Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cultura, pusa la pamant de Guvernul Ponta. Lasat fara bani, ICR nu-si poate continua proiectele

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Bugetul Institutului Cultural Roman (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetara, la 28,5 milioane de lei, in conditiile in care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, avand in prezent un deficit si neputandu-si desfasura in continuare proiectele.

    La rectificarea bugetara, Guvernul a redus bugetul ICR pe 2012, de 43 de milioane de lei, cu 14,5 milioane de lei, taierile fiind operate la bunuri si servicii - 13,5 milioane de lei, cheltuielile de personal - 1 milion de lei - si deplasari - 47.000 de lei.

    Astfel, ICR ar trebui sa se incadreze pana la sfarsitul anului intr-un buget de 28,5 milioane de lei - bani care au fost deja cheltuiti -, avand un deficit de 5 milioane de lei.

    In acedste conditii, institutul nu-si va mai putea desfasura proiectele programate pana la sfarsitul anului, fiind afectate, printre altele, si pregatirile pentru participarea Romaniei in calitate de tara invitata de onoare la Salonul de Carte de la Paris din 2013. ICR deschisese o linie speciala de finantare pentru realizarea cat mai multor traduceri din literatura romana in franceza, pentru standul Romaniei de la Paris pe care il organizeaza anul viitor, insa nu vor mai exista fonduri pentru aceasta, a precizat pentru MEDIAFAX secretarul general al ICR Dan Croitoru.

    "Situatia e dezastruoasa", a mai spus acesta, precizand ca vor fi anulate foarte multe proiecte, avand in vedere faptul ca cele 18 filiale ICR din strainatate organizau fiecare 1 - 2 evenimente pe saptamana.

    Ministerul Finantelor anuntase ICR, pe 18 iulie, ca urmeaza sa i se reduca bugetul aprobat pentru 2012 cu 14,5 milioane de lei.

    Pe de alta parte, pe 2 august, in cadrul unei conferinte de presa in care conducerea ICR si-a anuntat demisia, presedintele institutului Horia Roman Patapievici a spus ca a discutat cu ministrul Finantelor Florin Georgescu, care a promis ca va sustine la Guvern ca reducerea sa se faca la mai putin de jumatate, pentru ca ICR sa mai aiba buget pana la sfarsitul anului pentru a-si onora angajamentele. Potrivit lui Patapievici, conducerea ICR si-a amanat demisia pentru a rezolva aceasta problema si a negocia o reducere bugetara mai mica pentru ca partenerii straini ai institutului sa nu spuna: "Cine sunt romanii? Astia care promit si nu fac".

    Patapievici anuntase, la sfarsitul lunii iunie, la Digi 24, ca intreaga conducere ICR isi va da demisia daca Curtea Constitutionala va decide ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea presedintelui sub cea a Senatului, este constitutionala.

    Sesizata de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgenta al actului normativ, Curtea Constitutionala a stabilit pe 31 iulie ca OUG nr. 27 este constitutionala.

    Patapievici a declarat in aceeasi zi, agentiei MEDIAFAX, dupa pronuntarea Curtii, ca el si intreaga conducere ICR isi mentin decizia de a-si da demisia, pe care a nuntat-o oficial pe 2 august.

    Guvernul a adoptat, pe 13 iunie, Ordonanta de Urgenta 27, prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativa a institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului.

    Conducerea operativa a ICR era asigurata de Horia Roman Patapievici - presedinte - si Tania Radu si Mircea Mihaies - vicepresedinti.

    Pe 3 iulie, Gheorghe Iancu, care a sesizat Curtea Constitutionala in cazul OUG nr. 27/2012, a fost revocat din functia de Avocat al Poporului. Functia a fost preluata interimar de Valer Dorneanu.

    Premierul Victor Ponta a spus despre ICR ca era o institutie "mult prea politizata" si a acuzat "o lipsa de transparenta totala" in cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din aceasta tara nu ma va convinge ca este mai democratic sa lasi o institutie cu bani publici sa fie condusa de un singur om decat sa fie controlata de o institutie cum este Senatul, unde sunt toate fortele politice", a spus Ponta.

    El a mai sustinut ca liderii grupurilor parlamentare PSD - PNL nu intentioneaza sa il schimbe pe Horia-Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Roman, ci sa asigure transparenta in cheltuirea banilor publici, iar "agitatia" creata pe aceasta tema releva ca cineva are ceva de ascuns.

    Conducerea ICR si-a argumentat "pozitia de principiu" de a ramane sub autoritatea Presedintiei, referindu-se la experienta audierilor sale in Comisia de cultura a Senatului, unde "atmosfera era dominata de un nationalism inversunat si obtuz" si toate discutiile erau politizate, si prin faptul ca presedintele, spre deosebire de un senator, trebuie sa fie neutru din punct de vedere politic si ar avea mai mult de pierdut in ochii opiniei publice, decat de castigat daca ar interveni discretionar in programele ICR.

    Mii de artisti si oameni de cultura dintre cei mai cunoscuti, ca Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Cristi Puiu, Oana Pellea, Mircea Cartarescu, Herta Muller, Lucian Pintilie, Andrei Serban, dar si oameni de afaceri din Romania, jurnalisti, inclusiv de la prestigioase publicatii straine, organizatii artistice, colaboratorii si publicul ICR din tara si din strainatate au cerut ca Guvernul sa revoce aceasta ordonanta, considerand-o un act de politizare a ICR si sustinand falsitatea acuzatiilor de lipsa a transparentei si politizare de care ar fi dat dovada institutia. Nu au lipsit manifestarile in strada, cea mai ampla - "Miscarea papioanelor" - avand loc pe 18 iunie la sediul ICR, cu participarea catorva sute de oameni.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri