Dunarea s-a dezlantuit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Dunarea s-a dezlantuit

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Dunarea continua sa creasca, depasind previziunile autoritatilor. Debitul Dunarii se apropia ieri 15.000 de metri cubi pe secunda, aproape de valoarea maxima din istoria masuratorilor hidrologice pe fluviu, care a fost de 15.900 si s-a inregistrat in anul 1895 in zona Portile de Fier, sustin hidrologii. Cresterea apelor Dunarii a provocat deja o serie de probleme in mai toate judetele riverane, desi autoritatile se asteptau la asa ceva si au luat masuri de prevenire, iar debitul fluviului creste in continuare, apropiindu-se de cea mai mare valoare din istoria masuratorilor hidrologice.
  In satul Cozia, a aparut un fenomen rar intilnit, remu. Dunarea s-a umflat atit de tare incit nu mai primeste afluenti, iar apele se intorc. Peste 100 de gospodarii din vecinatate sint in pericol de a fi inundate. Ca urmare a cresterii nivelului apelor,la Calafat acedat stavilarul de la canalul de colectare a apelor pluviale, care deverseaza in Dunare in apropierea garii din localitate, iar apa a inundat circa 15 gospodarii si ameninta sa intre in alte citeva zeci de case. In judetul Tulcea, patru sute de gospodarii si 70 de locuinteau fost afectate de inundatii, iar 53 de persoane au fost evacuate In judetul Ialomita, s-au inregistrat cresteri ale nivelurilor si debitelorfluviului Dunarea si riurilor Ialomita si Prahova, in comuna Giurgeni au fost inundate 33 de gospodarii. Se lucreaza pentru suprainaltarea, consolidarea si tasarea digului de protectie la Fetesti, mentinindu-se starea de alerta pentru localitatile riverane bratului Borcea. In judetul Braila, cotele fluviului Dunarea au crescut cu 30 de cm fata de cotele normale, debitul ajungind la 13000mc/s. Digurile din zonele Braila Nord si Braila Sud se afla in faza a II-a de aparare, 20 de hectare de teren au exces de umiditate, fiind in functiune 31 statii de desecare. Aproximativ 30 de persoane din comuna doljeana Sopot au fost evacuate din locuinte, dupa ce casele le-au fost inundate.
  Asigurarea locuintelor, obligatorie din 2007
  Romanii vor fi obligati sa-si asigure locuintele incepind cu 1 ianuarie 2007. Guvernul a aprobat ieri un memorandum prin care populatia este anuntata ca asigurarea oricarei locuinte impotriva inundatiilor, a cutremurelor si alunecarilor de teren va fi obligatorie si in acest sens, va fi infiintata Compania de reasigurare impotriva dezastrelor. Fiecare familie va avea de platit o prima anuala in valoare de 20 de euro. In functie de valoarea la care este evaluata locuinta, prima poate scadea sau creste. Casele construite fara autorizatie nu vor putea fi asigurate deloc. VAsile Blaga, ministrul de Interne, a precizat ca populatia cu venituri reduse va primi subventii pentru achitarea asigurarii. Cei care nu vor respecta legea, vor fi sanctionati.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.