De ce nu creste speranta de viata in Romania
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

De ce nu creste speranta de viata in Romania

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Rata mortalitatii premature in Romania a crescut semnificativ in ultimii 40 de ani, potrivit unui studiu realizat de specialistii americani in 187 de tari, in care tara noastra ocupa locul 74, in ceea ce priveste mortalitatea in rindul femeilor, si 100, in ceea ce priveste barbatii.

  Diferentele dintre tari in ceea ce priveste sanatatea publica, dar si cele dintre barbati si femei, se adincesc pe plan mondial, potrivit acestui studiu care estimeaza probabilitatile pe care le prezinta un individ, care tocmai a implinit virsta de 15 ani, sa moara inainte de a implini 60 de ani.

  Cele mai mici riscuri de deces prematur in acest interval de virsta, inregistrate pina recent in Islanda (pentru barbati) si in Cipru (pentru femei), au crescut, ceea ce este foarte grav. In 40 de ani, intre 1970 si 2010, rata mortalitatii premature in rindul adultilor a scazut pe plan global, cu 34% in rindul femeilor si cu 19% in rindul barbatilor. Diferenta dintre cele doua sexe a crescut cu 27% in aceasta perioada.

  In 1970, Romania se situa pe locul 44 in ceea ce priveste mortalitatea prematura in rindul femeilor si pe 31 in ceea ce priveste mortalitatea prematura in randul barbatilor. In 2010, rata mortalitatii premature in Romania a crescut, tara noastra situindu-se pe locul 74 - femei, respectiv 100 - barbati.

  Pentru barbati e mai bine in tarile nordice, iar pentru femei - in cele mediteraneene

  Scorul inregistrat de Statele Unite ale Americii nu este stralucit. De pe locul al 34-lea, in 1990, pentru mortalitatea feminina, si al 41-lea, pentru mortalitatea masculina, SUA au coborit, dupa 20 de ani, pe locul al 49-lea la femei si pe locul al 46-lea la barbati, in spatele multor tari din Europa Occidentala, dar si al unora precum Chile, Tunisia si Albania si mult in spatele Canadei.

  Rusia a coborit de pe locul al 43-lea, in 1970, in ceea ce priveste mortalitatea feminina prematura, pina pe pozitia a 122-a. China se afla pe locul al 72-lea (femei) si al 59-lea (barbati).

  Doar trei tari - Suedia, Olanda si Norvegia - si-au mentinut locurile in Topul 10 al statelor cu cea mai mica mortalitate masculina in perioada 1970 - 2010. De altfel, cele cinci tari care anul acesta au cea mai scazuta rata de mortalitate in rindul barbatilor sint, in ordine, Islanda, Suedia, Malta, Olanda si Elvetia. La capitolul femei conduc Cipru, Coreea de Sud, Japonia, Grecia, Italia si Spania. Un trend spectaculos se poate observa in Coreea de Sud, care, in ultimii 40 de ani, a urcat de pe 167 pe 31 (barbati) si de pe 123 pe 2 (femei).

  Factori diversi explica aceste disparitati pe plan international, printre acestia aflindu-se fumatul si cresterea numarului de cazuri de hipertensiune si obezitate in tarile dezvoltate, dar si maladia SIDA.

  Acest studiu a fost realizat de cercetatorii americani de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.