Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Blocada britanica asupra muncitorilor romani

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ministrul de Interne, John Reid, a anuntat ieri impunerea unor restrictii extrem de dure pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari care vor sa lucreze in Marea Britanie dupa integrarea tarilor lor in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Este vorba de masuri de control care vor fi aplicate pe o "perioada de tranzitie" si care vor fi revizuite dupa 12 luni a precizat ministrul de Interne. ACeste masuri presupun ca muncitorii din aceste doua tari sa obtina autorizatie, si anume permise de munca "pentru domenii specifice", neacoperite de britanici. Astfel, Marea Britanie vrea sa primeasca doar 20.000 de muncitori romani si bulgari necalificati, si numai in agricultura (16.250 de persoane) si in industria alimentara (3.500). Sistemul foarte restrictiv prevede dreptul de a munci timp de sase luni, fara a putea beneficia de ajutor sau locuinta sociala. Persoanele calificate vor avea dreptul de a munci in Marea Britanie - ca si in prezent- daca obtin permis de munca sau certificat de competenta potrivit Programului pentru Imigranti cu Calificare Profesionala Superioara, precum si in cazul in care sint studenti sau liber-profesionisti. Permisele de munca vor fi eliberate in functie de pregatirea lor profesionala, evaluata conform unui sistem pe baza de puncte. Sistemul pe baza de puncte urmeaza sa fie introdus in Marea Britanie incepind de anul viitor si va fi aplicat nu numai romanilor si bulgarilor, ci si imigrantilor din tarile din afara Uniunii Europene, care doresc sa obtina un permis de munca. Un lucrator mai bine pregatit profesional va primi mai multe puncte si are mai multe sanse sa obtina permisul de munca. In ceea ce priveste pe studentii romani si bulgari, acestia vor avea dreptul sa lucreze doar cu jumatate de norma in Marea Britanie.
    Angajatorii vor trebui sa aiba motive intemeiate pentru a primi romani
    Atit angajatii cit si angajatorii vor fi obligati sa respecte noile reguli, urmind sa fie efectuate controale pentru identificarea angajatorilor care nu respecta aceste reguli precum si a muncitorilor ilegali. "Angajatorii va trebui sa convinga Guvernul ca exista o lipsa reala de forte de munca", a declarat Reid. Asociatia Britanica Ospitaliera (BHA), care reprezinta industria hoteliera si a restaurantelor, unul dintre principalii beneficiari ai politicii "portilor deschise" pentru muncitorii est-europeni, a salutat decizia privind aminarea accesului complet pe piata britanica a muncii pentru imigrantii romani si bulgari. "Bulgarii si romanii ar trebui sa poata fi angajati, deocamdata, numai in domenii unde exista personal insuficient, spre exemplu ca bucatari, inclusiv daca sint calificati", a declarat Bob Cotton, directorul BHA. La rindul sau, David Frost, directorul general al Camerei Britanice de Comert, a precizat ca ministrii au luat o decizie "corecta privind restrictionarea dreptului cetatenilor romani si bulgari de a lucra in Marea Britanie". Federatia Micilor Inreprinderi a criticat insa aceste restrictii, exprimandu-i ingrijorarea ca patronii vor fi nevoiti sa verifice care dintre cetatenii romani si bulgari au drept de munca in Marea Britanie.
    Si Irlanda ne infinge cutitul in spate
    Si Irlanda a anutat ieri ca va restrictiona accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana. Irlanda, care este in mod traditional o tara de emigrare, a inversat aceasta tendinta de citiva ani, datorita ritmului exceptional al economiei sale. Pina acum, Polonia, Finlanda, Slovacia, Estonia si Letonia au anuntat oficial ca intentioneaza sa deshida fara restrictii piata muncii pentru muncitorii romani si bulgari. De asemenea, Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Slovenia, Suedia si Cipru nu au in vedere restrictii pe piata muncii. Aceeasi masura ar putea fi adoptata si de alte state, precum Suedia, Italia si Cehia. Pe linga Marea Britanie si Irlanda, si Germania, Danemarca, Luxemburg, Franta si Austria vor pune restrictii. Spania, Portugalia si Grecia, care au renuntat la toate restrictiile in mai fata de cele 10 state aderate in valul din mai 2004, si Franta, Olanda, Belgia, Ungaria si Lituania, care aplica inca un regim tranzitoriu pentru cele 10 state aderate in 2004, nu au luat pana in prezent nici o decizie cu privire la imigrantii romani si bulgari. Slovenia, Ciprul si Malta nu au anuntat o pozitie oficiala.
    Un exercitiu de imagine pe spinarea romanilor
    Numarul romanilor si bulgarilor calificati, autorizati sa lucreze in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2007, "va fi dictat de necesitatile economice", a explicat ministrul de Interne, John Reid. "Trebuie stabilit un echilibru intre necesitatile economice si protejarea societatii noastre", a mentionat el. Unii membri ai Guvernului de la Londra cred ca planul ministrului de Interne John Reid de limitare a accesului pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari este un simplu "exercitiu de imagine", informeaza Daily Telegraph. In conditiile in care dreptul la libertatea de circulatie este garantat in tot spatiul Uniunii Europene, exista temeri ca initiativa lui Reid va incuraja munca la negru a imigrantilor. In plus, imigrantii care respecta legea nu vor putea intra in Marea Britanie cu toate ca cei aflati in ilegalitate nu vor putea fi staviliti. "Traim intr-o lume in care imigrantii de calitate sint tinuti departe, in timp ce infractorii si cei care vin fara intentia de a munci sint primiti", remarca Institutul Open Europe. Ministrul britanic de Externe, Margaret Beckett, si-a exprimat "stupefactia" fata de intentiile ministrului de Interne, John Reid, de a impune restrictii cetatenilor romani si bulgari care vor dori sa lucreze in Marea Britanie dupa aderarea celor doua state la UE in 2007, transmite The Times. Potrivit cotidianului The Sun, Beckett l-a acuzat pe ministrul de Interne ca deterioreaza relatiile Marii Britanii cu Romania si Bulgaria in contextul in care cetatenii celor zece state care au aderat la UE in 2004 nu au fost supusi niciunei masuri restrictive la venirea in Marea Britanie. "Toata bunavointa pe care am manifestat-o in legatura cu celelalte zece state va fi distrusa acum. Si pentru ce?", a intrebat retoric o sursa din cadrul Ministerului Britanic de Externe.
    Tariceanu va incerca sa scurteze durata restrictiilor
    Guvernul va continua sa faca eforturi pentru ca "perioada de tranzitie" a restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii de catre autoritatile britanice sa fie cit mai scurta, a fost reactia premierului Calin Popescu Tariceanu la aflarea restrictiilor britanice. El a aratat ca autoritatile de la Bucuresti au facut eforturi si pina in prezent pentru ca Executivul britanic sa nu adopte astfel de masuri restrictive si a afirmat ca ar fi anormal ca Guvernul roman sa adopte masuri similare, in contextul in care sustine necesitatea liberalizarii fortei de munca, conform principiilor fundamentale ale UE. Premierul a apreciat decizia Guvernului de la Londra de a impune restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari ca fiind "o investitie proasta" pe termen mediu si lung, care cultiva teama si retinerea populatiei fata de Uniunea Europeana si care incurajeaza neincrederea in valorile europene.
    Bulgaria anunta masuri de retorsiune
    Ministrul bulgar al Afacerilor Externe a anuntat ca tara sa va adopta masuri de retorsiune, dupa ce autoritatile britanice au decis limitarea dreptului la munca a imigrantilor romani si bulgari. Autoritatile de la Sofia s-au declarat "dezamagite"de restrictii.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri