Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ceata guvernamentala la Curtea Constitutionala

Guvernul si-a infiintat un departament special de incurca-lume

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     Cei noua magistrati ai Curtii Constitutionale urmeaza sa decida astazi daca:

    1. vor invalida referendumul, conform listelor initiale, cu 18,29 milioane de electori si prezenta sub 50% (cel mai probabil; Basescu revine la Cotroceni)

    2. vor valida referendumul, luand in seama insinuarile Guvernului privind excluderea romanilor plecati din tara si a celor carora le-au expirat buletinele din cvorumul alegatorilor (cel mai putin probabil; Basescu este demis)

    3. vor amana luarea unei decizii: in imposibilitatea unui vot de cel putin 6 la 3 (5 la 4 este exclus prin lege), Curtea poate suspenda dezbaterile (destul de probabil; interimatul lui Antonescu se prelungeste)

    4. vor hotari repetarea referendumului, tocmai din cauza inadvertentelor datelor, eventual si a numeroaselor dosare penale de frauda (foarte improbabil)

    Victor Ponta a evitat ieri sa raspunda daca se asteapta ca magistratii Curtii sa anuleze cele 73.016 voturi exprimate in 29 iulie de romani aflati in strainatate

    Din datele de la MAI si MAE, 34.654 de persoane urmeaza a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 au actele de identitate expirate, in timp ce 3.052.397 sunt in strainatate, din care nu se stie exact numarul minorilor. Acestea sunt datele prezentate ieri de premierul Victor Ponta si transmise de Guvern Curtii Constitutionale. El spune ca "trebuie avut in vedere" ca 512.379 de persoane aveau actele de identitate expirate si nu le-au reinnoit pana in ziua votului. Primul ministru a recunoscut ca doar cele 34.654 de persoane (decedate, renuntatoare la cetatenie sau care si-au pierdut drepturile electorale) pot fi radiate de pe liste; in cazul celorlalte, a invitat Curtea sa decida.

    Seful Curtii si "maretia dreptului"

    Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a declarat aseara ca CC va lua in calcul raspunsul Guvernului privind listele electorale permanente. El a refuzat sa raspunda daca romanii din strainatate trebuie inclusi in cvorumul de la referendum. Presedintele CC i-a indemnat pe ziaristi sa citeasca decizia Curtii Constitutionale, moment in care i s-a precizat ca aceasta este interpretabila. "Asta e maretia dreptului, toate legile lasa loc de interpretari", a replicat Zegrean. El a adaugat ca "spera" ca o decizie sa poata fi luata astazi, insa pentru asta e nevoie de cel putin doua treimi (6 contra 3) in favoarea validarii sau invalidarii referendumului.

    PDL condamna confuzia semanata de USL

    Prim-vicepresedintele democrat-liberal Cristian Preda avertiza ieri ca partidul sau nu va permite Guvernului "sa triseze" in legatura cu listele electorale. "Orice incercare de a introduce confuzie trimitand date despre categorii irelevante de cetateni - cati si-au pierdut buletinul, cati nu au carti de identitate neactualizate - nu e decat o tentativa de a bloca o decizie a CCR, prelungind astfel sederea lui Crin Antonescu la Cotroceni", a spus Preda. El a sustinut ca "in acest moment prioritatea tarii este iesirea din criza politica" si a solicitat USL sa renunte la orice mijloc prin care ar amana o decizie a CCR". Presedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a afirmat ca USL depune eforturi pentru a crea confuzie la CCR prin listele electorale pe care le trimite.

    Ponta stie de o ordonanta a lui Boc

    De cealalta parte, premierul Victor Ponta a declarat ca fostul sef al Guvernului, Emil Boc, a dat in 2009 o ordonanta conform careia romanii care au domiciliul in strainatate nu figureaza pe listele permanente de vot. Ponta a precizat ca nu a radiat pe nimeni de pe aceste liste si a aratat ca actualizarea listelor se face, conform legii, de catre primari. "Continui sa sustin si pentru oamenii cu mai putina pregatire si pentru cei cu mai multa pregatire, de la care am mai multe asteptari - actualizarea listelor, conform legii, se face de catre primari, nu se face de catre alte institutii. Doi - nu scoate nimeni de pe lista cetateni cu domiciliul in strainatate, pentru simplul motiv ca in baza Ordonantei date de guvernul Boc - dl. Boc habar n-are ce ordonanta a dat - dar a dat in 2009 o ordonanta foarte clara care a spus «cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu sunt pe listele de vot permanente». Acum, faptul ca ei nu stiu ce legi au adoptat, nu este un lucru imputabil noua", a precizat premierul, fara sa precizeze despre ce ordonanta este vorba.

    Cum s-a validat referendumul din 2009

    De mentionat ca, potrivit datelor Autoritatii Electorale Permanente, la referendumul din 28 noiembrie 2009, privind desfiintarea unei camere parlamentare si reducerea numarului alesilor la 300, pe listele electorale se aflau 18,293 milioane de nume - practic, acelasi efectiv ca acum, deci incluzandu-i si pe cei aflati in strainatate. Numarul voturilor exprimate atunci (pro sau contra) a depasit 9,3 milioane, prezenta fiind mai mare de 50 la suta, iar Curtea Constitutionala a validat referendumul.

    Cine spune premierul Ponta ca sunt "autoritatile de represiune ale statului"

    "Ca lider al USL, mai important este sa-i protejam pe oamenii care sunt supusi in aceste zile unor abuzuri evidente din partea unor procurori, a unor judecatori democrat liberali pentru simplul fapt ca si-au exercitat un drept constitutional, acela de a vota. Aceasta este din punctul meu de vedere o lovitura de stat - sa vrei sa schimbi prin autoritatile de represiune ale statului rezultatul la vot", a precizat premierul.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri