Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comisia Baker aseaza lupul, capra si varza la aceeasi masa

Orientul Mijlociu, manual de utilizare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Grupul de studiu pentru Irak a inminat ieri presedintelui George W. Bush un raport foarte asteptat care preconizeaza o schimbare a politicii americane in aceasta tara. Situatia a fost descrisa drept "grava si periculoasa". Printre altele, Grupul coprezidat de fostul secretar de stat James Baker recomanda Washingtonului sa adopte sanctiuni impotriva guvernului irakian daca nu obtine mai multe rezultate in materie de securitate. Raportul insista de asemenea asupra necesitatii de a rezolva conflictul israelo-palestinian, esential pentru stabilitatea regiunii. Studiul preconizeaza si reluarea contactelor directe cu Iranul si Siria si propune organizarea unei conferinte regionale la care sa ia parte si cele doua tari.

    Liderul de la Casa Alba promite o lectura "foarte serioasa"

    Presedintele american a promis sa studieze "foarte serios" raportul Comisiei Baker. Bush a calificat documentul drept o "evaluare severa" a situatiei, declarind ca va fi tratat cu toata seriozitatea de administratia americana, a declarat presedintele, inconjurat de membrii Grupului de studiu pentru Irak. "Cer Congresului sa studieze, de asemenea, cu mare seriozitate documentul. Nu vor fi de acord cu toate propunerile si probabil nici noi nu vom fi. Este insa o ocazie de a coopera", a spus presedintele american.

    Trupele SUA vor schimba teatrul de lupta cu terenul de instructie

    Grupul propune o schimbare a rolului trupelor americane din aceasta tara de la cel de forta combativa la una de sustinere, fara sa recomande un calendar pentru retragere. Mai exact, Grupul va recomanda o retragere a fortelor americane din lupta anul viitor si concentrarea pe formarea fortelor irakiene, oferindu-i astfel presedintelui George W. Bush schema pentru o strategie de retragere dintr-un razboi lipsit de popularitate. Presedintele nu a spus daca va urma recomandarile Grupului.
    Irakienii trebuie sa preia astfel mai multe responsabilitati din rolul militar. "Principala misiune a fortelor americane ar trebui sa evolueze la una de sustinere a armatei irakiene", potrivit textului. Practic, Bush va fi sfatuit sa exercite presiuni asupra guvernului irakian pentru indeplinirea unor obiective precise in vederea imbunatatirii securitatii, in caz contrar putindu-se confrunta cu o reducere a sustinerii militare si economice din partea Statelor Unite.
    Bush este presat sa faca o schimbare in strategia pentru Irak de la
    alegerile legislative din 7 noiembrie, cind alegatorii au pus capat controlului
    republican asupra Congresului.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri