Anunturi de Mica Publicitate
mineralia
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 22.09.2023

Colaborarea lui Iliescu cu Securitatea va ramine o enigma

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Presedintele Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Gheorghe Onisoru, a declarat, marti, ca membrii Colegiului au audiat pina acum 40 de persoane, aratind ca la audieri au fost invitate persoanele carora CNSAS le-a gasit "dosare de retea". El a precizat ca toti cei care au fost audiati, inclusiv MIrcea Ionescu Quintus, au venit la invitatia Colegiului CNSAS.
  Onisoru a mai spus ca au fost verificate de CNSAS 4.500 de persoane, dar a refuzat sa precizeze la cite dintre acestea au fost gasite dosare de informatori. El a mentionat ca lista cu informatori va fi facuta publica miercuri dupa-amiaza, dupa finalizarea audierilor.
  La rindul sau, Andrei Plesu, membru al Colegiului, a aratat ca rolul audierilor este de a oferi persoanelor vizate sansa de a da explicatii.
  Printre cei audiati marti de Colegiul CNSAS s-au aflat Francisc Baranyi, Marcu Tudor, Mihai Gheorghiu si Ana Maria Biris.
  Baranyi, care candideaza pe listele UDMR Dimbovita pe un loc neeligibil, a declarat ca a fost audiat de Colegiul CNSAS "pentru a clarifica citeva lucruri" in legatura cu angajamentul sau pe care l-a semnat pentru "securitatea de frontiera a Romaniei".
  "Niciodata nu am spus ca am semnat un angajament al Securitatii, ci am spus ca am semnat un angajament al Securitatii de frontiera a Romaniei, la Socol, la o distanta de 40-50 de casa mea, unde era granita cu Iugoslavia", a spus Baranyi, dupa audiere. El a precizat ca a scris citeva rapoarte in martie 1961 in legatura cu doi cetateni iugoslavi.
  Deputatul PRM Marcu Tudor a declarat, marti, ca a fost invitat la Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) "nu pentru ceva personal", ci pentru "un subiect" legat de "multe situatii din perioada unitatilor de transmisiuni" din armata. El a spus ca a fost cadru militar si nu a avut niciodata dosar la Securitate.
  Deputatul PNTCD Mihai Gheorghiu a declarat, marti, dupa ce a fost audiat de catre Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), ca a fost chemat pentru "a da citeva lamuriri" in legatura cu ancheta la care a fost supus in 1989 de fosta Securitate cu privire la relatia sa cu Petre Tutea.
  "Am fost patru studenti in acea perioada - Marian Munteanu, Mugur Vasiliu, Mircea Gherbovat si Mihai Gheorghiu - care, intr-un regim de semi-detentie, am fost supusi unor interogatorii prelungite privitor la continutul discutiilor cu Petrea Tutea, la sensul acestei relatii, cum il numeau ei, cu banditul Petre Tutea", a precizat Mihai Gheorghiu dupa audiere.
  Ana Maria Biris a declarat, dupa audiere, ca a fost chemata la Colegiu in legatura cu o declaratie a sa dintr-un Curriculum vitae din decembrie 1999 in care precizat ca a avut o colaborare cu Securitatea, dar "nu cu partea de politie politica". Ana Maria Biris a explicat ca aceasta colaborare a vizat vizita unui delegat strain. Biris a precizat ca, in 1987, lucra in domeniul controlului pesticidelor si a primit in dotare un spectrofotometru pentru infrarosii si, atunci cind a fost montat acest aparat, ea s-a ocupat de vizita delegatului strain, reprezentant al firmei care a produs aparatul respectiv.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Taxa pe Lăcomia Adăugată

  Pavel LUCESCU

  Taxa pe Lăcomia Adăugată

  Pe termen lung, toată lumea ştie ce-i de făcut, cel puţin dacă te uiţi pe programele economice ale partidelor, cu toate diferenţele şi nuanţele de rigoare, dar pe termen scurt, nu prea ai loc de întors. Şi de unde să iei, când te arde buza, dacă nu de la cei care-şi permit mai mult, care, deşi afectaţi, poate unii chiar falimentaţi ca business, nu ajung să moară de foame, cum s-ar întâmpla cu cei cu venituri mici. E ceea ce ar face orice guvern cu spatele la zid, ar încerca să ia de la cei din straturile socio-economice superioare ale societăţii.

  opinii

  Migraţia şi apropiatele alegeri europene

  Alexandru CĂLINESCU

  Migraţia şi apropiatele alegeri europene

  Nu e de mirare că migraţia a devenit în ţările occidentale o temă electorală. Specialiştii se aşteaptă, la alegerile pentru Parlamentul european, la o ofensivă a dreptei şi a extremei drepte. Bună parte din populaţie este excedată de criminalitatea în creştere, de sentimentul de nesiguranţă, fenomene a căror cauză e găsită şi în migraţia necontrolată.

  Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

  Neculai SEGHEDIN

  Cum a fost la Festivalul George Enescu 2023

  În ziua de 14 septembrie, de Ziua Inginerului, am fost la Festivalul George Enescu, la Ateneul Român.

  O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

  pr. Constantin STURZU

  O întâlnire cu Părintele Simeon Zaharia

  De vreo trei săptămâni suntem mai săraci aici, pe pământ, şi mai bogaţi în Cer. Am pierdut un duhovnic, un rugător, un stâlp al Bisericii. Am câştigat, înaintea Tronului Preasfintei Treimi, un veghetor, un mijlocitor, un ajutor de nădejde. Părintele Ieroschimonah Simeon Zaharia a mers la Domnul, pe Care atât de mult L-a iubit şi slujit, în ziua de 2 septembrie 2023, după aproape 96 de ani de vieţuire în această lume.

  pulspulspuls

  Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

  Hopaa: Lapte - gros aurist pe Pietonal. Ori la bal, ori la spital

  Pentru că premăria nu i-a dat lui Simion de la AUR autorizaţie de miting politic la Iaşi pentru duminica asta, pe Pietonal, probabil de teamă să nu se oprească alaiul în faţa premăriei ca să scandeze anti-Chirica, cum se aude, ei bine, cică fostul amic politic al premarelui a anunţat că va chema membrii de partid la o “plimbare” pe Pietonalul ieşean. 

  Caricatura zilei

  1000 de km de autostradă în România

  Cumpara editia digitala

  Vremea in Iasi

  Curs valutar

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Intrebarea zilei

  Credeti ca fortele de ordine, care au asigurat masurile de siguranta pe plaja din Costinesti, au procedat corect in momentul in care s-au folosit de forta pentru ai linisti pe participantii la conflic

  vezi raspunsuri