Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comisia Europeana ne ia la rost

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Comisia Europeana a decis, ieri, sa lanseze procedura de incalcare a tratatului, impotriva Romaniei, pentru nerespectarea regulilor privind independenta autoritatii de reglementare in domeniul comunicatiilor. CE a decis sa se adreseze Curtii de Justitie impotriva Romaniei in acest caz, lansind procedura de infringement.

    Decizia Guvernului din 2008 de a demite presedintele autoritatii nationale de reglementare in domeniul comunicatiilor si apoi, dupa o decizie a justitiei de suspendare a acestei decizii, de a restructura si schimba denumirea acestui organism reprezinta, in opinia CE, o grava incalcare a independentei acestui organism.

    Comisarul european Viviane Reding a discutat cu ministrul roman al Comunicatiilor, caruia i-a explicat intentia de a lansa procedura impotriva Romaniei si i-a oferit sprijin pentru solutionarea problemei. "Independenta organismelor de reglementare sint piatra de temelie a legislatiei UE in domeniul telecomunicatiilor si de aceea se afla in centrul unei corecte reglementari a pietei unice de telecom din Europa", a spus Viviane Reding. "Este ingrijorator sa vezi ca un stat membru UE anuleaza, in 2008, efectele unei decizii judecatoresti, mai ales avind in vedere ca nu este prima oara cind acest lucru se intimpla in Romania. Le cer autoritatilor romane sa faca tot ceea le sta in putinta pentru a asigura stabilitatea si independenta regulatorului telecom", a mai spus Reding.

    Controlul parlamentar ar rezolva situatia, crede seful ANC

    Trecerea Autoritatii pentru Comunicatii sub control parlamentar este singura varianta care va raspunde exigentelor Comisie Europene (CE) cu privire la independenta si stabilitatea acestei institutii, a declarat ieri presedintele ANC, Liviu Nistoran. "Cred ca numai trecerea sub control parlamentar va satisface aceste cerinte si va crea o Autoritate pentru Comunicatii independenta si stabila", arata presedintele ANC. El considera ca procedura de infringement arata importanta Autoritatii pentru piata de comunicatii din Romania si importanta independentei acestui organism. Este vorba de Autoritatea care reglementeaza o piata de 7 miliarde de euro si 8% din PIB, sustine Nistoran.

    Datori cu eficienta energetica

    Tot ieri, Comisia Europeana a transmis un aviz motivat - al doilea stadiu al procedurii de incalcare a tratatului de aderare (infringement) - impotriva a 20 de state membre, printre care si Romania, care nu au transpus in legislatia nationala directiva europeana privind eficienta energetica. Directiva viza eficientizarea consumului de energie, prin oferirea de stimulente si servicii energetice, iar Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Suedia si Marea Britanie nu s-au conformat cererilor din notificarea formala transmisa in iulie 2008.

    Directiva stabileste un cadru in interiorul caruia statele membre pot crea un climat de afaceri si o infrastructura pentru eficienta energetica in toate sectoarele economice. Directiva se aplica in constructii, transporturi, agricultura si sectoarele industriale. In plus, aceasta creeaza conditiile pentru dezvoltarea si promovarea unei piete a serviciilor energetice si pentru imbunatatirea sectorului energetic, prin stabilirea rolului distribuitorilor de energie si al sectorului public, dar si a finantarilor pentru proiectele de economisire a energiei.

    Am primit doua, dar scapam de a treia procedura

    Comisia Europeana a inchis procedura de incalcare a Tratatului UE (infringement) pentru numarul de urgenta 112, dupa ce identificarea apelantilor de pe telefoane mobile a devenit operationala in Romania. Cazul tarii noastre fusese trimis Curtii Europene de Justitie (CEJ) la 18 septembrie (a treia etapa a procedurii), deoarece identificarea apelantilor de pe telefoane mobile nu putea fi efectuata de catre serviciile de urgenta. Bulgaria se afla intr-o situatie similara, desi in aceasta tara problema era diferita, numarul 112 neputind fi apelat de pe intreg teritoriul.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri