Colaborarea lui Iliescu cu Securitatea va ramine o enigma
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Colaborarea lui Iliescu cu Securitatea va ramine o enigma

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Presedintele Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Gheorghe Onisoru, a declarat, marti, ca membrii Colegiului au audiat pina acum 40 de persoane, aratind ca la audieri au fost invitate persoanele carora CNSAS le-a gasit "dosare de retea". El a precizat ca toti cei care au fost audiati, inclusiv MIrcea Ionescu Quintus, au venit la invitatia Colegiului CNSAS.
  Onisoru a mai spus ca au fost verificate de CNSAS 4.500 de persoane, dar a refuzat sa precizeze la cite dintre acestea au fost gasite dosare de informatori. El a mentionat ca lista cu informatori va fi facuta publica miercuri dupa-amiaza, dupa finalizarea audierilor.
  La rindul sau, Andrei Plesu, membru al Colegiului, a aratat ca rolul audierilor este de a oferi persoanelor vizate sansa de a da explicatii.
  Printre cei audiati marti de Colegiul CNSAS s-au aflat Francisc Baranyi, Marcu Tudor, Mihai Gheorghiu si Ana Maria Biris.
  Baranyi, care candideaza pe listele UDMR Dimbovita pe un loc neeligibil, a declarat ca a fost audiat de Colegiul CNSAS "pentru a clarifica citeva lucruri" in legatura cu angajamentul sau pe care l-a semnat pentru "securitatea de frontiera a Romaniei".
  "Niciodata nu am spus ca am semnat un angajament al Securitatii, ci am spus ca am semnat un angajament al Securitatii de frontiera a Romaniei, la Socol, la o distanta de 40-50 de casa mea, unde era granita cu Iugoslavia", a spus Baranyi, dupa audiere. El a precizat ca a scris citeva rapoarte in martie 1961 in legatura cu doi cetateni iugoslavi.
  Deputatul PRM Marcu Tudor a declarat, marti, ca a fost invitat la Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) "nu pentru ceva personal", ci pentru "un subiect" legat de "multe situatii din perioada unitatilor de transmisiuni" din armata. El a spus ca a fost cadru militar si nu a avut niciodata dosar la Securitate.
  Deputatul PNTCD Mihai Gheorghiu a declarat, marti, dupa ce a fost audiat de catre Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), ca a fost chemat pentru "a da citeva lamuriri" in legatura cu ancheta la care a fost supus in 1989 de fosta Securitate cu privire la relatia sa cu Petre Tutea.
  "Am fost patru studenti in acea perioada - Marian Munteanu, Mugur Vasiliu, Mircea Gherbovat si Mihai Gheorghiu - care, intr-un regim de semi-detentie, am fost supusi unor interogatorii prelungite privitor la continutul discutiilor cu Petrea Tutea, la sensul acestei relatii, cum il numeau ei, cu banditul Petre Tutea", a precizat Mihai Gheorghiu dupa audiere.
  Ana Maria Biris a declarat, dupa audiere, ca a fost chemata la Colegiu in legatura cu o declaratie a sa dintr-un Curriculum vitae din decembrie 1999 in care precizat ca a avut o colaborare cu Securitatea, dar "nu cu partea de politie politica". Ana Maria Biris a explicat ca aceasta colaborare a vizat vizita unui delegat strain. Biris a precizat ca, in 1987, lucra in domeniul controlului pesticidelor si a primit in dotare un spectrofotometru pentru infrarosii si, atunci cind a fost montat acest aparat, ea s-a ocupat de vizita delegatului strain, reprezentant al firmei care a produs aparatul respectiv.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Ar fi prea frumos

  Nicolae GRECU

  Ar fi prea frumos

  În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

  Eugen MUNTEANU

  Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

  Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

  O zi cu Părintele Florescu

  pr. Constantin STURZU

  O zi cu Părintele Florescu

  Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

  Altfel

  arh. Ionel OANCEA

  Altfel

  Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

  pulspulspuls

  Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

  Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

  Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

  Caricatura zilei

  Moș (G)Ene

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.