unei solutii pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat ca doreste modificarea formatului negocierilor pentru reglementarea crizei transnistrene. Basescu a precizat ca autoritatile romane au gresit cind au decis sa nu se mai implice in aceasta problema. "Diferendul poate fi reglementat doar prin implicarea mai multor actori internationali, conform standardelor europene", a continuat Basescu, respingind categoric ideea federalizarii Republicii Moldova. De altfel, liderul de la Bucuresti a refuzat sa comenteze?sugestiile omologului sau ucrainean, Viktor Iuscenko, referitoare la solutionarea crizei transnistrene. Iuscenko a propus un plan de rezolvare a conflictului, un plan in sapte puncte, care nu include insa federalizarea Republicii Moldova. Presedintele ucrainean considera necesar un rol mai mare al Ucrainei in regiune, alegeri parlamentare libere in provincia separatista si monitorizarea internationala a uzinelor producatoare de armament de pe teritoriul din stinga Nistrului. Traian Basescu nu a fost insa de acord cu acest plan, sustinind ca nu pot fi tinute alegeri in absenta democratiei, si ca astfel de alegeri ar putea duce la "legitimarea unor enclave separatiste in interiorul tarii". Ca urmare, nu s-a ajuns la semnarea unui document concret privind conflictul din Transnistria, ci doar a unei declaratii de principii, intitulata "In the Name of Democracy, Stability, and Development". Acest document are insa o componenta extrem de importanta, si anume cererea adresata Rusiei de a-si retrage trupele din Moldova si Georgia, conform obligatiilor asumate in 1999, la summitul OSCE din Istanbul.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri