Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Campania lui Obama se clatina din cauza gafelor consilierilor sai

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     

    Campania lui Barack Obama pentru investitura democrata la presedintia americana este zguduita de o serie de gafe care furnizeaza oportunitati nesperate taberei lui Hillary Clinton, dupa relansarea ei in cursa prin tripla victorie de marti, comenteaza AFP.

    Vineri, au fost de ajuns cateva ore pentru ca o consiliera a lui Obama pentru politica externa, Samantha Power, in varsta de 37 de ani, sa demisioneze dupa ce a numit-o pe Clinton "monstru", in cotidianul britanic The Scotsman.

    Cele cateva ore au fost insa intens exploatate de tabara lui Clinton, care a transformat intreaga poveste in nici mai mult nici mai putin decat un "test pentru caracterul" lui Obama, al carui anturaj este acuzat ca foloseste metode josnice. Clinton insasi a afirmat ca demisia lui Power nu risipeste "intrebarile suparatoare" care au aparut cu privire la echipa lui Obama.

    Pana la deznodamantul povestii si demisia lui Power, profesor la Harvard si editorialist la saptamanalul Time, incidentul a readus in actualitate un altul in care a fost implicat un consilier al lui Obama, economistul Austan Goolsbee in varsta de 38 de ani.

    Goolsbee, profesor la Universitatea din Chicago, este citat intr-o nota a unui diplomat canadian, spunand discursurile lui Obama impotriva Acordului de liber-schimb nord-american (ALENA sau NAFTA) nu reflecta pozitia sa reala in acest domeniu. De la aparitia in presa a acestui document, nu trece nicio zi fara ca echipa lui Clinton sa il acuze pe Obama de dublu limbaj.

    Ironia este ca, potrivit sefului de cabinet al premierului canadian citat in presa locala, echipa lui Clinton a fost cea care a incercat sa linisteasca Ottawa ca nu trebuie sa interpreteze literal criticile fostei Prime Doamne la adresa respectivului acord. ALENA a fost in centrul dezbaterii in ultimele saptamani, din cauza campaniei in statul Ohio, care a pierdut numeroase locuri de munca, delocalizate in urma acordului.

    Clinton, care a castigat alegerile primare din Ohio, a negat categoric vineri ca ar fi incercat sa dea asigurari Canadei ca pozitia sa este alta decat cea exprimata public.

    In aceeasi zi, directorul de campanie al lui Obama, David Plouffe, a recunoscut ca incidentul Goolsbee a fost prost gesionat.

    La finalul unei saptamani proaste pentru Obama, marcata de o tripla infrangere electorala si deschiderea la Chicago a procesului unui om de afaceri care i-a finantat campaniile precedente, impresia care ramane este cea de "amatorism", potrivit unui apropiat al lui Clinton, James Rubin, consilier de politica externa.

    Aceasta impresie este alimentata de o alta declaratie nefericita a lui Power, care afirmase la BBC ca angajamentul lui Obama de a retrage toate trupele combatante din Irak in 16 luni nu este decat "scenariul cel mai optimist", susceptibil de a fi revizuit.

    A venit apoi declaratia unei alte consiliere a lui Obama, Susan Rice, care dorind sa dea o replica afirmatiei lui Clinton ca Obama nu este pregatit sa ridice receptorul telefonului rosu de la Casa Alba in plina noapte, a spus: "Nu sunt pregatiti nici unul, nici celalalt sa raspunda la acest telefon la ora 3.00 dimineata".

    Obama insusi nu a facut nimic ca sa distraga atentia presei de la gafele consilierilor sai, reducandu-si la minimum activitatile de campanie dupa primarele de marti. Cu atat mai mult, agasarea sa vizibila la adresa presei critice din ultimele zile ia aspectul unui pariu riscant.

    "Multi dintre voi, in presa, v-ati lasat convinsi ca ati fost duri cu ea (Clinton) si prea blanzi cu mine", a reprosat el miercuri jurnalistilor. "Cu putin noroc, acum poate veti considera ca suntem la egalitate si vom renunta la toate acestea pentru a acoperi corect campania", a spus el.

    Distanta dintre cei doi rivali se diminueaza, 45% dintre alegatorii democrati fiindu-i favorabili lui Obama si 44% lui Clinton, potrivit unui sondaj comandat de revista Newsweek si realizat in perioada5-6 martie.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri