anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Colaborarea lui Iliescu cu Securitatea va ramine o enigma

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Presedintele Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Gheorghe Onisoru, a declarat, marti, ca membrii Colegiului au audiat pina acum 40 de persoane, aratind ca la audieri au fost invitate persoanele carora CNSAS le-a gasit "dosare de retea". El a precizat ca toti cei care au fost audiati, inclusiv MIrcea Ionescu Quintus, au venit la invitatia Colegiului CNSAS.
  Onisoru a mai spus ca au fost verificate de CNSAS 4.500 de persoane, dar a refuzat sa precizeze la cite dintre acestea au fost gasite dosare de informatori. El a mentionat ca lista cu informatori va fi facuta publica miercuri dupa-amiaza, dupa finalizarea audierilor.
  La rindul sau, Andrei Plesu, membru al Colegiului, a aratat ca rolul audierilor este de a oferi persoanelor vizate sansa de a da explicatii.
  Printre cei audiati marti de Colegiul CNSAS s-au aflat Francisc Baranyi, Marcu Tudor, Mihai Gheorghiu si Ana Maria Biris.
  Baranyi, care candideaza pe listele UDMR Dimbovita pe un loc neeligibil, a declarat ca a fost audiat de Colegiul CNSAS "pentru a clarifica citeva lucruri" in legatura cu angajamentul sau pe care l-a semnat pentru "securitatea de frontiera a Romaniei".
  "Niciodata nu am spus ca am semnat un angajament al Securitatii, ci am spus ca am semnat un angajament al Securitatii de frontiera a Romaniei, la Socol, la o distanta de 40-50 de casa mea, unde era granita cu Iugoslavia", a spus Baranyi, dupa audiere. El a precizat ca a scris citeva rapoarte in martie 1961 in legatura cu doi cetateni iugoslavi.
  Deputatul PRM Marcu Tudor a declarat, marti, ca a fost invitat la Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) "nu pentru ceva personal", ci pentru "un subiect" legat de "multe situatii din perioada unitatilor de transmisiuni" din armata. El a spus ca a fost cadru militar si nu a avut niciodata dosar la Securitate.
  Deputatul PNTCD Mihai Gheorghiu a declarat, marti, dupa ce a fost audiat de catre Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), ca a fost chemat pentru "a da citeva lamuriri" in legatura cu ancheta la care a fost supus in 1989 de fosta Securitate cu privire la relatia sa cu Petre Tutea.
  "Am fost patru studenti in acea perioada - Marian Munteanu, Mugur Vasiliu, Mircea Gherbovat si Mihai Gheorghiu - care, intr-un regim de semi-detentie, am fost supusi unor interogatorii prelungite privitor la continutul discutiilor cu Petrea Tutea, la sensul acestei relatii, cum il numeau ei, cu banditul Petre Tutea", a precizat Mihai Gheorghiu dupa audiere.
  Ana Maria Biris a declarat, dupa audiere, ca a fost chemata la Colegiu in legatura cu o declaratie a sa dintr-un Curriculum vitae din decembrie 1999 in care precizat ca a avut o colaborare cu Securitatea, dar "nu cu partea de politie politica". Ana Maria Biris a explicat ca aceasta colaborare a vizat vizita unui delegat strain. Biris a precizat ca, in 1987, lucra in domeniul controlului pesticidelor si a primit in dotare un spectrofotometru pentru infrarosii si, atunci cind a fost montat acest aparat, ea s-a ocupat de vizita delegatului strain, reprezentant al firmei care a produs aparatul respectiv.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  De ce câştigă extrema dreaptă

  Pavel LUCESCU

  De ce câştigă extrema dreaptă

  Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

  opinii

  Cu ochii larg închişi

  Alexandru CĂLINESCU

  Cu ochii larg închişi

  Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

  De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

  George PLEȘU

  De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

  Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

  Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

  Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

  pulspulspuls

  Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

  Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

  Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

  Caricatura zilei

  Zbor anulat

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.