Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cale deschisa pentru anticipate in Germania

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Camera inferioara a Parlamentului Germaniei, Bundestagul, a retras ?ncrederea acordata cancelarului Gerhard Schroeder, deschizind calea organizarii unor alegeri anticipate. Din totalul de 601 deputati, 595 au fost prezenti, 151 au votat ?n favoarea guvernului, 296 ?mpotriva si 148 s-au abtinut. Cancelarul federal nu a ?ntrunit majoritatea absoluta necesara de 301 voturi, ca atare guvernul de coalitie dintre Partidul Social Democrat (SPD)si Verzi este considerat demis. ?n deschiderea dezbaterii, cancelarul Schroeder a explicat de ce este necesara organizarea alegerilor anticipate. El a explicat ca opozitia, care detine o larga majoritate ?n Bundesrat - Camera superioara a Parlamentului - poate bloca practic orice initiativa a coalitiei de centru-stinga, aflata la guvernare din 1998. Cancelarul Gerhard Schroeder va ?nmina demisia cabinetului sau presedintelui federal Horst Kohler, care are la dispozitie 21 de zile pentru a dizolva Parlamentul si a convoca alegeri anticipate. Daca presedintele accepta solutia propusa de cancelar, atunci alegerile vor avea loc, cel mai probabil, pe data de 18 septembrie.
    Merkel danseaza pe mormintul lui Schroeder
    Initiativa cancelarului Gerhard Schroeder a fost salutata cu ironie de Angela Merkel, lidera principalului partid de opozitie, Uniunea Crestin Democrata (CDU). "Tara asta nu are nevoie de o linie ?n zig-zag, asa cum ati avut dumneavoastra, domnule cancelar. Un pas ?nainte, doi pasi ?napoi, la stinga, la dreapta, asta anuleaza orice avint, un avint de care tara noastra are nevoie ?n acest moment. Tara noastra nu vrea politica pe bucatele, tara noastra are nevoie de o politica unitara", a spus Angela Merkel. "Avintul" Angelei Merkel se bazeaza pe sondajele de opinie care considera alianta dintre CDU si FDP - Partidul Liber Democrat - ?nvingatoare ?ntr-un scrutin parlamentar anticipat. Eventualul succes al Angelei Merker, fiica unui preot protestant colaborationist, ar putea provoca mari emotii Romaniei. Fosta chimista din Europa de Est a declarat in nenumarate rinduri ca odata ajunsa la putere va face presiuni pentru aminarea aderarii Romaniei si Bulgariei. Chiar daca in ultimul timp si-a mai temperat declaratiile la adresa aderarii celor doua tari, Merkel nu inspira prea multa incredere pentru romanii care spera sa adere in 2007.
    "Initiativa cancelarului, un artificiu neconstantional"
    Desi clasa politica si opinia publica sprijina ?n majoritate convocarea alegerilor anticipate, au existat unele voci care au calificat initiativa cancelarului de a convoca un vot de ?ncredere perdant drept un artificiu neconstitutional. Der Spiegel a comentat chiar ca Gerhard Schroeder recurge la trucuri complicate si abuzeaza de prevederile Constitutiei germane. Constitutia germana nu permite cancelarului sa dizolve Parlamentul - un efort de a preveni repetarea procedurii manipulate de Adolf Hitler, in anii interbelici, pentru a se mentine la putere. In aceste conditii, Der Spiegel considera ca strategia la care recurge Schroeder este o manipulare, pentru ca Guvernul nu se confrunta cu o criza reala. Ceea ce a dorit de fapt Schroeder, comenteaza publicatia, a fost un nou vot la nivel popular care sa functioneze pe post de referendum national in legatura cu politicile sale de reforma. Or Constitutia nu permite organizarea unor astfel de plebiscite. Daca presedintele Koehler si Curtea Suprema de Justitie ii permit lui Schroeder sa se foloseasca de procedura votului de incredere, "va fi deschisa larg usa pentru a se abuza si?pe viitor de Articolul 68 din Constitutia germana, care se refera la votul de incredere al Parlamentului", sustine Der Spiegel. Va fi posibil chiar ca,?pe viitor, un?cancelar sa se foloseasca de votul de incredere cind popularitatea partidului sau este deosebit de mare. In aceste conditii, cancelarul va putea face tot ce doreste, dupa modelul premierului britanic, care are posibilitatea de a stabili data alegerilor in momentul pe care il considera cel mai favorabil. "Poate ca nu este un lucru rau, dar Constitutia germana nu il permite", precizeaza Der Spiegel. Publicatia sustine ca un om cu experienta politica a lui Schroeder este constient, fara indoiala, ca va pierde, foarte probabil, scrutinul anticipat. Tocmai de aceea, revista considera ca demersul cancelarului nu este motivat decit de incapatinare si orgoliu, pentru ca Schroeder nu concepe sa renunte decit prin lupta. "Cel mai curat mod de a iesi din incurcatura" ar fi fost prezentarea demisiei, pentru ca prevederile constitutionale referitoare la demisia cancelarului nu sint suficient de clare si lasa loc de manevra, continua Der Spiegel.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri