Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Casa Alba ameninta cu sanctiuni comerciale tarile care tolereaza spionajul informatic

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Oficialii administratiei americane au prezentat un raport amplu privind efectele si costurile provocate de spionajul industrial, de la dezavantaje competitive la pierderea unor locuri de munca, facand referire la cazuri concrete cu care s-au confruntat companii cunoscute din SUA, precum General Motors sau DuPont.

    "Exista numai doua categorii de companii afectate de furtul secretelor corporatiste: acelea despre care stim ca au fost compromise si cele despre care inca nu am aflat. Un hacker din China poate obtine cod sursa de la un producator de software din Virginia fara a se ridica de la birou", a declarat miercuri intr-o conferinta de presa procurorul general al SUA, Eric Holder.

    Mai multe companii sprijina public masurile Casei Albe de a face presiuni asupra altor guverne pentru combaterea practicilor de spionaj industrial. Avocatul sef al grupului American Superconductor, John Powell, a declarat la aceeasi conferinta ca mai multe secrete protejate prin drepturi de proprietate intelectuala au fost furate cu ajutorul unui fost angajat de catre cel mai important client al companiei, un producator chinez de turbine eoliene.

    Strategia prezentata de Casa Alba are rolul de a influenta o schimbare de atitudine a guvernului de la Beijing, care neaga ca ar tolera astfel de infiltrari.

    Doar de la inceputul acestui an, mai multe companii americane au anuntat atacuri cibernetice cu originea in China. Printre acestea se numara Google, Lokheed Martin, Nortel Networks sau compania de securitate informatica RSA Security. Totodata, mai multe institutii media importante, inclusiv Wall Street Journal si New York Times, sustin ca sistemele lor informatice au fost infiltrate de hackeri chinezi.

    Masurile prezentate in raportul privind noua strategie a Casei Albe se refera la sanctiuni comerciale avand ca tinta produsele si serviciile dezvoltate de companii straine in urma sustragerii de secrete industriale de la companii americane, precum si la presiuni diplomatice pentru a determina guvernele straine sa combata astfel de practici.

    Raportul nu precizeaza potentiale actiuni tintite in mod special impotriva Chinei, insa documentul este presarat cu exemple de atacuri informatice cu originea in China, in urma carora s-ar fi sustras secrete de la importante companii americane. Oficialii americani precizeaza ca au ridicat aceasta problema de mai multe ori in discutii cu inalti oficiali ai guvernului chinez.

    "In privinta Chinei, protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si a secretelor industriale ramane o chestiune serioasa si foarte ingrijoratoare", a afirmat subsecretarul de stat pentru afaceri economice Robert Hormats, prezent de asemenea la evenimentul de la Casa Alba.

    Din cele 19 astfel de cazuri care au fost urmate de cercetari penale si condamnari prezentate in document, 16 au vizat infiltrari avand ca beneficiar entitati din China. Printre secretele furate, tehnologie pentru automobile cu propulsie hibrida de la General Motors sau tehnologie militara de la L-3 Comunications Holdings, un important contractor in domeniul apararii.

    Administratia Obama trateaza furtul secretelor industriale drept un risc major atat pentru economie, cat si pentru securitatea nationala.

    Presedintele Barack Obama a semnat saptamana trecuta un decret privind cresterea securitatii informatice a companiilor de importanta strategica, precum cele care opereaza retele de transmisie a energiei electrice.

    Vicepresedintele General Electric Karan Bhatia a declarat ca influentul grup industrial sustine strategia administratiei atat timp cat masurile vor ramane sub forma unor recomandari care pot fi urmate in mod voluntar de companii.

    Rezultatele noii strategii vor incepe sa se vada abia peste cativa ani, avertizeaza James Lewis, specialist in securitate informatica si fost oficial al Departamentului de Stat.

    gandul.info


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri