Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De dragul Rusiei, Ucraina ridica blocada Transnistriei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ianukovici, noul presedinte al Ucrainei, a fost deja la Moscova, in martie. Acum, omologul sau rus ii intoarce vizita

    Rusia si Ucraina intentioneaza sa anuleze restrictiile privind acceptarea marfurilor transnistrene in Ucraina, potrivit unei declaratii care urmeaza sa fie semnata de presedintii celor doua tari, intr-o vizita a presedintelui rus la Kiev, in perioada 17-18 mai. Informatia a fost anuntata de cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. Potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe, citat de cotidian, Rusia si Ucraina nu pot fi indiferente la soarta celor 150.000 de rusi si 100.000 de ucraineni din regiunea transnistreana. Liderul acestei regiuni, Igor Smirnov, declarase anterior ca aceasta sustinere este "foarte importanta" pentru Transnistria.

    Declaratia ruso-ucraineana privind solutionarea problemei transnistrene, care urmeaza sa fie semnata la Kiev de presedintii rus, Dmitri Medvedev, si ucrainean, Viktor Ianukovici, prezinta, de asemenea, pozitia celor doua tari fata de fortele de mentinere a pacii. Potrivit documentului, acestea ar urma sa fie mentinute pe teritoriul transnistrean. "Acesta va fi raspunsul la propunerea Chisinaului privind inlocuirea lor cu observatori sau militari internationali", potrivit unor surse din cadrul ministerului rus.

    Documentul va contine, potrivit acestor surse, si un apel catre partile aflate in conflict de a se abtine de la actiuni unilaterale, care ar putea conduce la "complicarea" situatiei. Cotidianul rus il citeaza pe Vladimir Iastrebceak, reprezentantul regimului de la Tiraspol in procesul de negociere pentru solutionarea conflictului, care a declarat anterior ca acest document arata ca "diferendul poate fi solutionat doar in formatul 5^2".

    Interdictia privind tranzitul marfurilor transnistrene prin Ucraina a fost introdusa de fostul presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, si fostul presedinte comunist moldovean, Vladimir Voronin. Transnistria nu este recunoscuta ca subiect de drept international. Autoritatile din Republica Moldova au pierdut controlul asupra acestei regiuni in 1992. In negocierile de solutionare a conflictului sint implicate Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), carora li s-au alaturat Uniunea Europeana si Statele Unite. Aceste negocieri au fost suspendate in 2006.

    De la Chisinau se vad doar speculatii

    Informatiile privind anularea restrictiilor comerciale impuse Transnistriei sint pure speculatii, afirma vicepremierul moldovean Viktor Osipov. Oficialii de la Chisinau inca nu cunosc textul declaratiei ruso-ucrainene privind solutionarea conflictului transnistrean, declara premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, si vicepremierul Victor Osipov. "Consider ca mass-media reflecta fanteziile si doleantele unor cercuri din stinga Nistrului. Acestea nu pot servi ca temei pentru a comenta declaratia ruso-ucraineana care urmeaza sa fie semnata la Kiev", a declarat Victor Osipov.

    "Mitul despre asa-numitul blocaj care restrictioneaza activitatea comerciala externa a agentilor economici din stinga Nistrului a aparut acum citiva ani. Este deja desfiintat. Datele despre activitatea economica externa a agentilor economici din Transnistria si mecanismele puse la dispozitia lor de catre autoritatile de la Chisinau demonstreaza ca acestea sint eficiente si se poate spune ca sint salvatoare pentru economia regiunii", explica Osipov. El apreciaza ca nu poate exista loc de interpretari in aceasta privinta, in conditiile in care regulile de comert pentru Ucraina si pentru Rusia sint prevazute prin obligatiile asumate in cadrul Organizatiei Internationale a Comertului.

    Angela Merkel promite ajutorul sau in rezolvarea conflictului transnistrean

    "In regiune exista un conflict. Cel din Transnistria. Imi doresc sa fie rezolvat, deoarece apartine unei perioade trecute. Ma angajez sa vorbesc cu Federatia Rusa ca sa facem un progres. Sint convinsa ca prin vointa politica poate fi identificata o solutie pentru aceasta problema", a declarat cancelarul german Angela Merkel, dupa o intrevedere la Berlin cu premierul Vlad Filat. La rindul sau, prim-ministrul moldovean a afirmat, la intoarcerea din vizita intreprinsa in Germania, ca discutiile vor reincepe in luna iunie, odata cu vizita presedintelui Rusiei la Berlin.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri