Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce sint albanezii o problema pentru Europa?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Intre timp, Kosovo a devenit un teritoriu despre care nu se poate spune exact ce este. Nici un lider occidental, civil sau militar, nu a explicat ce se va intimpla cu aceasta provincie dupa sfirsitul loviturilor aeriene. In baza acordului de la Kumanovo si a Rezolutiei 1244 a ONU, trupele KFOR (care aduna soldati din statele NATO) au intrat in provincie, care este condusa de un administrator al ONU, pina cind, anul acesta, vor avea loc alegeri in Kosovo, care vor legitima o autoritate in acest teritoriu.
    De doi ani de zile, Kosovo a devenit paradisul retelelor de trafic de droguri, masini de lux si carne vie, tot ce inseamna crima organizata exista acolo. Intrebarea la care iarasi nimeni nu poate raspunde este unde s-au dus armele predate de UCK in 1999 sau de unde au arme rebelii albanezi care au luptat in sudul Serbiei, la frontiera dintre Kosovo si Macedonia si, in ultima saptamina, in Macedonia. Aceasta tara, care a reusit cu greu sa isi rezolve diferendele cu Bulgaria si Grecia, nu este amenintata atit de destramare, cit de includerea in zona in care domnesc regii crimei organizate. Ofensiva de la Tetovo, desfasurata pe fondul unor disensiuni in societatea din Macedonia intre albanezi si macedoneni, nu urmareste decit ca populatia albaneza majoritara in zona sa primeasca arme.
    Ce mai inseamna Iugoslavia?
    Statutul provinciei Kosovo nu e singurul lucru neclar din Iugoslavia. Dupa 1995, Iugoslavia inseamna Serbia si Muntenegru. Occidentul a acceptat cu greu acest stat federal, asupra caruia teoreticienii dreptului international au tot felul de obiectii. In Muntenegru, pe 22 aprilie, vor avea loc alegeri. O victorie a celor care doresc independenta si secesiunea ar duce la disparitia Iugoslaviei. Si principiul domino-ului ar face ca presedintele Iugoslaviei, Voislav Kostunita (pe care tot Occidentul il iubeste, dar nimeni nu il ajuta), sa ramina fara obiect al muncii, precum Gorbaciov in 1991, si Rezolutia 1244 ar deveni caduca, intrucit vorbeste despre Kosovo ca parte a Iugoslaviei.
    KFOR este legat la miini
    In tot acest haos in care punctul fierbinte este zona Albania-Kosovo-nordul Macedoniei, toata lumea se astepta ca trupele KFOR din Kosovo sa coboare in Macedonia. Acest lucru nu se poate intimpla pentru ca mandatul KFOR nu se refera la operatiuni inafara provinciei Kosovo. Saptamina trecuta, dupa ce KFOR a lasat armata iugoslava sa intre in zona de securitate terestra dintre Kosovo si Serbia si s-a concentrat asupra patrulelor de la granita Kosovo-Macedonia, numai zvonul ca soldatii NATO ar fi intrat intr-un sat din Macedonia a provocat dezmintiri ferme la NATO si la Pentagon. In lipsa mandatului, KFOR nu va misca un deget in chestiunea Macedonia.
    De ce nu se implica SUA
    Europa - fara ceea ce NATO numeste Identitate Europeana de Aparare (ESDI) - priveste din nou spre SUA. La Casa Alba sint acum oameni care acum doi ani criticau bombardamentele, fiind de felul lor impotriva interventiilor acolo unde lucrurile nu merg cum vrea America, nu dintr-un spirit pacificator, ci din dorinta de a nu interveni decit acolo unde interesul national american este direct vizat.
    Explicind exact orientarea politicii externe americane, Robert Zoellick, seful Biroului Reprezentantului pentru Comert, vorbea, la inceputul anului, despre ce va face si ce nu va face presedintele SUA in materie de politica externa. Zoellick anunta ca SUA vor porni de la principiul ca nu toate statele joaca acelasi rol important din punct de vedere al administratiei americane si nu vor folosi forta armata atit de usor ca pina acum. SUA se vor concentra pe mentinerea si intarirea aliantelor militare in care este angajata si vor considera ca acordurile internationale sint "mijloace pentru a atinge anumite scopuri, nu metode de terapie". Daca la acestea adaugam si declaratia facuta de Condoleezza Rice, consilier pentru securitate nationala al presedintelui George W. Bush, "SUA nu sint serviciul 911 al lumii", avem imaginea clara a ceea ce va urma din punctul de vedere al implicarii americane.
    Prioritare pentru America vor ramine cazurile Saddam, cu care republicanii au amintiri mai vechi, din vreme de pace si de razboi deopotriva, Ossama ben Laden, China si Orientul Mijlociu.
    Problemele de felul celei de acum din Macedonia Europa va avea a le rezolva singura, cu trupe NATO din care soldatii americani vor lipsi. SUA nu vor mai rezolva decit cazurile foarte grave, cele mai usoare revenind Europei. (Marian PASCU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri