Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CNA acuza posibilitatea politizarii televiziunii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) considera respingerea rapoartelor de activitate ale Radiodifuziunii si Televiziunii publice de catre comisiile parlamentare de cultura un vot clar politic, in conditiile in care si raportul CNA pe 2000 a avut aceeasi soarta.
    "Modul inadmisibil in care a fost respins raportul CNA ma face sa cred ca la fel s-a procedat si in cazul Radiodifuziunii si Televiziunii Publice. Presupun ca se doreste transmiterea unui mesaj european. Unul foarte prost. Mai este de vazut ce face plenul", a declarat Serban Madgearu, presedintele CNA.
    Rasvan Popescu este de aceeasi parere. El considera ca un eventual vot negativ in Parlament ar putea declansa un scandal international. "Este impotriva oricarei logici si a bunului simt sa fie respinse rapoartele de activitate ale Consiliilor de Administratie ale Radiodifuziunii si Televiziunii publice, ambele institutii avind o prestatie net superioara anului trecut. Masina de vot PDSR-PRM pare decisa sa-si asume un scandal international, asa cum s-a intimplat in cazul politizarii televiziunilor independente din Cehia, Ungaria si Rusia", a spus Popescu. "Consider ca este de datoria CNA sa apere audiovizualul romanesc de aceste brutale ingerinte politice si sa informeze Comisia Europeana despre incercarile puterii politice de la Bucuresti de a-si asigura controlul in audiovizual, riscind astfel sa compromita negocierea acestui capitol", a continuat Popescu.
    Problemele care ar aparea in relatiile cu forurile europene au fost scoase in evidenta si de Gabriela Stoica. "Este un semnal prost dat Europei in ceea ce priveste audiovizualul romanesc, mai ales ca la Bruxelles s-au deschis negocierile la acest capitol. Dupa parerea mea, sint evenimente la care se puteau gasi solutii intelepte pentru a se evita aceste acte radicale", a declarat Gabriela Stoica. "Consider ca e regretabil - sint toate premiere - respingerea raportului CNA apoi, consecutiv, ale SRR si SRTV. Cred ca respingerea nu este sustinuta de argumente si ar trebui sa ne gindim la conotatiile politice", a mai spus membrul CNA.
    Mircea Sorin Moldovan nu a comentat respingerea celor doua rapoarte. "N-am vazut rapoartele si nu am cum sa comentez", a argumentat Moldovan.
    Attila Gasparik si Serban Pretor considera ca cele doua rapoarte ar fi avut toate argumentele sa obtina un vot favorabil din partea comisiilor de cultura. "Consider ca rezultatele vizibile, respectiv continutul programelor si rezultatele financiare, nu sustin un asemenea vot. Imi exprim increderea in plenul Parlamentului, care, analizind cu obiectivitate toate elementele cuprinse in raport, se va exprima printr-un vot eliberat de orice ingerinte politice", este de parere Pretor.
    "Luind in considerare dezvoltarea studiourilor teritoriale, investitiile prin care in ultimii ani posturile nationale de televiziune si radio au ajuns competitive cu posturile comerciale, cred ca a fost un vot politic care nu este deloc sanatos intr-o democratie", a spus Attila Gasparik.
    "Votul atit de masiv da un semnal politic", a declarat Mircea Diaconu, adaugind ca, potrivit legii, CNA nu poate interveni in rezolvarea situatiei. Diaconu este insa rezervat: "Sa asteptam votul plenului".
    Comisiile de cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului au respins, miercuri, prin vot secret si in absenta parlamentarilor PD si PNL, Rapoartele de activitate pe anul 2000 ale Consiliilor de Administratie ale Societatilor Romane de Televiziune respectiv de Radiodifuziune.
    Votul comisiilor este consultativ, decizia finala apartinind plenului Camerei Deputatilor si Senatului. In cazul in care si plenul celor doua Camere va respinge aceste rapoarte, consiliile de administratie se considera demise, urmind sa fie alese noi consilii.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri