Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce pierde si ce cistiga Basescu prin demisie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Un posibil demisionar si un posibil interimar la Presedintia Romaniei

    Prin demisia de la Cotroceni, Traian Basescu isi va pierde atributiile de numire si revocare din functii ale magistratilor - in special a procurorilor sefi. Astfel, presedintele interimar va putea numi un nou procuror general si un nou procuror sef al DNA. Conform legii privind statutul magistratilor, seful statului este cel care numeste si revoca, la propunerea Ministerului Justitiei si cu avizul consultativ al CSM, procurorul general al Romaniei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al DNA. In mod similar, interimarul la sefia statului poate numi si revoca presedintele, vicepresedintele, precum si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar si a judecatorilor financiari ai Curtii de Conturi.

    Fara imunitate si fara control in CSAT

    Dupa excluderea democratilor din guvern, Basescu va pierde si rolul pe care l-a avut pina acum in CSAT si in special posibilitatea de a participa la luarea unei decizii privind retragerea trupelor romanesti din Irak si Afganistan.

    Dupa demisie, Traian Basescu va redeveni un cetatean obisnuit in ceea ce priveste relatia sa cu legea. Pierzind imunitatea, dosarele Mihaileanu si Flota vor putea fi redeschise. Totusi, chiar daca in cele trei luni in care va fi demisionar din functie va fi cercetat penal, perioada respectiva ar putea fi insuficienta pentru solutionarea definitiva macar a unuia dintre dosare.

    Dupa SRI, isi va adjudeca PSD si SIE?

    Actualul sef al statului si-ar putea pierde si dreptul de a face propunerea pentru sefia SIE daca, fie in luna in care va fi suspendat, fie in cele trei luni de incetare a mandatului, presedintele interimar propune el insusi Parlamentului numirea unei persoane, iar aceasta este agreata de Parlament. Daca Parlamentul numeste un director la SIE, Traian Basescu, odata reintors in functie, nu va putea sa revoce persoana respectiva din simplul motiv ca in lege nu este stipulat nimic in legatura cu revocarea sau demiterea directorului SIE, un vid legislativ care s-a facut prezent si in vara trecuta, dupa demisiile sefilor SRI si SIE, dupa fuga lui Omar Hayssam. Totusi, inainte de a fi suspendat sau inainte de a parasi de buna voie fotoliul prezidential, presedintele poate face o propunere pe care sa o trimita Parlamentului. In octombrie anul trecut, Parlamentul l-a validat ca director al SRI pe fostul senator PSD George Cristian Maior.

    Alte pierderi

    Demisionind, Traian Basescu pierde jumatate de mandat, dar si posibilitatea de a numi ambasadori, in conditiile in care Romania nu are momentan reprezentanti in tari importante precum SUA, Franta, Marea Britanie. Presedintele interimar poate numi diplomati pentru functiile respective, insa, odata reintors la Cotroceni, Basescu ii poate rechema pe cei numiti de cel care i-a tinut locul.

    O pierdere poate fi considerata si imposibilitatea de a-si exercita atributiile in domeniul promulgarii legilor. Astfel, legi cu miza mare pentru presedinte - cum sint cele ale sigurantei nationale, adoptate tacit de deputati in varianta PNL, sau o noua lege a referendumului - vor fi probabil promulgate fara probleme de catre presedintele interimar, in timp ce Basescu le-ar fi trimis Parlamentului spre reexaminare.

    Comentatorii politici au pareri diferite

    Pe de alta parte, in privinta cistigurilor pe care le-ar antrena demisia lui Traian Basescu, opiniile analistilor sint impartite. Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro-Democratia, este de parere ca gestul presedintelui aduce cistiguri mult mai mari decit pierderile. "Traian Basescu se afla intr-o situatie politica de izolare si de scadere a legitimitatii personale. Alegerile sint singura sansa de a se relegitima. Nu pierde decit doi ani si jumatate de mandat, dar cistiga inca cinci dupa o competitie electorala din care reiese mai puternic si mai legitimat", a declarat analistul. El mai afirma ca, in afara de presedinte, urmatorul cistigator este PD, care va fi invingator la euro-parlamentarele din toamna.

    Alina Mungiu Pippidi, directorul Societatii Academice din Romania, este de parere ca, dimpotriva, Traian Basescu nu cistiga prea mult daca ar demisiona. "Ar cistiga pentru ca antreneaza in competitie directa adversarii nepregatiti si din faptul ca antreneaza partidele in lupta electorala. Nu mi se pare insa un cistig enorm", a declarat Mungiu Pippidi. Aceasta este de parere ca cea mai mare pierdere care ar putea fi inregistrata in aceasta batalie este inlocuirea celor doi procurori generali, Kovesi si Morar, eventual printr-o revocare a acestora de catre presedintele interimar sau prin modificarea de catre Parlament a legii de numire in functii a acestora.

    Ilie Sarbu il vede pe Basescu demisionar, Cozmin Gusa se arunca la prezidentiale

    Presedintele Traian Basescu va fi suspendat din functie joia viitoare, se arata convins vicepresedintele PSD Ilie Sarbu. El a adaugat ca seful statului isi va prezenta apoi demisia. "Din ceea ce simt pe culoarele Parlamentului daca se ajunge la vot, joi, dupa sedinta, presedintele Basescu va fi suspendat. Dupa cum il cunosc de doi ani si jumatate, Traian Basescu isi va da in mod sigur demisia daca va fi suspendat", a spus Sarbu.

    La rindul sau, liderul PIN, deputatul Cozmin Gusa, a anuntat ieri ca va candida la Presedintie, la cererea partizanilor sai, daca presedintele Traian Basescu va demisiona in cazul in care Parlamentul il va suspenda din functie si se vor organiza alegeri prezidentiale anticipate. "Prin candidatura mea doresc sa blochez fenomene anacronice, gen ascensiunea lui Gigi Becali. De asemenea, stiu ca pot fi un presedinte mai bun decit Traian Basescu in conditiile in care, in 2004, i-am fost principalul sfatuitor", si-a motivat Gusa decizia.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri