Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Efectul cazului Mircea Diaconu: In Romania, ar exista persoane imune la hotararile judecatoresti

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In motivarea deciziei privind conflictul de natura constitutionala dintre Senat si puterea judecatoreasca, "Curtea observa ca, prin votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatata irevocabil printr-o hotarare judecatoreasca, Senatul a actionat ultra vires, arogandu-si competente care apartin puterii judecatoresti. Prin urmare, Curtea constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si autoritatea legiuitoare, de natura a impiedica puterea judecatoreasca sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita".

    In argumentarea verdictului prin care s-a constatat incetarea mandatului de senator al liberalului Mircea Diaconu, CCR subliniaza ca Senatul are obligatia de a lua act de incetarea de drept a calitatii de senator a lui Mircea Diaconu, in urma deciziei din 19 iunie 2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care liberalul a fost declarat incompatibil. "Curtea observa si retine ca teza potrivit careia o Camera a Parlamentului poate, in virtutea dispozitiilor regulamentare proprii, sa cenzureze sub orice aspect o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, care a dobandit autoritate de lucru judecat, echivaleaza cu transformarea acestei autoritati in putere judecatoreasca, concurenta cu instantele judecatoresti in ceea ce priveste infaptuirea justitiei. Legitimarea unui astfel de act ar avea ca efect acceptarea ideii ca, in Romania, exista persoane/ institutii/ autoritati carora nu le sunt opozabile hotararile judecatoresti pronuntate de instantele prevazute de Constitutie si de lege, deci care sunt mai presus de lege. Or, o astfel de interpretare data dispozitiilor referitoare la autonomia regulamentara este in vadita contradictie cu dispozitiile art. 1 alin. (4), art.16 alin.(2), art. 61 alin. (1), art.124 si art.126 alin.(1) din Constitutie", se mai arata in motivarea CCR.

    Pe 21 noiembrie, CCR a decis ca Senatul trebuie sa ia act de incetarea de drept a calitatii de senator a liberalului Mircea Diaconu prin ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti prin care se constata starea de incompatibilitate a acestuia. Cu o zi inainte, senatorii se intrunisera in plen pentru a vota asupra unei rezolutii ce urma sa-l insoteasca pe presedintele Traian Basescu la Bruxelles, la finalul sedintei Crin Antonescu, presedintele acestei camere parlamentare, anuntand ca aceea a fost ultima reuniune in plen a senatorilor. Cu alte cuvinte, verdictul CCR risca sa ramana fara finalitate, iar Mircea Diaconu isi poate incheia mandatul de senator fara a fi stingherit nici macar de o decizie judecatoreasca definitiva si intarita de cea mai inalta instanta din Romania. Mai ramane totusi o teoretica sansa infima ca mai mult de jumatate dintre senatori sa se intruneasca inainte de validarea rezultatelor alegerilor din 9 decembrie.

    Si Camera Deputatilor are o problema asemanatoare

    Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a primit ieri de la ministrul Justitiei cererea privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului Ion Stan si a convocat pentru astazi Biroul permanent al Camerei pentru a dispune masurile procedurale necesare. "In conformitate cu prevederile Constitutionale si Regulamentare incidente, presedintele Camerei Deputatilor va dispune masurile procedurale pentru ca cererea Ministerului Justitiei sa fie introdusa cu prioritate pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, de miercuri, ora 10.00, in vederea transmiterii ei catre Comisia Juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor", informeaza Camera Deputatilor intr-un comunicat de presa.

    Presedintele PSD a declarat, ieri, ca in cazul cererii de incuviintare a arestarii in cazul deputatului social-democrat Ion Stan, intrata in circuitul Camerei, PSD va vota ceea ce va propune Comisia Juridica, intrucat membrii acestei comisii sunt singurii care au acces la dosarul deputatului.

    Ion Stan si soferul acestuia, Florin Sarca, au fost pusi sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Procurorii sustin ca, in perioada 12-14 noiembrie, deputatul Ion Stan a pretins de la un denuntator 130.000 lei, bani destinati pentru achizitionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in campania electorala, precum si pentru achizitionarea unor produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare. Stan ar fi pretins banii lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie, in vederea inlesnirii derularii unor contracte in curs, precum si pentru obtinerea unor noi contracte de lucrari de catre firmele controlate direct sau indirect de denuntator. DNA sustine ca in zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie, Ion Stan a primit, prin intermediul lui Florin Sarca, patru transe a cate 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri