Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De miine, Radu Vasile are sansa de a trece de la vorba la fapta

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Liderii partidelor politice din coalitie - Ion Diaconescu (PNTCD), Mircea Ionescu-Quintus (PNL), Marko Bela (UDMR), Petre Roman (PD), Sergiu Cunescu (PSDR) si Varujan Vosganian (PAR) - au convenit, ieri, la Palatul Victoria, asupra programului de guvernare a cabinetului Radu Vasile. La sfirsitul celor trei ore de discutii, participantii la intilnire au declarat ca problemele aflate in litigiu au fost rezolvate in mod "convenabil", urmind ca programul sa fie transmis urgent la Parlament, iar in cursul zilei de miine, inainte de plecarea presedintelui Emil Constantinescu in Turcia, noul guvern sa depuna juramintul la Palatul Cotroceni.
    Liderii partidelor politice din coalitie au convenit, ieri, la Palatul Victoria, sa intareasca autoritatea Primului Ministru.
    A murit COCOPO
    Diaconescu a anuntat ca s-a semnat un protocol in care se prevede modul de conlucrare in cadrul guvernului pentru intarirea autoritatii sefului Executivului.
    Roman a afirmat ca pentru sprijinirea autoritatii premierului s-a decis desfiintarea Consiliului de Coordonare Politic al Coalitiei. Diaconescu a spus ca toti ministrii care, prin declaratii, vor "bate aiurea", vor fi eliminati, fiind anuntati insa liderii partidelor politice din coalitie. PD sustine restituirea caselor nationalizate simultan cu adoptarea unor masuri de protectie reala a chiriasilor, a declarat Petre Roman, liderul acestui partid.
    La rindul sau, liderul PNTCD a spus ca in problema restituirii unor cladiri sau a altor bunuri, prevederile legislative ale UE se refera, in mod special, la persoanele particulare "unde nu sint probleme". "Daca este vorba de mii de cladiri, trebuie sa vedem ce implicatii are", a spus el. Diaconescu a afirmat ca problema padurilor va fi dezbatuta in cadrul intilnirii ulterioare, cind va fi semnat si un protocol care sa rezolve toate punctele aflate in suspensie privind Legea fondului funciar si Legea locuintei.
    Sindicatele sint sceptice
    Dumitru Costin, presedinte BNS: "Programul de guvernare preia masurile incluse in programul echipei fostului premier Victor Ciorbea si, implicit, contradictiile cuprinse in acesta. Din acest motiv s-ar putea ajunge la aparitia unor disensiuni similare celor care au determinat demisia cabinetului Ciorbea. Aceasta schita a fost lansata pentru a testa reactia oamenilor politici si a sindicatelor fata de intentiile actualei echipe guvernamentale si am certitudinea ca programul de guvernare va arata altfel."
    Marius Petcu, vicepresedintele CNSLR-Fratia: "Ne asteptam ca noua echipa guvernamentala sa se cramponeze de nerealizarile guvernului Ciorbea si sa lanseze un program de austeritate, dar suprinde faptul ca nu exista un capitol distinct al protectiei sociale. Daca nu se va tine cont de propunerile noastre, vor aparea tensiuni, iar atunci se va da vina pe sindicate din cauza impotentei Guvernului de a se intelege cu partenerii sociali".
    Ion Homos, secretarul general al "Cartelului Alfa": "Masurile incluse in programul de guvernare al noii echipe nu difera fata de cele pe care le-a promovat fostul premier Victor Ciorbea. Insa directiile de restructurare a regiilor autonome au fost incluse in program fara ca ele sa fie convenite cu sindicatele. Apoi nu este foarte clar daca termenele incluse in program reprezinta data limita pentru inceperea sau pentru finalizara restructurarii si privatizarii."
    Radu Colceag, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR): "Nu prea am incredere in termenele promise, pentru ca se vorbeste despre inceperea restructurarii sau privatizarii, nu despre finalizarea acestor procese. Nu vad cum poate fi negociat pactul social dorit de noul Executiv, atit timp cit nu se spune nimic concret despre modul in care va fi protejata populatia in fata efectelor negative ale restructurarii agentilor economici". (Sorin COZLAC)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri