Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Egiptul a explodat de bucurie: Hosni Mubarak a demisionat

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dupa discursul istoric de joi, in care pe parcursul a 15 minute presedintele egiptean nu pronuntase cuvintul "demisie", Hosni Mubarak si familia sa au parasit vineri dimineata capitala Cairo, stabilindu-se temporar in statiunea Sharm el-Sheikh. "Bomba" a fost detonata aseara. Hosni Mubarak a renuntat la putere, a anuntat vicepresedintele Omar Suleiman, in cadrul unei interventii televizate. "Tinind cont de conditiile dificile pe care le traverseaza tara, presedintele Hosni Mubarak a decis sa abandoneze postul de presedinte al Republicii si a insarcinat Consiliul suprem al fortelor armate sa administreze afacerile tarii", a declarat Suleiman. Sutele de mii de manifestanti din piata Tahrir, din Cairo, au explodat de bucurie la anuntul demisiei, aflat de aproape 30 de ani la putere. "Poporul a darimat regimul! Poporul a darimat regimul!", scanda o multime in delir, in aceasta piata devenita simbolul miscarii de contestare. Manifestantii strigau de bucurie si agitau drapele egiptene. Unele persoane au lesinat din cauza emotiei. Armata egipteana a dat asigurari ca nu intentioneaza sa se substituie "legitimitatii dorite de popor", la citeva ore dupa anuntul prin care i s-a transferat puterea. Institutia militara "il saluta pe presedintele Mohammed Hosni Mubarak pentru ceea ce a oferit natiunii pe timp de razboi si pe timp de pace si pentru atitudinea sa patriotica, in care au prevalat interesele superioare ale natiunii", continua comunicatul. Cotatiile bursiere internationale au crescut, iar cele ale petrolului au scazut in urma demisiei presedintelui egiptean Hosni Mubarak.

    Un om fara prea mare carisma

    Hosni Mubarak, 82 de ani, care a ridicat stabilitatea regimului sau autoritar la rang de dogma, s-a agatat de putere in ultimele doua saptamini, in pofida unei miscari populare care a crescut in amploare, impotriva aspectelor negative ale indelungatei sale guvernari: somaj, saracie, coruptie, libertati incalcate, violente ale politiei. Repetatele sale interventii pentru a restabili calmul, printre care anuntul ca nu va mai candida pentru un nou mandat in septembrie, au fost in zadar: protestatarii au continuat sa-i ceara demisia imediata. In timpul perioadei pe care a petrecut-o la putere au existat multe apeluri - inclusiv din partea Statelor Unite - la o deschidere a sistemului. Mubarak a fluturat mereu spectrul unei destabilizari catastrofale al celui mai populat stat dintre tarile arabe (peste 80 de milioane de locuitori). Acest om, fara prea mare carisma, i-a urmat in functie lui Anwar al-Sadat in 1981, asasinat de islamisti, la doi ani dupa ce fusese primul conducator arab care semnase pacea cu Israelul. Pragmatic, iubitor de calatorii prin tara, Mubarak, unul din cei mai vechi conducatori din lumea araba, a pastrat Egiptul de partea taberei proamericane si a mentinut acordurile de pace cu Israelul. Mubarak, care anterior a fost comandant al aviatiei, a reusit in calitate de presedinte sa mentina, pina pe 25 ianuarie 2011, stabilitatea Egiptului - si pe a sa personala - sprijinindu-se pe un aparat politienesc redutabil si un sistem politic dominat de un partid devotat. S-a aratat si un adversar ferm al islamismului radical de genul Al-Qaida, insa n-a reusit sa evite expansiunea unui islam traditionalist, inspirat de miscarea Fratilor musulmani.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri