Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Basescu incearca sa atraga PUR de partea PD

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In documentul in baza caruia va candida la sefia PD, el promite cistigarea alegerilor generale in 2004
    Motiunea Basescu este aproape gata. Surse din grupul de sustinere al candidaturii vicepresedintelui democrat la sefia PD ne-au relatat ca aceasta nu va mai suferi decit cel mult modificari de forma, pina la depunerea ei oficiala. Concret, principala promisiune lansata de Traian Basescu alegatorilor democrati este aceea de a duce PD la cistigarea alegerilor din 2004. In acelasi timp, daca motiunea primarului general va fi cea cistigatoare, Partidul Democrat ar urma sa se afirme ca o formatiune de stinga si sa isi asume pe parcursul celor patru ani calitatea de partid de opozitie autentic.
    ''PD are disponibilitatea de a incepe eventuale discutii cu partidele extraparlamentare cu orientare politica social-democrata, in vederea fuzionarii", se arata in textul documentului, facindu-se totodata precizarea ca orice alianta politica viitoare nu poate fi angajata decit cu partide compatibile din punct de vedere politic si programatic. In acelasi timp, Traian Basescu precizeaza din capul locului ca, in perspectiva alegerilor din 2004, PD nu trebuie sa aiba ca obiectiv aliante electorale. Dupa ce realizeaza o analiza obiectiva a situatiei economice si sociale a Romaniei, liderul democrat face o scurta trecere in revista a partidelor parlamentare si a pozitiei pe care PD trebuie sa o adopte fata de acestea. Din motiune transpare ideea crearii unei forte social-democrate ca o contrapondere la Polul Social-Democrat, pe care liderii pedeseristi il pregatesc.
    Chiar daca nu este mentionata explicit, ideea este relevata de atitudinea propusa fata de partidele care nu doresc intrarea in viitorul PSD si cea exprimata fata de acele formatiuni din afara polului, inclusiv cele extraparlamentare.
    Vizavi de PDSR, motiunea precizeaza ca aceasta formatiune ridica multe semne de intrebare asupra elementelor de clarificare politica, mai ales prin tendintele sale de recentralizare. Mai mult, in document se arata ca: "PDSR se declara exponentul clasei salariale, al clasei de mijloc si aplica politici conform programului sau politic. Criteriul de definitie a claselor, in functie de proprietate, il apropie insa de teoria marxista. Acesta este unul dintre argumentele noastre ca PDSR nu s-a reformat si nu s-a modernizat in suficienta masura pentru ca dezideratul de unitate a social-democratiei romanesti sa se produca in viitorul apropiat. Sintem mult prea diferiti si acesta este motivul pentru care PD este si ramine alternativa social-democrata moderna si reformatoare".
    In acelasi timp, din punctul de vedere al motiunii Basescu, PUR are o insuficienta definire politica, in prezent, fata de partidele din alianta PDSR, dar indica "unele strategii si obiective politice interesante", considerate a fi apropiate obiectiveler PD. Vizavi de PSDR insa, faptul ca a batut palma cu PDSR pentru fuziune il determina pe Traian Basescu sa afirme ca "definirea oricarui tip de relatie nu mai are rost".
    Motiunea Basescu vede in apropierea de PNL numai o colaborare limitata la citeva tinte tactice, in timp ce relatia cu UDMR este definita astfel: "Uniunea si alte organizatii cu reprezentare politica etnica se califica pentru o cooperare politica si parlamentara cu PD pentru indeplinirea dezideratelor lor legitime in cadrul statului roman, asa cum este el definit in Constitutie".PD, cu Basescu la conducerea sa, nu va avea nici un fel de relatie cu PRM, considerind chiar ca e de datoria sa sa micsoreze sansele partidelor extremiste.
    Un alt subiect abordat de motiune este reorganizarea structurilor de conducere ale PD.
    "Partidul Democrat isi asuma responsabilitatea pentru rezultatele negative obtinute la alegerile din noiembrie 2000 si va opera toate schimbarile necesare in structurile interne de decizie, in constructia sa institutionala si in modul de colaborare si dialog cu societatea civila" se mai arata in document. Intitulata "O noua incredere, aceleasi idealuri", motiunea lui Basescu se incheie cu urmatorul indemn: "Pentru Partidul Democrat, strategia cistigatoare, in interesul romanilor si al Romaniei, poarta un singur nume - Romania puternica, Romania Social-Democrata".

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri