Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cizma Moscovei continua kazaciok-ul in Transnistria

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Dupa doua zile de discutii, cel de-al XI-lea summit al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de la Maastricht nu a reusit sa adopte nici macar o declaratie comuna cu privire la situatia din Republica Moldova. Asteptarile Opozitiei moldovene, care protesteaza de pe 25 noiembrie impotriva "Memorandumului Kozak", de federalizarea a Republicii Moldova, nu s-au regasit sub nici o forma in documentele finale ale intilnirii de la Maastricht.
    Nimeni nu trece de Rusia!
    In cadrul dezbaterilor de la Maastricht, Rusia s-a opus cu succes prin toate mijloacele stabilirii unor termene clare pentru retragerea trupelor sale din Republica Moldova si Georgia. Presedintele in exercitiu al OSCE, Jaap de Hoop Scheffer, a precizat la conferinta de presa de dupa incheierea lucrarilor summit-ului, ca toate tarile, cu exceptia Rusiei, si-au exprimat acordul fata de un proiect de declaratie care sprijinea integritatea teritoriala a Georgiei si ideea unei forte multinationale de pace in Republica Moldova. "La ora 03.45 dimineata (04.45 ora Romaniei) ne-am dat seama ca nu putem ajunge la un consens, astfel incit am luat decizia de a nu mai publica o declaratie ministeriala comuna", a adaugat el.
    Esecul summit-ului a fost reflectat si in declaratia delegatiei moldovene la Maastricht, condusa de ministrul de Externe, Nicolae Dudau. Nicolae Dudau a declarat ca regreta ca, "?n ciuda unor progrese ?nregistrate pe parcursul anului 2003, deciziile summitelor OSCE de la Istanbul si Porto privind retragerea completa a fortelor ruse din Moldova nu au fost implementate". "Adoptarea unei decizii pertinente a Consiliului era importanta pentru reglementarea politica a conflictului transnistrean (...) Retragerea completa si neconditionata a fortelor armate ruse de pe teritoriul Republicii Moldova ?n conformitate cu deciziile Summit-ului OSCE de la Istanbul va asigura un climat favorabil pentru reglementarea conflictului si trebuie sa fie realizata fara nici o ?ntirziere", se arata si in declaratia delegatiei moldovene. In acelasi document, diplomatia moldoveana isi reafirma convingerea ca "solutionarea conflictului trebuie sa se bazeze pe respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii", obiectiv care "poate fi realizat doar printr-o cooperare strinsa si constructiva a mediatorilor – OSCE, Federatia Rusa si Ucraina, precum si Uniunea Europeana, SUA si Comisia de la Venetia". Nefacind nici o mentiune cu privire la introducerea Romaniei printre mediatorii conflictului, care pina acum erau doar OSCE, Federatia Rusa si Ucraina, delegatia Republicii Moldova sugereaza organizatiei sa trimita o "misiune multinationala de consolidare a pacii cu mandat OSCE". (Mihai MITRICA)
    Geoana: "Planul rusesc este defunct"
    "Pentru Romania, prioritatea imediata este regasirea unei formule cu privire la relansarea discutiilor despre Transnistria, pentru ca este in interesul nostru sa vedem aceasta situatie rezolvata cit mai curind cu putinta", a declarat ieri pentru BBC, ministrul roman de Externe, Mircea Geoana. Ministrul roman a afirmat ca actuala formula a OSCE, cit si planul rusesc de federalizare a Moldovei, "care este practic defunct", si-au atins limitele, fiind necesara gasirea unui format mai extins pentru rezolvarea conflictului transnistrean.
    Opozitia se bucura, comunistii tac
    Iurie Rosca, presedintele Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD), a declarat ieri pentru BBC ca lipsa unei decizii este mai buna decit o decizie care ar fi dezavantajat interesele nationale ale Republicii Moldova. Rosca a delcarat ca va urma o perioada de reevaluare si de cautare a unor noi solutii pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Liderul PPCD a afirmat si ca manifestatii de protest vor fi organizate in continuare pe intreg teritoriul Republicii Moldova, pentru a cere demisia autoritatilor comuniste, aceasta fiind, in opinia sa, singura solutie pentru criza politica din tara. Liderul Aliantei "Moldova Noastra" , Dumitru Braghis, a declarat ca statele OSCE nu erau gata pentru adoptarea unei solutii, pentru ca memorandumul propus de Rusia a fost avansat recent si nu s-a reusit o evaluare a acestuia.
    Desi liderul majoritatii comuniste din Parlament, Victor Stepaniuc, nu a dorit sa comenteze situatia nou creata, reactia conducerii de la Chisinau va fi facuta probabil cunoscuta astazi de presedintele Voronin, intr-o conferinta de presa.
    SUA trag de urechi Moscova
    Statele Unite doresc indeplinirea acordurilor de la Istanbul privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, a declarat Colin Powell, secretarul de Stat american, in timpul reuniunii ministrilor de Externe din cadrul OSCE. Powell a subliniat ca nerespectarea datei limita de retragere a trupelor de catre Moscova reprezinta un impediment in procesul de solutionare pasnica a crizei transnistrene. El a constatat ca Rusia nu-si va indeplini nici de aceasta data angajamentul de a-si retrage armamentul si militarii din Transnistria pina la 31 decembrie.
    Colin Powell si-a exprimat regretul ca pina in prezent nu s-a ajuns la un consens privind solutionarea conflictului transnistrean. Secretarul american de Stat a declarat ca Washingtonul considera ca la acest proces nu trebuie sa participe doar Rusia, Republica Moldova si Transnistria, ci si OSCE si Ucraina. Powell a precizat ca Statele Unite sint dispuse sa acorde asistenta necesara pentru implicarea OSCE in aceasta regiune, cu scopul de a oferi poporului moldovean posibilitatea de a construi un stat democrat.
    Georgia a primit de la OSCE 5,33 milioane euro
    Comunitatea internationala a decis sa acorde Georgiei suma de 5,33 milioane de euro pentru organizarea alegerilor prezidentiale si legislative si pentru a ajuta aceasta tara sa traverseze in mod pasnic si democratic procesul de tranzitie. "Am obtinut suma de 5,33 de milioane de euro", a declarat presedintele interimar al Georgiei, Nino Burdjanadze, intr-o conferinta de presa care a avut loc cu ocazia conferintei Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care are loc la Maastricht. Statele membre ale OSCE si Comisia Europeana au hotarit sa acorde un sprijin important Georgiei, tara care se afla in pragul colapsului financiar si unde majoritatea populatiei traieste sub pragul saraciei.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri