Colaborarea lui Iliescu cu Securitatea va ramine o enigma
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Colaborarea lui Iliescu cu Securitatea va ramine o enigma

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Presedintele Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Gheorghe Onisoru, a declarat, marti, ca membrii Colegiului au audiat pina acum 40 de persoane, aratind ca la audieri au fost invitate persoanele carora CNSAS le-a gasit "dosare de retea". El a precizat ca toti cei care au fost audiati, inclusiv MIrcea Ionescu Quintus, au venit la invitatia Colegiului CNSAS.
  Onisoru a mai spus ca au fost verificate de CNSAS 4.500 de persoane, dar a refuzat sa precizeze la cite dintre acestea au fost gasite dosare de informatori. El a mentionat ca lista cu informatori va fi facuta publica miercuri dupa-amiaza, dupa finalizarea audierilor.
  La rindul sau, Andrei Plesu, membru al Colegiului, a aratat ca rolul audierilor este de a oferi persoanelor vizate sansa de a da explicatii.
  Printre cei audiati marti de Colegiul CNSAS s-au aflat Francisc Baranyi, Marcu Tudor, Mihai Gheorghiu si Ana Maria Biris.
  Baranyi, care candideaza pe listele UDMR Dimbovita pe un loc neeligibil, a declarat ca a fost audiat de Colegiul CNSAS "pentru a clarifica citeva lucruri" in legatura cu angajamentul sau pe care l-a semnat pentru "securitatea de frontiera a Romaniei".
  "Niciodata nu am spus ca am semnat un angajament al Securitatii, ci am spus ca am semnat un angajament al Securitatii de frontiera a Romaniei, la Socol, la o distanta de 40-50 de casa mea, unde era granita cu Iugoslavia", a spus Baranyi, dupa audiere. El a precizat ca a scris citeva rapoarte in martie 1961 in legatura cu doi cetateni iugoslavi.
  Deputatul PRM Marcu Tudor a declarat, marti, ca a fost invitat la Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) "nu pentru ceva personal", ci pentru "un subiect" legat de "multe situatii din perioada unitatilor de transmisiuni" din armata. El a spus ca a fost cadru militar si nu a avut niciodata dosar la Securitate.
  Deputatul PNTCD Mihai Gheorghiu a declarat, marti, dupa ce a fost audiat de catre Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), ca a fost chemat pentru "a da citeva lamuriri" in legatura cu ancheta la care a fost supus in 1989 de fosta Securitate cu privire la relatia sa cu Petre Tutea.
  "Am fost patru studenti in acea perioada - Marian Munteanu, Mugur Vasiliu, Mircea Gherbovat si Mihai Gheorghiu - care, intr-un regim de semi-detentie, am fost supusi unor interogatorii prelungite privitor la continutul discutiilor cu Petrea Tutea, la sensul acestei relatii, cum il numeau ei, cu banditul Petre Tutea", a precizat Mihai Gheorghiu dupa audiere.
  Ana Maria Biris a declarat, dupa audiere, ca a fost chemata la Colegiu in legatura cu o declaratie a sa dintr-un Curriculum vitae din decembrie 1999 in care precizat ca a avut o colaborare cu Securitatea, dar "nu cu partea de politie politica". Ana Maria Biris a explicat ca aceasta colaborare a vizat vizita unui delegat strain. Biris a precizat ca, in 1987, lucra in domeniul controlului pesticidelor si a primit in dotare un spectrofotometru pentru infrarosii si, atunci cind a fost montat acest aparat, ea s-a ocupat de vizita delegatului strain, reprezentant al firmei care a produs aparatul respectiv.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Temă

  Cătălin ONOFREI

  Temă

  Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Epilare inghinală

  Briscan ZARA

  Epilare inghinală

  Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

  Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

  Ciprian IFTIMOAEI

  Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

  Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

  New York, metropola vizionară

  Mihai DORIN

  New York, metropola vizionară

  Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

  pulspulspuls

  Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

  Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

  Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

  Caricatura zilei

  Urna

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.