Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comisia Europeana: "Bine ati venit!"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat ieri in Parlamentul European, ca Romania si Bulgaria sint pregatite pentru aderarea la 1 ianuarie 2007. La rindul lui, Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a felicitat Romania si Bulgaria pentru eforturile depuse si le-a urat "Bine ati venit!" in familia europeana. Rehn a prezentat in fata eurodeputatilor concluziile raportului intocmit de CE, concentrindu-se asupra domeniilor in care cele doua tari trebuie sa mai depuna eforturi.
    ANI, prioritate in Justitie
    CE recomanda Romaniei continuarea luptei impotriva coruptiei, atit la nivel central cit si local, in sanatate, educatie si administratie, infiintarea unei agentii de integritate si cresterea responsabilitatilor CSM. Raportul remarca deficiente ale aplicarii unitare in practica a legilor, precum si persistenta conflictului de interese la unii magistrati membri ai CSM. "Anumiti membri alesi in CSM continua sa se afle intr-un potential conflict de interese si sa prezinte probleme de etica personala, ceea ce afecteaza credibilitatea CSM", se spune in raport. De asemenea,se cereinfiintarea unei agentii de integritate cu responsabilitati in verificarea averilor, incompatibilitatilor si posibilelor conflicte de interese, adica tocmai proiectul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) propus de ministrul Justitiei Monica Macovei. In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, CE lauda introducerea responsabilitatii penale a persoanelor juridice precum si precizarea cadrului legal al finantarii partidelor politice, dar si sporirea numarului de anchete non-partizane ale DNA.
    Interdictia exportului de carne de porc ramine
    In agricultura, Executivul europeana a cerut functionarea agentiilor de plati, implementarea Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) pina la data aderarii, 1 ianuarie 2007, si alinierea la normele europene in domeniul sigurantei alimentelor. IACS presupune fotografierea intregului teritoriu al Romaniei si structurarea informatiilor obtinute intr-o baza de date care va fi folosita pentru acordarea platilor directe catre fermieri. Si activitatea de ecarisare, respectiv de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala, inclusiv cadavrele de animale, figureaza printreintirzierile in pregatirile pentru aderare. Documentul mai face referire la o alta problema din agricultura - pesta porcina - precizind ca UE urmeaza sa ia o decizie in privinta aprobariiprogramului de eradicare a pestei porcine clasice prin utilizarea vaccinului cu virus activ.Interdictia de a realiza exportde porci vii si carne proaspata de porc din Romania catre alte state membre ale UE ramine in vigoare.
    Clauzele de salvgardare inca ne mai ameninta
    Timp de trei ani, raporatele de monitorizare vor continua din sase in sase luni, iar daca vor fi inregistrate nereguli, vor putea fi declansate eventuale restrictii la anumite politici comune ale UE
    Noutatea absoluta sint vor fi rapoartele de tara dupa aderare. Concret, Comisia precizeaza ca, dupa aderare,va stabili un "mecanism de colaborare si verificare" a progreselor in aceste domenii. Primul raportprivind progresele trebuie prezentat pina la 31 martie 2007, urmind ca Romania si Bulgaria sa faca rapoarte la fiecare sase luni, timp de trei ani dupa aderare. Daca una din tari nu va reusi sa indeplineaca cerintele impuse, Comisia va aplica masurile de salvgardarecuprinse in tratatul de aderare. Sanctiunile, care pot fi aplicate in primii trei ani de la aderare, ar putea insemna excluderea temporara a uneia sau ambelor tari de la anumite politici comune ale UE sisuspendarea partiala a acordariiajutoarelor blocului comunitar.
    Fondurile agricole risca sa se diminueze cu 25%
    Concret, Comisia ar putea amina plata fondurilor regionale, reduce valoarea acestora si recupera banii deja alocati, daca cele tari nu reusesc sa obtina aprobarea Bruxelles-ului pentru modul in care intentioneaza sa cheltuie fondurile pe termen mediu sau in cazuri de frauda. Pe linga aceste masuri, care pot fi aplicate oricarui stat membru, Comisia ar putea reducesumele alocate sectorului agricol din Romania si Bulgaria cu 25%, daca cele doua tari nu infiinteaza pina in aprilie 2007 baze de date operationale pentru animale, culturi si terenuri.
    Deciziile judecatoresti din Romania ar putea sa nu fie recunoscute
    In al doilea rind, statele membre ar putea refuza recunoasterea automata si aplicarea unor decizii judecatoresti civile si penale sau mandate de arestare emise de instantele din Romania si Bulgaria, daca aceste tari nuindeplinesc anumite obiectivein lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate. Domeniile afectate includ procedurile legate de declararea falimentului, probleme matrimoniale, responsabilitati parintesti,si problemele privind mandatul european de arestare.
    Exporturile de produse ar putea fi limitate
    Timp de trei ani de la aderare, Comisia ar putea interzice, pe tot teritoriul Uniunii, exporturile produselor din Bulgaria si Romania care nu indeplinesc standardele veterinare, fitosanitare si cele privind siguranta alimentara din cadrul UE. De altfel, exporturile de porci vii si cele de produse din carne de porc din Romania si Bulgaria in tot restul UE ramin interzise pina cind pesta porcina va fi eradicata.
    Romanii, vizati de restrictii pe piata muncii
    Comisia ar putea, in functie de fiecare caz, sa limiteze aplicarea politicilor europeneprivind piata interna sau a celor referitoare la trecerea frontierei, dacauna dintre cele douatari nu reuseste sa implementeze legile europene in domeniu. Domeniilevizate includdrepturile de libera circulatie dinUE - referitoare la persoane, bunuri, servicii si capital - precum si politicile comune in sectoarele energiei, concurentei, transporturilor si telecomunicatiilor. In plus, daca aderarea Romaniei si Bulgariei provoaca tulburari intr-un anumit sector, de exemplu din cauza unei cresteri a importurilor din aceste tari, UE ar putea restrictiona vinzarea anumitor produse din unul sau ambele state, insa este putin probabil ca aceasta masura sa fie aplicata.
    Bucurie, cu un strop de moderatie
    Basescu: "Sintem mediocri in 27 de capitole"
    Presedintele Traian Basescu, a declarat dupa prezentarea raportului CE, ca Romania si-a indeplinit obiectivul aderarii la UE intr-un mod acceptabil, avind insa un numar de 27 capitole in care performantele se situeaza in zona mediocritatii si care necesita o mai buna pregatire pentru exigentele europene. Seful statului a apreciat insa ca raportul constituie un moment important. "Orice amagire ca, odata intrati in UE, vine bunastarea singura, nu poate fi decit o grava eroare, trebuie sa ne obisnuim in a trai intr-un mediu care ne cere continuu performante, o performanta care trebuie impinsa insa pina la nivelul suportabilitatii de catre populatie", a spus Basescu.
    Tariceanu: "Aderam in aceleasi conditii ca ultimile 10 state"
    "Romanii au astazi un motiv de mindrie nationala. Aderam la Uniunea Europeana in aceleasi conditii ca si celelaltezece state candidate care au intrat in clubul european in 2004 si fara clauze de salvgardare. Dupa aderare, vom fi tratati ca toate celelalte state membre ale UE. Aceasta inseamna ca nu va fi folosit un mecanism special de monitorizare,ci va fi pus in aplicare un mecanism de cooperare si verificare, ceea ce este in deplina concordanta cu rolul pe care CE il are ca gardian al tratatelor", a apreciat la rindul sau premierul Calin Popescu Tariceanu. Premierul considera ca masurile care trebuie adoptate de Romania inlunile urmatoare in domeniul justitiei si afacerilor interne si in sectorul agricol, mentionate in raport, nu reprezinta restante, ci continuarea unui proces de reforma.
    Blaga: "Nu vom putea sa stam in statele UE mai mult de 90 de zile"
    Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ca Raportul CE deschide poarta UE pentru Romania, dar tara noastra nu va face parte din spatiul Schengen, ceea ce inseamna ca romanii nu vor putea sta mai mult de 90 de zile pe semestru in tarile Schengen decit daca au contracte de munca. Fiecare stat UE in parte, va specificat conditiile si restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pina la sfirsitul anului. Pina acum Ungaria si Marea Britanie au comunicat ca vor impune restrictii, Londra specificind ca pina la sfirsitul lui noiembrie va construi un sistem po baza de puncte pentru selectarea muncitorilor romani. Irlanda a afirmat clar in luna mai ca nu va mai merge pe "politica usilor deschise" ca in 2004, in timp ce Guvernul scotian si-a aratat interesul pentru muncitorii romani si bulgari. Numai Finlanda a declarat ca isi va deschide piata muncii pentru mezinii UE, iar Slovacia s-a exprimat a fi "in favoarea" unei politici deschise.
    Flutur: "Si in Germania a fost interzis exportul de carne de porc"
    Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a subliniat ca, in ceea ce priveste recomandarile Comisiei Europene, Agentiile de plati vor fi functionale pina la sfirsitul acestui an, aratind ca ipoteza privind posibilitatea reducerii de fonduri este doar pentru situatia in care cele doua agentii nu vor fi functionale pina la sfirsitul lunii aprilie 2007. Gheorghe Flutur a mai precizat ca in ceea ce priveste interzicerea exportului carnii de porc masura este tranzitorie, pina la eradicarea pestei porcine, masura fiind aplicata si in alte tari ale UE, cum ar fi Germania. Gheorghe Flutur a aratat ca pentru agricultorii romani integrarea in UE va insemna fonduri anuale de 2,5-3 ori mai multe, stabilitate in ceea ce priveste piata principalelor produse, cereale, lapte, carne, legume-fructe si alte produse prin politica pretului de interventie european, dar si o responsabilizare in respectarea politicilor de calitate si a angajamentelor asumate.
    Macovei: "Independenta in Justitie nu e reprezentata de solutii contradictorii"
    Ministrul Justitiei, Monica Macovei a subliniat ca trebuie creat "un mecanism prin care Consiliul Consiliul Superior al Magistraturii sa dea socoteala pentru activitatea sa". De asemenea, trebuie unificata practica judiciara, pentru a nu mai exista solutii contradictorii: "Va exista incredere in justitie, atunci cind nu vor mai exista solutii contradictorii". Ministrul Macovei a remarcat faptul ca raportul nu mentioneaza problema independentei Justitiei, ci doar probleme ce tin de eficienta Justitiei.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri