Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Decernarea Premiului Nobel pentru Pace arata divergentele din UE

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu si inca doi laureati ai multravnitului premiu contesta acordarea distinctiei Uniunii Europene

    Dupa atribuirea surprinzatoare a premiului Nobel unei Uniuni Europene in criza, la 12 octombrie, presedintele acesteia, Herman Van Rompuy, le-a cerut celor 27 de state membre, precum si Croatiei, care va adera la 1 iulie, sa mearga in Norvegia. Cu mai putin de doua saptamani inainte, doua treimi dintre liderii europeni au acceptat invitatia, iar sase au declinat-o, a declarat pentru AFP directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad. El a declarat ca lasa fiecare tara sa isi anunte participarea sau refuzul. Miercuri, presedintele francez a anuntat ca va merge la Oslo, unde se va intalni in special cu Angela Merkel.

    "Toate tarile mari din cadrul UE au spus da, cu o singura exceptie", a rezumat Lundestad. Inca de luna trecuta, seful Guvernului britanic David Cameron a declarat ca nu va asista la ceremonie, un refuz perceput ca un semn al lipsei de entuziasm pentru proiectul european. Premierul suedez Fredrik Reinfeldt, retinut la Stockholm de ceremoniile celorlalte premii Nobel, si presedintele ceh Vaclav Klaus, un eurosceptic convins, nu vor fi nici ei la Oslo.

    Oficial, premiul Nobel ii va fi inmanat lui Van Rompuy alaturi de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al Parlamentului European, Martin Schulz. Alegerea Comitetului Nobel norvegian a generat controverse, in special deoarece UE se confrunta cu o criza care pune la incercare solidaritatea intre tarile bogate din nord si cele indatorate din sud, supuse unor cure de austeritate drastice. Paradoxal, premiul Nobel va fi atribuit intr-o tara care a refuzat de doua ori, prin referendum, aderarea la UE.

    Trei laureati ai distinctiei contesta castigatorul din acest an

    Arhiepiscopul Desmond Tutu si alti doi laureati ai Premiului Nobel pentru Pace au scris fundatiei norvegiene in semn de protest la decizia de a acorda premiul 2012 pentru Uniunea Europeana. "UE nu este in mod clar «campionul pacii», pe care Alfred Nobel l-a avut in minte atunci cand a scris testamentul", au spus ei intr-o scrisoare deschisa. Scrisoarea a fost, de asemenea, semnata de nord-irlandezul Mairead Maguire, care a castigat premiul in 1976, si de argentinianul Adolfo Perez Esquivel Argentina, laureatul din 1980. "Comitetul Nobel norvegian a redefinit si remodelat premiul intr-o maniera care nu este in conformitate cu legea", au spus ei, adaugand ca acest organism ar trebui sa respecte dorintele originale ale fondatorului Nobel, care a murit in 1896. Cei trei au cerut de asemenea ca premiul de 930.000 de euro sa nu fie platit UE.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri